• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
bgl3 - помощник
Здравейте майстори. От много време чета форума и ето че дойде момента, в който ще искам съвети. С жената сме решили да направиме навес на терасата. На последен етаж сме в апартамент тип ателие. Съседа, който е огледален апартамент е направил дървен навес и мисля нашето да е подобно.
Терасата е с приблизителни размери 3 х 2 метра.
Като начало искаме да се измести външното тяло на климатика извън терасата, но пуснах друга тема за това -> http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=18049.
Навеса ще трябва да позволи местене на съществуващата догама към терасата (или нова) да се измести с около метър напред. Затова и мисля да е с дървена конструкция с ОСБ плоскости и битумни керемиди, а отдолу в частта която ще се усвоява (като му дойде времето) да е с гипскартон с вата. Направил съм един примерен проект и приемам всякакви препоръки и коментари. Например да има ли метални пети отдолу на гредите, които да държат на разстояние от пода? Наклона, който ще се получи е малък и дали вместо битумни керемиди да не сложа битумни платна (от тези на ролки)? Самата връзка на навеса със съществуващия покрив също ще има своите специфики. Над ОСБ плоскостите найлон и битумни керемиди или дървена скара и тогава найлон и битумни керемиди (за дишащ покрив?)?
Много станаха въпросите а ще има и още. Дано не съм досадил.

Прикачен файл

IMG_3765.JPG
IMG_3765.JPG (57.76 KиБ) Видяна 28841 пъти

Прикачен файл

IMG_3767.JPG
IMG_3767.JPG (56.62 KиБ) Видяна 28841 пъти

Прикачен файл

IMG_3769.JPG
IMG_3769.JPG (60.81 KиБ) Видяна 28841 пъти

Прикачен файл

IMG_3770.JPG
IMG_3770.JPG (81.84 KиБ) Видяна 28841 пъти

Прикачен файл

Навес тераса.jpg
Навеса като проект
Навес тераса.jpg (16.76 KиБ) Видяна 28841 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Naправи го с керемиди същите като на покрива, Като променяш фасада, поне визуално да се върже. Инак дразни погледа кръпката.
bgl3 - помощник
Такааа, малка промяна в плана. Вместо 2 подпори отзад с майстора (мой приятел) решихме, че в горната част може да сложим горната подпорна греда от навеса направо върху покрива като преди това махнем битумните керемиди и я захванем здраво за гредите, които са сложени на покрива под ОСБ-то (надявам се така е направен - ще се разбере като разкрием). На челната дъска се вижда как е ковано през 60 - 70 см и се надяваме да е кована именно за тези греди.
2-те вериткални греди смятаме да са 12х12х200, - 2-те хоризонтални 12х12х375.
Седемте мертеци (май така им викате на тези дето ще крепят ОСБ-то) са 12х6х320

Имам питане - необходими ли са тези подпори по 45 градуса при положение че разстоянието м/у подпорите отпред е 3 метра, а гредите са 12х12?

Прикачен файл

Навес тераса 1.jpg
Новия план
Навес тераса 1.jpg (18.41 KиБ) Видяна 28664 пъти

Прикачен файл

IMG_3769_1.JPG
Къде е кована челната дъска
IMG_3769_1.JPG (61.3 KиБ) Видяна 28664 пъти
vanko68 - специалист
Необходими са за напречната устойчивост на конструкцията. Кой ще я държи,ако духне вятър отстрани?
Освен това се смята покрива по товар при мокър сняг с стотици кг/м2.Така,че на тези 3 м и 12/12 може да не удържи.
Последна промяна от vanko68 на пон юли 20, 2009 10:02 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
И метър да е, пак си трябват. Това са паянтите, дето държат конструкцията да не се сгъне на некакъв ромб.
Обаче може да не са в тоя вид, да не са с този ъгъл, с тази дължина...
bgl3 - помощник
Ясно. Значи да смятам напречната да е повече от 12х12? Решил съм да са тройнослепени греди всичките.
Ъгъла излезе 45 градуса по подразбиране в Архикада - с това горе-долу правя някакви чертежи. Иначе виждам по други навеси слагат ето такива http://www.napravisam.bg/forum/files/veranda1_204.jpg. Това по-добро решение за разпределяне на тежестта ли е?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Различни неща са.
Това на Големия Фил е за разпределение на тежестта, а твоето е конструктивно, за придържане към формата.
bgl3 - помощник
Пак ясно. Значи остават паянтите.
Само сметките за издръжливост при пълен покрив със сняг как се правят? Ако гредата е 15х15 достатъчно ли ще е? Като се има предвид, че отгоре мисля да е ОСБ с битумни керемиди.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Аааами всъщност, не мисля, че на 3 метра можеш да минеш с твоята конструкция.
  • 1
  • 2

Тема "Навес на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: