Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
piron45 - майстор
Искам да възстановя една изоставена сграда, за да става за живеене. Има страшно много работа, но няма и да бързам че ще трябват и доста пари. Тези дни ще вкарам първо ток и вода и тогава ще започна същинската работа.
От снимките сами ще видите какво е положението. Има напукани стени които най вече ме притесняват. Сградата е правена на части и явно основите не са много стабилни. Било е квартално заведение и по късно всичко е унищожено отвътре.
Приемам всякакви съвети за начина и реда на оздравяване на сградата.Стените са тухла, единична и четворка. Няма колони. Тавана е гредоред. Мисля като се оправя с основите вътре всичко да облека с гипс-картон, едното помещение е 7х4м , ще го преградя на две стаи така че да се получат общо четири стаи.
Ако имах достатъчно средства бих я бутнал цялата и изградил отново , но не мога да си го позволя. Ще работя сам, макар да нямам опит в строителството.
Това е в общи линии, очаквам добронамерени и компетентни съвети, за които ще бъда много благодарен. :idea: :idea: :idea:

Прикачен файл

DSCI2552.jpg
това е задният вход, вижда се от ляво американската изолация на съседа. Моето е надясно.
DSCI2552.jpg (106.13 KиБ) Видяна 11809 пъти

Прикачен файл

DSCI2555.jpg
втора пукнатина на вътрешната стена между стаите.
DSCI2555.jpg (87.04 KиБ) Видяна 11809 пъти

Прикачен файл

DSCI2554.jpg
Първата стена от към съседа е с пукнатина.Съжалявам за боклуците още не съм разчиствал.
DSCI2554.jpg (86.4 KиБ) Видяна 11809 пъти

Прикачен файл

DSCI2558.jpg
Междинната стена от към другата стая.
DSCI2558.jpg (56.71 KиБ) Видяна 11809 пъти

Прикачен файл

DSCI2562.jpg
Това е било портална врата към голямото помещение, към което е главния вход
DSCI2562.jpg (94.22 KиБ) Видяна 11809 пъти
Последна промяна от piron45 на пон сеп 07, 2009 8:01 pm, променено общо 3 пъти.
piron45 - майстор
Още малко снимки за по голяма яснота. Голямата зала е достроявана отделно от останалата част на сградата преди 20г. Останалата част / старата / е строена 1980г.

Прикачен файл

DSCI2565.jpg
това е пукнатината в голямата зала.
DSCI2565.jpg (100.82 KиБ) Видяна 11790 пъти

Прикачен файл

DSCI2566.jpg
главния вход
DSCI2566.jpg (101.26 KиБ) Видяна 11790 пъти

Прикачен файл

DSCI2568.jpg
други пукнатини в голямата зала. Това е стената до порталната врата където е връзката между старото и новото строителство.
DSCI2568.jpg (75.38 KиБ) Видяна 11790 пъти

Прикачен файл

DSCI2570.jpg
останки от бара
DSCI2570.jpg (99.98 KиБ) Видяна 11790 пъти

Прикачен файл

DSCI2572.jpg
поглед отвън
DSCI2572.jpg (126.93 KиБ) Видяна 11790 пъти
piron45 - майстор
И още малко снимки. Това е горе-долу наследството ми за живеене. Давайте идеи и съвети.

Прикачен файл

DSCI2577.jpg
главния вход и вратата на бившата тоалетната
DSCI2577.jpg (112.63 KиБ) Видяна 11783 пъти

Прикачен файл

DSCI2578.jpg
стената на голямата зала отвън
DSCI2578.jpg (96.79 KиБ) Видяна 11783 пъти

Прикачен файл

DSCI2579.jpg
пукнатината погледната отвън
DSCI2579.jpg (107.3 KиБ) Видяна 11783 пъти
housedoktor - майстор
Честита придобивка:) невиждам проблем да стане прекрасно кътче за живеене.Но работата си е много :?
kuuuuuul - майстор
Честито и от мен.Ама то не изглежда толкова зле,каква е историята на пукнатините действат ли или не,според мен една шпакловка за стените и си готов ,гипскартон само на тавана но всичко зависи от средствата и времето с които разполагаш.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Първо се увери документно как е имотчето. Кое е узаконено, кое не.
После помисли хуубаво колко стаи ти трябват. Като бройка.
После провери кое с кое и как е "вързано". После оправи покрива!
Виж откъде са тия влаги в долната част на стените и оправи канализация и евентуален дренаж. Потегни прозорците. Белосай стените.
До края на лятото ще си готов и ще мислиш я за кипарисче, я за друго зеленко.
piron45 - майстор
Благодаря за отговорите. Документално нещата са наред. Вече почти съм уредил вкарването на вода и ток. До няколко дни ще ме вържат.
На дългата стена видях защо има пукнатина - водата от целия покрив почти влиза в улука над нея и по тръбата / вижда се на снимката / тече на бетона долу. Изглежда голяма част се е просмуквала в основата и затова е потдала. Ще започна с дренаж на основата и укрепване с бетон като изкопая до твърда основа. Основите са правени на малка дълбочина в земя и не е копано до стабилна основа.Пода пък в двете стаи е на талашит и не знам какво има под него. Мисля да го махна и тогава да му направя изолация и замаски.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не се впускай в голямо бетонолеене.
Малка лека къща е. Трябва ти хидроизолация, което си е друго нещо.
Забрави "до здраво'. Малко хора ги разбират добре нещата. Май никой във форума.Оправи течовете, не запечатвай, та да има отде да излиза...
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Здравей. Провери дали пукнитините са ти активни - става с хартиен маркер или замазваш малко с тераколче.
Но предполагам, че нямаш време за това.
Изглежда ми, че в помещенията е доста влажно. Според мен ти трябва сериозен ремонт на старият покрив.
Може да се посъветваш и с конструктор, но зависи за какво ще използваш къщата.
Няма ли някакви планове - конструктивни или поне на думи да са ти казали как са фундирали, и иизобщо някакво инфо.
Навсякъде свали мазилката и ще се види примелрно дали се е разместила тухлената зидария.
Иначе за укрепване на тухли има няколко начина, но зависи от много неща и няма да е евтино.
Поздрави.
piron45 - майстор
Предполагам че пукнатините са действащи понеже тази на стената към съседа е замазвана с гипс и отново е отворена. Но във всеки случай от 20г не е пипано нищо. Всички пукнатини са се получили за това време или по скоро след 96г от когато сградата е необитавана. Само някой се е потрудил да изтърбуши дървената обшивка по стените че дори и инсталацията на места.
Ще направя проба с маркер и ще видя какво ще се получи. Имам време, не бързам за никъде и ще работя по ремонта когато имам свободно време.Докато стигна до стените може да имам резултат. Надявам се все пак като направя дренажа да спре да пропада.
Щом ме вържат за тока ще сваля мазилката около пукнатините да видя какво има отдолу.
Zdravko я дай съвет как бих могъл да укрепя тухлената стена. Старата част, която е строена през 1980г е с единични тухли, а голямата зала е достроявана с четворки и предполагам / като махна мазилката ще се види/ че няма връзка със старата стена.

Тема "Моят бъдещ дом / настоящ обект/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: