• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кои е по добрия избор луни на 12V или на 220V!!!! :idea:
Palawnik - специалист
Лично аз предпочитам 12V. По скъпа е началната инвестиция, но после по-рядко горят. Това е вярно само, ако трансформатора е електронен.
За влажни помещения е задължително 12V - бани, тоалетни, кухни, за вграждане в мебели и т.н.
masteradmin - майстор
220 волтовите са мента.
vlado0549 - специалист
Въпроса не е кои са по добри,при еднакви условия(да са от един производител).
Важно е кое е по безопасно.
Според мен най добър избор са лунички със светодиоди.Но това си е мой избор.
http://www.bitak.net/category/7/subcategory/7/8/
Последна промяна от vlado0549 на пет сеп 22, 2006 10:16 pm, променено общо 1 път.
Palawnik - специалист
Владо, дай повече инфо за светодиодните лунички. Последните ми сведения са от преди около година. Тогава бяха с доста лоши показатели. В смисъл че светлинния им поток беше доста слаб, а цената доста висока. Възможно е сега нещата доста да са се променили. Другата седмица съм на Пловдив и специално ще се поинтересувам до къде са я докарали.
mien - специалист
Според мен тези на220в също са добри.У дома съм с такива на OSRAM,с цокал като на стартер за лум.лампа монтирал сам си ги пролетта на2000г и досега нямам изгоряла.Може да е касмет,но аз си го обяснявам с това,че сам накрая на трафопоста от който се захранвам и напрежението ми не надхварля 200в,а и по принцип много рядко сменям крушки.Свалих една да ви покажа

Прикачен файл

HPIM7238.JPG
Е тази не е осрам , но се вижда по-добре цокъла :-D

Тани
HPIM7238.JPG (123.38 KиБ) Видяна 8264 пъти

Прикачен файл

Pfoto(19).jpg
Pfoto(19).jpg (13.82 KиБ) Видяна 8279 пъти
Antonini - специалист
причината е, че са маркови! аз имам дълги набюдения точно по тези OSRAM 220V 50W и също много рядко горяха. на година по 1, 2 най - много....при положени, че светят NON STOP
според мен си вземи 12V и са по безопасни и наистина горяд по малко.аз имах на 220V и си ги смених защото ми писна да им сменям крушките
hygro - майстор
Antonini написа:
причината е, че са маркови! аз имам дълги набюдения точно по тези OSRAM 220V 50W и също много рядко горяха. на година по 1, 2 най - много....при положени, че светят NON STOP
Преди седмица изгоря първата от три 12V/20W крушки Paulmann, които купих с едно осветително тяло в Германия през 1992г. Изгоря след удар с играчката на кучето. През цялото време крушките са светили поне по 4-5 часа дневно, което означава над 20000 часа, при обявени от производителя 1500!!! Две от крушките продължават да светят, при това по-силно от новата 12V/20W Sylvania, която поставих в замяна на изгорялата.

Има производители, които заслужават похвала за безкомпромисното качество. Мисля да напиша благодарствено писмо до Paulmann.
Antonini - специалист
Аз също предпочитам 12 V лунички, и такива слагам сега правейки ремонта си. Но тук сега с теб се получи интересно застъпване с другата ми тема относно ПЛАВНИЯ СТАРТ ЗА ЛУНИЧКИТЕ. Ти там написа, че ползваш ключ за лампите в хола си който е със точно такъв плавен старт. Веднага се поражда любопитството в мен да разбера дали тези лампи дето светят при теб вече над 20 000 часа се палят точно от този ключ? С плавния старт, или НЕ?
  • 1
  • 2

Тема "Кои са по добри луни на 12V или на 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: