Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pac_ - специалист
Милен написа:
filmatoplo написа:
Добре де дее на дядовата къща - заземителния кол -57 год лие пуснат тока ,ами на старата ни къща от 71 ва. Пил съм вода от старите чешми -направо от металното кранче -и очите ти светкат-бие си ток :lol: Милене освен да те поканя на почивка след 25 Август -бесплатно ама си носи клещите :)
Като знам колко работа имаш по хотела трябва да си водя цяла бригада :lol:

А биещите чешми на старата къща са в твоята сила, менкай ги с плолипропилен и с един куршум два заека - не бие ток и чешмите с нови тръби :cool:
pac_ написа:
Как ще я запали,през стената ли?
Не, през кабелите :feuer:

Милене,това къде го учи?Ако бие ток от една чешма с ППР.ли ще решиш въпроса?Водата изолатор ли е?Не е ли по-добре да се намери проблема най-напред?В главното табло.в разпределителното табло,ако трябва и във всяко апартаментно табло..Сложно ли е?Или ППР и готово?Как ще се запали през кабелите къщата!?Обясни?Докажи,че знаеш много!Аз не знам,затова питам! :?
stevebradata - специалист
:? мм тука немерих някаква схема Изображение

за такъв случай като моя :) но ми е интересно ако заземя през PEN проводника дали е най-добре да дръпна от нулата на таблото до земното на бойлера или да направя мост на мястото на връзване на бойлера ?
Милен - майстор
Чакай чакай. ППР е само началото което може да свърши и filmatoplo сам :) Електрическите работи понеже са много сложни и комплексни в въпросния хотел са за електрическата бригада. Като му оправи хотела ще мине и по другите му 2 къщи за профилактика :)

Сложи един пирон или болт на стопяем бушон и ще видиш как се запалват кабели при късо съединение :lol: Изолацията им се топи и гори по трасето.
lubomirlz - специалист
Милене що да слагат болт ми то същия ефект може да се получи и с многожилният проводник който се слага масово като изгори предпазителя понеже не им се дават 30 стотинки за нов патрон. :?
А пък за фурната си прав едно 6-7 киловата си дърпа при пълна мощност.
А pac_ явно не е виждал как гори изолацията на кабел и каква температура развива, вярно е че под мазилка трудно ще направи пожар, ама кабела обикновенно се пали в разклонителната кутия или контакта където са слабите места и има лесно запалими предмети- мебели пердета и др.
В. Петров - специалист
pac_ написа:
Как ще се запали през кабелите къщата!?Обясни?Докажи,че знаеш много!Аз не знам,затова питам! :?
Поне половината от пожарите са причинени от "повреда в електрическата инсталация". Ако беше понаучил електротехниката нямаше да задаваш въпроси а да си отговориш сам. Ефект на Джаул-Ленц.
pac_ - специалист
В. Петров написа:
pac_ написа:
Как ще се запали през кабелите къщата!?Обясни?Докажи,че знаеш много!Аз не знам,затова питам! :?
Поне половината от пожарите са причинени от "повреда в електрическата инсталация". Ако беше понаучил електротехниката нямаше да задаваш въпроси а да си отговориш сам. Ефект на Джаул-Ленц.

Тръгнахме от чешма от която бие ток и стигнахме до запалени къщи и закона на Джаул-Ленц!Малко Се поувлякохме.Предлагам да Се върнем в темата?
Милен - майстор
lubomirlz написа:
Милене що да слагат болт ми то същия ефект може да се получи и с многожилният проводник който се слага масово като изгори предпазителя понеже не им се дават 30 стотинки за нов патрон. :?
А пък за фурната си прав едно 6-7 киловата си дърпа при пълна мощност.
А pac_ явно не е виждал как гори изолацията на кабел и каква температура развива, вярно е че под мазилка трудно ще направи пожар, ама кабела обикновенно се пали в разклонителната кутия или контакта където са слабите места и има лесно запалими предмети- мебели пердета и др.

Примера с болта е куриоз на който попаднах преди доста време в една частна фирма.Просто вместо патрон имаше болт М10 със същата дължина завит с капачката в основата. Бушоните ги е поправял шлосера :lol: А кабел може да се запали и при преоразмерени бушони. Например преди време един приятел ме вика че му гръмнал разклонитела. Оказа се че ряазклонитела направо се е запалил защото контакта в мазето на който е включил разклонитела е защитен само от главния предпазител на електромера АП 63А. А снимката на кабела вече я показвам втори път в подобни теми :lol:

Изображение

Запалването е по средата на удължителя и не е в контактите или до щепсела макар че това са най често прегряващите краища. Човека го е спасило това че кабела е бил 3х2.5кв, ако е била някоя жичка 1.5 или 1кв щял е да изгори целия кабел при такъв предпазител и пожарът по електрически причини му е бил напълно сигурен.
filmatoplo - майстор
Тези чешми не са у нас - ама вие ме взехте за карък в ела. :) Сега ще се укаже че всички физични закони ми са струпани на главата :roll: . Милене нее толкова работата - само няколко мостчета от нула към корпусите на бойлерите -кола в градината някой циганин ще го забие :lol: . Само да си тръгнат словаците. :wink:
filmatoplo - майстор
Това най много се случва при колите , с висок ампераж .Често се палят .
lubomirlz - специалист
Не е само от голям ток, същото на снимката се получава и при наранена изолация най-вече при мостовите проводници понеже за по- лесно ги коват с пирончета и в повечето случаи дори не си правят труда да ги изкарат. А едни 100 - 150 мА са си напълно достатъчни да се получи това от снимката. 150 мА при 220V са си трийсетина вата.
Вземи един 30 W поялник и виж как ще ти запари на пръстчетата :-D

Тема "Заземителни колове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: