• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Сега като се сетя -старата ни къща няма земно - или аз бъркам .Щото си беше от стълба нула и фаза на чашките на стената .После дойдоха от енергото и прекараха кабели под земята и пак за чашките направиха връската , 2 та кабела нула и фаза се гледаха как влизат в таблото -земно мемно нямаше . Сега пак не виждам трети кабел от уличното табло -кумшията му го свърза наш техник от града на частно и виждам -жълто зелен кабел - ние нямаме такъв .Утре ще се уверя със сигурност. Ако няма - може ли да си търся права в енергото за безопастност като пусна молба.
pac_ - специалист
zz_stefanov написа:
pac_, не пиша само за да съм в спора. Ако си прочел внимателно, ще проумееш, че става дума за допълнително натоварена инсталация на която нулата е тънка, а и вероятно зле навързана. Тя се явява недостатъчна за инсталираните в последствие мощности.
Не абсолютизирам трипроводната инсталация и моята в къщи е двупроводна.
Съветите, да направи локални заземявания на всеки болер или да се счита че зануляването на всеки болер при сегашното състояние на нулата между уличното табло и сградното, са неудачни в случая.
Оставам с впечатление, че filmtoplo ни разбра, а ти не. Надявам се че не си от творците на подобни проблемни инсталации. :?:
Да Си прочел някъде да споменавам или лансирам идеята със "заземителните колове" при бойлера?Такова нещо и като кошмар не искам да Си помисля да сънувам!Жалко е ,че дори Си помисляш ,че мога да направя подобна глупост!
zz_stefanov - майстор
Не си, но този съвет го имаше в темата и го споменах в общото развитие на разговора. Не си пиша само с теб.
filmatoplo - майстор
Дали може да съм прав в последното - и се чудя как може така никой да не взима мерки за безопастност от страна на енергото . Да минават на проверка - който нее вред да се отстранява.
lubomirlz - специалист
Е какви права да си търсиш,електропреносната мрежа ниско напрежение в България е 4 проводна три фази и нула.
Енергото ти доставя фаза и нула и си бие колчето до електромера за да си подсигури нулата. От там натък ти как ще си изпълниш инсталацията си е твой проблем дали ще е 2 или 3 проводна за монофазно захранване или 4-5 проводна за трифазно захранване си е твой проблем. Дали ще си направиш и земно до ГРТ с допустимо съпротивление тях пак не ги бърка това си е твой проблем.

И не са виновни от енергото ами викни специалист да види колко и какви консуматори имаш и да ти преоразмерят цялата инсталация.

П.П И нашата къща е строена преди близо 17-18 години и инсталацията ми е двупроводна ама от стълба съм с 4х16 и земното ми е една голяма мрежа от шини доста под 4 ома :-D
zz_stefanov - майстор
Милен написа:
Ако при вас енергото слага такива направо сте късметлии. На моето табло му сложиха колче 50см :shock: . Просто разкъртиха гадовете бетона на пътеката под таблото и набиха въпросния винкел. Хубавото е че си оставих заземлението на старото електромерно табло което съм си го правил сам.
Милене, нещо не намерих в наредбата да е задължително локалното презаземяване на нулата. Това за мен си е добра практика, която ако не е задължителна, си обяснявам защо енергото я кара през пръсти. Дано не е така. Иначе наскоро видях табло на панелен блок в Овча купел, на което енергото миналата година му е направило ново земно отпред в градиката и го беше свързала с много здрава шина. Очевидно е имало проблем.
Милен - майстор
Не ми се вярва ако беше незадължително, че щяха да се трепат толкова да поставят заземители.

Справка Наредба №3 глава седма:

http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi ... 1708-I.htm

И по конкретно:
Чл. 186. (1) При схемите TN се изпълнява повторно заземяване на защитния проводник PE и на проводника PEN. Препоръчва се повторното заземяване да се изпълнява при главното разпределително табло. За повторно заземяване с предимство се използват естествените заземители.

(2) В големи или високоетажни сгради изравняването на потенциалите чрез свързване на проводника PE към главната заземителна клема (шина) изпълнява същата функция, както повторното заземяване.

(3) Съпротивлението на заземителя за повторно заземяване е не по-голямо от посоченото в чл. 228 независимо от вида на въвода - въздушен или кабелен.
Чл. 208. (1) Главната система за изравняване на потенциалите в електрическите уредби с напрежение до 1000 V свързва взаимно следните токопроводими части:
1. защитния проводник РЕ или проводника PEN на захранващата мрежа, при схема TN;

2. заземителния проводник, присъединен към заземителното устройство на електрическата уредба, при схеми IT и ТТ;

3. заземителния проводник, присъединен към заземителя за повторно заземяване, ако има такъв;

4. металните тръби на комуникации, входящи в сградата - инсталации за студена и гореща вода, канализация, отопление, газоснабдяване;

5. металните части на конструкцията на сградата;

6. металните части на инсталациите за централно вентилиране и кондициониране; при наличие на децентрализирани инсталации за вентилиране и кондициониране металните въздуховоди се присъединяват към шината на защитните проводници (РЕ) в таблата за захранване на вентилаторите и кондиционерите;

7. заземителните устройства за целите на мълниезащитата, когато мълниезащитата е от втора или трета категория;

8. заземителния проводник за функционално (работно) заземяване, ако има такова, и няма ограничения за присъединяване на веригата на работното заземяване към заземителното устройство за защита срещу поражения от електрически ток;

9. металните обвивки на кабелите за телекомуникация при съгласие на собствениците/ползвателите на тези кабели.

(2) Когато някои от токопроводимите части по ал. 1 влизат в сградата, те се свързват колкото е възможно по-близо до мястото на въвода в сградата.

(3) За свързване с главната система за изравняване на потенциалите токопроводими части по ал. 1 се присъединяват към главната заземителна клема (шина) с помощта на проводници за изравняване потенциалите.
Стойностите на съпротивленията за повторно заземяване са дадени в чл. 228 от същата глава. Общото преходно съпротивление на всички заземители за повторно заземяване на проводника PEN e 10Ω а Преходното съпротивление на всеки от повторните заземители да не надвишава 30Ω

А ето и нещо конкретно за filmatoplo
Чл. 1763. Допуска се в обосновани случаи неутрален (N) проводник от мед със сечение 2,5 mm2 и по-голямо да се използва и като защитен (PEN), ако от таблото с повторно заземяване до най-отдалечения потребител има не повече от пет последователни електрически свързвания.
Може да се погледнат и чл. 468, 1804 А сигурно е написано и на още места
zz_stefanov - майстор
Благодаря, значи просто някъде не се спазва :)
Милен - майстор
Винаги се спазва просто зависи от гледната точка. :lol: Заземяват PENа повторно през няколко табла (обикновено на всички трифазни) и през няколко стълба. После като мерят в трафото повторното заземление на PEN проводника всичко е точно, макар че са пропуснали на твоето табло да сложат колче. :lol:

В моето табло, (правеше го часна фирма от името на енергото), заземлението е по следния начин. Нулите от двата входящи кабела са на метална шина без изолация захваната директно на ламарината на таблото, а самото табло от вън е заземено с допълнителен проводник идващ от "колчето"
filmatoplo - майстор
Днес след поредно щипване по раничка от водата на батерията на мивката в банята , реших да изгася бойлера пак удря , после отвих предпазитела за бойлера от таблото пак удря . От къде идва тази утечка -как да я открия примерно по пътя на елиминирането - на кое . :? Моля за вашето мнение - щото първо поне на мен да мие известно , майстор ел техник няма да ме вземе на сериозно - удря ток на мивката ела и реши проблема .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проблем с бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: