• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Пускането на отделен хвърчащ защитен проводник по самостоятелно трасе е забранено. Защитния може да бъде евентуално отделен проводник но само ако върви заедно с другите два в бандажиран сноп.

Идеята е че може да се прекъсне без да се наруши цялоста на работните два проводника и без да разбереш че ти е прекъснат защитния. Така че не се скъпи да пускаш отделни хвърчащи жици, така само ще увеличиш паяжината от кабели с която е омотана къщата и след време ще се чудиш кое какво е. По добре прави работите постепено вход по вход етаж по етаж но както трябва и при наличие на цялостен проект на хотела. Всяко пускане на кабели за закърпване на сегашното положение е неефективно и времено, което ще рече хвърляне пари на вятъра.
filmatoplo - майстор
Значи приемам отговора ти за Да на мойто писане по горе с тази забележка за един общ кабел , а не отделни жила . Мога да си подаря исцяло стария кабел 2 по 6 кв мм да се ползват като нули за др два етажа , а аз ще си пусна исцяло нов кабел 10 кв мм нула и фаза за мен -земното от кола .Да питам -тва тъпо земно защо не идва от енергото ами забиваме колове като шматки -уличното тъбло нее ли заземено да взема земя от него.
lubomirlz - специалист
За защитния проводник го дадох като временен вариант, поне няма да претрепе туристите до края на сезона, за защитния си прав че трябва да си върви с работните.
Иначе инсталацията си плаче за ново оразмеряване и направа от електротехник.
Аз спирам да пиша в тая тема понеже няма смисъл , вече 5 страници пишем едно и също но филматопло определено е решил сам да се оправя с проблема :?

Ами забиваме си колове като шматки :-D за да си подсигурим нулата която ни дава енергото , щото бай Мангау като се качи на стълба да краде жица и като ти резне първо нулата ще светнем като коледни елхи. ( По- просто и ясно не мога да го обесня :lol: )
Последна промяна от lubomirlz на пет юли 24, 2009 6:59 pm, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
Уличните табла ги заземяват с един фалшив квази-поцинкован кол от 1,5 метра. Този кол въобще не може да даде нужното минималкно съпротивление, да не говорим че не се забиват както трябва. Горният им край трябва да е на 80 см под земята (под зоната на замръзване). Уличният е наравно със земята, най-много на 20 см, забит в насипа около стълба. Поцинкованите колове сега са с много фалшиво покритие, което изкарва има няма две години.

Според мен истината е в неръждаем, меден или графитен заземител.
Или можеби някоя стара поцинкована тръба 2", която не е мръднала, дълга 3 метра.
zz_stefanov - майстор
Уличното табло трябва да е заземено, но нулата в зоната на къщата според мен също трябва да се заземи и там (да се презаземи нулата в максимална близост до къщата). От там и в случая е най добре да се разделят на отделни проводници нулата и земята за вътрешната трипроводна инсталация. Остава въпроса, дали ти е подходящ кабела между уличното табло и самата къща.
Милен - майстор
PCL82 написа:
Уличните табла ги заземяват с един фалшив квази-поцинкован кол от 1,5 метра. ***
Ако при вас енергото слага такива направо сте късметлии. На моето табло му сложиха колче 50см :shock: . Просто разкъртиха гадовете бетона на пътеката под таблото и набиха въпросния винкел. Хубавото е че си оставих заземлението на старото електромерно табло което съм си го правил сам.

filmatoplo пак не ме разбра. Фаза нула и защитен трябва да вървят в едно трасе. Желателно е да бъдат в общ кабел, но се допуска и отделни проводници но бандажирани заедно в общ сноп по цялата си дължина.

Ако някой каже че съм си го измислил сам да прочете наредба №3 и по точно това
Чл. 340. (1) (изм. доп. ДВ бр. 109/2007 г.) В четирипроводникови и петпроводникови мрежи с напрежение до 1000 V се използват четирижилни и петжилни кабели а за сечение над 95 mm2 и единични кабели, положени в бандажиран сноп и маркирани по цялото трасе на кабела.

(2) (изм. доп. ДВ бр. 109/2007 г.) Допуска се при използването на трижилни/четирижилни кабели отделно от фазовите жила, но в бандажиран сноп, да се полага жило за неутрала/защитен проводник, със съответното сечение, цвят и маркировка.
zz_stefanov - майстор
filmtoplo, ако си любознателен 5 страница 2 картинка от това http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... ystems.pdf , а и цялото си е по темата :)
lz1wvm - специалист
При мен дори забравиха за земното.Чак когато подвързваха таблото направиха една купка бетон за да скрие заземителната шина на ел.таблото :)
pac_ - специалист
zz_stefanov написа:
filmatoplo написа:
Земното и нулата са свързани на обща шина още доло в главното табло - по етажите си върви само нула и фаза . Сега направих само мостче в бойлера между нула и корпуса. Какво още иска :?
... от приказките в темата с изгарящите крушки, стана ясно, че 4мм2 нула в случая е недостатъчна. Да ти направи някой наново сметките и сменяй кабела от таблото на улицата до таблото/таблата в къщата. Добрите връзки в случая са необходими но недостатъчни за да се оеднакви напрежението на корпуса на бойлера със земята. Пък ако в последствие направиш и трипроводна инсталация след таблото в къщата ще е най добре.

Това за "бъркането в носа и пляскането на произволни числа...",все едно не Съм го видял.Обясни тогава на "незнаещите"защо изгарят крушките на колегата "filmatoplo".Обясни на разбираем език?Нулата Му е 4мм2 и затова.......... горят крушките?А колко трябва да е?И стига настоява за тази 3-проводна инсталация!По Твоята"желязна " логика,всички стари сгради с 2-проводна инсталация не стават?От колко години се изисква по "Новите правилници"3 и 5 проводно захранване? За справка-виж по-горе.Може ,при инсталираните мощности вече да не Му стига сечение на проводниците? А и как мислиш става смяната на кабел от таблото на улицата до таблото(таблата) в къщата?Прави някой сметките,виждаш резултата и просто така Си "сменяш" проводниците?Ей тъй-решаваш и сменяш?Лесно, ама така става в някой филм!А и Енергото се отзовават веднага? ;-) 3-проводна,та 3-проводна!При 2-проводна ,правилно сметната инсталация,не може ли да се монтира ДТЗ?Или непременно 3 проводна?Ами,тогава "filmatoplo" да смени и тухлите-стари са!Той пита може ли с 2 проводника?Лесен въпрос,дай Му лесен отговор.Човека има 2,3 къщи и ако почне да сменя всичко(за да е по новите изисквания),до къде ще стигне?Всички знаем,че има наредби и правила,но на всички Се налага да нарушаваме-но това да е в нормални граници!И не съди за хората по това,че могат да допуснат грешка,бъркайки Си в носа!Ти да не Си безгрешен? :? :lol:
zz_stefanov - майстор
pac_, не пиша само за да съм в спора. Ако си прочел внимателно, ще проумееш, че става дума за допълнително натоварена инсталация на която нулата е тънка, а и вероятно зле навързана. Тя се явява недостатъчна за инсталираните в последствие мощности. Заради това нулата в сградата е с напрежение различно от земята. Това има два ефекта: има моменти в които между фазата и нулата на дадено място се получава по високо напрежение от 220V (в случая горят крушките, може и друго :) ) и корпусите на уредите които са закъчени към нулата са под напрежение спрямо земята (удя ток от уж заземени части).
Очевидно можеш да си го начертаеш и анализираш сам.
Не абсолютизирам трипроводната инсталация и моята в къщи е двупроводна. Спокойно може да се оправят проблемите по сегашната инсталация тя да си остане двупроводна, въпреки че не отговаря на норамтивните документи. Сега тя е опасна, не дай боже някой да го сполети най лошото, как се плащат компенсации. Това е хотел и посреща хора.
Съветите, да направи локални заземявания на всеки болер или да се счита че зануляването на всеки болер е достатъчно при сегашното състояние на нулата между уличното табло и сградното, са неудачни в случая.
Оставам с впечатление, че filmtoplo ни разбра, а ти не. Надявам се че не си от творците на подобни проблемни инсталации. :?:
Последна промяна от zz_stefanov на пет юли 24, 2009 10:43 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проблем с бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: