• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
pac_ написа:
В коя посока е възможно да пропуска възвр.клапа? !Какво не харесваш на клапата?Има соларни клапи(месингови) за висока температура.Слагам ги отдавна(за отоплителни и слънчеви инсталации) и няма проблеми с тях.Има проблеми с обикновенните за студена вода.Последната Ми система е с помпа25/40 Соларна на "Грундфос",соларна клапа след помпата.Бойлера е на 4ет. а двата панела(2x2,15m2) са два етажа по-горе.Всичко работи без проблем.
...
Аз "соларна клапа" не знам какво е :-D
Пропускането в обратна посока съм го виждал на възвратна клапа без пружина, изцяло месингова. При проба с мъркуч пропуска воден стълб дори 10 см, а спира плътно в обратната посока. Беше монтирана така, че се самозатваряше от собствената си тежест, но въпреки това се случваше отвреме навреме някакво заклинване и пускаше обратно. За теб мога само да се радвам, че не си имал порблеми :)
pac_ написа:
...
Никой с нищо не помогнал?А Ти с какво помагаш-с критика към Всички ли?И Ти май Си роден научен като един друг колега от форума?Ние другите не Сме Се родили със знанияи умения а Сме ги придобили после.И най-важното-продължаваме да Се учим и сега.Еми тогава дай рецепта на човека какво е най-правилно да направиа не само да търсиш грешки в другите! :?:
Може да съм "черна овца", но никъде не съм написал "никой с нищо не е помогнал" :?:
Ти от къде падаш :?: Първо разбери какво е написано и после разсъждавай за това между редовете :!:
hhristov благодари на всички за помощта. Тъй като и аз бях писал по темата зададох прост въпрос - "кой с какво помогна?". Нямам ли право :?: Ако бях роден научен нямаше да питам :!: Знанията се придобиват и с питане. В крайна сметка разбра ли се hhristov кои от съветите е послушал и кое какъв ефект е дало :?:
Аз поне останах с впечатление, че системата му така и не е проработила. А ти :?:

Ако прочетеш по-внимателно назад в темата ще видиш че ТВОИТЕ КРИТИКИ спрямо мен са много ПОВЕЧЕ ОТ МОИТЕ спрямо всички останали :!:
Колко пъти вече ти започваш критики на моите мнения :?: Защо не отговаряш на обясненията ми след това :?:
Коя конкретно моя критика не е била правилна :?:
За всяка моя критика съм посочил как е по-добре да се направи. Това не помага ли :?:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Под електрически , имаш предвид -електромагнитен вентил така ли .Неса ли много скъпи. Как му командваш отварянето , ако пък спре тока.
Аз говоря за "вентил с електротермична задвижка".
Струват около 40 лв. Няма управление - свързват се успоредно на помпата. Когато се подаде напрежение на помпата отварят, като се изключи помпата и те затварят (използват се нормално затворени - NC) :idea:
kuuuuuul да обясни каква е неговата защото "електрическа" е много общо понятие - моторните са над 200 лв :!:

С такъв вентил и помпа 25/2 система с 1-2 панела работи без проблем. Такава помпа на Вило е около 130 лв и харчи само 40 W на максимална мощност :idea: При по-малка система работи отлично и на 18W :!:

Прикачен файл

a_22c.jpg
Електротермична задвижка
a_22c.jpg (6.38 KиБ) Видяна 3733 пъти
2v6 - майстор
pac_ написа:
С какви тръби е изпълнена инсталацията? Колкото по-долу е датчика за слънцето(на бойлера),толкова по-добре за бойлера,ще имаме повече топла вода.
За да не кажеш че пак критикувам само ще питам:
Това за датчик към какъв модел термостат се отнася :?:
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
...
тъй като възникна спор къде да е датчика на бойлера ето една снимка на температури вход,изход и бойлер като в него датчика е поставен в тръбичка която е горе долу по средата/хоризонтален ,150л,две серпентини/ нормален слънчев ден,от тук всеки може да си прецени за себе си къде е по добре да е датчика.
Изображение
Доколкото виждам си свързал топлата вода от панела на долния край на серпентината :?
denuchi - специалист
я тук станало интерсно. да изкажа и аз едно мнение. стига някой данеми се нахвърли отгоре сега. според мен ако малко се повиши наляганетов на системата да не е 1 бар на тези 12 метра както прочетох тук и се изкара добре въздуха би трябвало да си работи. при това слънце навън ако несе изкарат поне 70 гр. срамота. а що се отнася на невъзвратните клапи и аз имах проблем с една месингова с пружинка вътре, дефектна ли беше незнам,но си пропускаше по малко и топлата вода си изчезваше. но от както поставих електрическа като тази на снимката предоставена от "2v6" проблемите се решиха.
kuuuuuul - майстор
Бойлера е хоризонтален така че разлика м/у вход и изход почти няма,термометрите са на около 1м от бойлера,дали е малка или голяма разликата вход изход немога да кажа защото не съм виждал друг боилер с така поставени термометри,ако някой има подобна снимка да я качи за да направиме сравнение.
Пробвал съм и с по голяма диф.разлика но като спре помпата водата по тръбите изстива и после докато се навакса тази разлика се губи ефекта от по високата първоначална температура.Просто искам да покажа че всяка система си има особености и всеки сам трябва да стигне до оптималния вариант за него,но само на око без поставени термометри ще бъде трудно.
Клапана незнам как точно се задвижва но е плавно и в двете посоки и е специално за отоплителни инсталации.
Системата е отворена не съм привърженик на затворените.По отношение на тръбите знам че с медни е по добре но въпрос на възможности,между другото котлето ми зимата кипва няколко пъти поради моята разсеяност но на тръбите за сега им няма нищо,а панелите ще кипнат само ако спре помпата.
pac_ - специалист
2v6 написа:
pac_ написа:
В коя посока е възможно да пропуска възвр.клапа? !Какво не харесваш на клапата?Има соларни клапи(месингови) за висока температура.Слагам ги отдавна(за отоплителни и слънчеви инсталации) и няма проблеми с тях.Има проблеми с обикновенните за студена вода.Последната Ми система е с помпа25/40 Соларна на "Грундфос",соларна клапа след помпата.Бойлера е на 4ет. а двата панела(2x2,15m2) са два етажа по-горе.Всичко работи без проблем.
...
Аз "соларна клапа" не знам какво е :-D
Пропускането в обратна посока съм го виждал на възвратна клапа без пружина, изцяло месингова. При проба с мъркуч пропуска воден стълб дори 10 см, а спира плътно в обратната посока. Беше монтирана така, че се самозатваряше от собствената си тежест, но въпреки това се случваше отвреме навреме някакво заклинване и пускаше обратно. За теб мога само да се радвам, че не си имал порблеми :)
pac_ написа:
...
Никой с нищо не помогнал?А Ти с какво помагаш-с критика към Всички ли?И Ти май Си роден научен като един друг колега от форума?Ние другите не Сме Се родили със знанияи умения а Сме ги придобили после.И най-важното-продължаваме да Се учим и сега.Еми тогава дай рецепта на човека какво е най-правилно да направиа не само да търсиш грешки в другите! :?:
Може да съм "черна овца", но никъде не съм написал "никой с нищо не е помогнал" :?:
Ти от къде падаш :?: Първо разбери какво е написано и после разсъждавай за това между редовете :!:
hhristov благодари на всички за помощта. Тъй като и аз бях писал по темата зададох прост въпрос - "кой с какво помогна?". Нямам ли право :?: Ако бях роден научен нямаше да питам :!: Знанията се придобиват и с питане. В крайна сметка разбра ли се hhristov кои от съветите е послушал и кое какъв ефект е дало :?:
Аз поне останах с впечатление, че системата му така и не е проработила. А ти :?:

Ако прочетеш по-внимателно назад в темата ще видиш че ТВОИТЕ КРИТИКИ спрямо мен са много ПОВЕЧЕ ОТ МОИТЕ спрямо всички останали :!:
Колко пъти вече ти започваш критики на моите мнения :?: Защо не отговаряш на обясненията ми след това :?:
Коя конкретно моя критика не е била правилна :?:
За всяка моя критика съм посочил как е по-добре да се направи. Това не помага ли :?:

ОК'Ако с нещо Си засегнат-извинявай!Никой не Те нарича "черна овца"! Всеки бърка. По въпроса за соларната клапа-Това е възвратна клапа подобна на тези за студена вода с пружина,но е изцямо месингова и издържа на висока температура а не се стапя вътре.Затова има цената е 16-20 лв.За системата Си прав-все още не работи,но човека отиде на море.После като Се върне,пак ще Се "бори"..Може би има проблем с панела-или е подпушен или има нещо сбъркано?Но при всички случаи няма циркулация на флуида,или по някакъв начин е нарушена?
Последна промяна от pac_ на вт юли 28, 2009 3:21 pm, променено общо 2 пъти.
pac_ - специалист
kuuuuuul написа:
Бойлера е хоризонтален така че разлика м/у вход и изход почти няма,термометрите са на около 1м от бойлера,дали е малка или голяма разликата вход изход немога да кажа защото не съм виждал друг боилер с така поставени термометри,ако някой има подобна снимка да я качи за да направиме сравнение.
Пробвал съм и с по голяма диф.разлика но като спре помпата водата по тръбите изстива и после докато се навакса тази разлика се губи ефекта от по високата първоначална температура.Просто искам да покажа че всяка система си има особености и всеки сам трябва да стигне до оптималния вариант за него,но само на око без поставени термометри ще бъде трудно.
Клапана незнам как точно се задвижва но е плавно и в двете посоки и е специално за отоплителни инсталации.
Системата е отворена не съм привърженик на затворените.По отношение на тръбите знам че с медни е по добре но въпрос на възможности,между другото котлето ми зимата кипва няколко пъти поради моята разсеяност но на тръбите за сега им няма нищо,а панелите ще кипнат само ако спре помпата.
Тези клапани са инертни(сработват бавно за малко повече време).Какво не харесваш на затворената система?Нищо не може да стане толкова страшно.Ако е обезопасена системата правилно.При Тебе най-много да се пръсне някоя тръба.При отворената система имаш загуби от изпарението на работния флуид(вода,пропилен гликол).Водата изстива ако е дълго трасето и не е правилно оразмерен диаметъра на тръбите!ф15или ф18 ще вършат работа за един панел.Не са толкова скъпи.Сега медта падна(цената и),фитингите са стотинки.Правиш и забравяш!Можеш ли да покажеш някоя схема или снимка ,как Си я изпълнил?Ако имаш?Котлето Ти е кипвало,но ако Си Го изпълнил правилно-няма проблем да си кипи.Под правилно смятам да тръгнеш от него с медна тръба ф35или ф28 поне 1-1,5м и после колектор или тръбна разводка,правилна с подходящи диаметри.Това е. :prost:
filmatoplo - майстор
Сам ли си го е направил -да,къпе ли се -да , значи всичко е ОК :lol: .
kuuuuuul - майстор
pac_ незнам да ли си запознат с всичко което е правил 2v6 но на този човек шапка му свалям защото неговото мнение е подплатено и с много експерименти,то е като при колите едно е да смениш една част с друга,друго е сам да я направиш и да я монтираш.
Системата ми е с два плоски панела,два бойлера 80л и 150л. малкия го спирам и пускам в зависимост от времето за сега ръчно/предстои да го автоматизирам/ всичко си работи безупречно,но докато стигна до тук минах през доста експерименти.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: