• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всички въпроси за вилата.
vlad0 - специалист
Според мен щом имат желание хората нека си правят плочки-нищо не им пречи и не виждам какво па е толко сложно в една тротоарна плочка. Виждал съм хора сами да си правят и тухли, и блокчета от сгурия и много други работи които уж са много сложни. Ама то секи майстор така вика - много ми е сложна работата затова толко много пари ти искам. :lol:

Успех с плочките колега!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
rockwall, мелко смехории пишеш за тротоарните плочки. Аако ме не мързи, да ти снимам какви наслагаха тука. Ма то верно, че е общинска поръчка, а тогаз не се слага цимент и не се вибрира, ноо все пак, купешки са. Та що да си не правим плочки вкъщи!
А за съотношение и бъркане и гледжосване можем да ти кажем, само дето е мааалко доста по-сложно като състав и технология от тротоарните плочки. Все пак, не помниш ли, че всичките съвременни производства са почнали от нечии две ръце и нечие "гаражче".
rockwall - майстор
n_a, кое точно е смешното ?? :?

не казвам че не може да се намерят 100 рецепти за бетон, 100 фирми предлагащи калъпи и да се пробва, но се съмнявам в смисъла и икономическия ефект от начинанието.

Разбира се ако впрегнеш семейство от жена, тъща, тъст, 2 деца и балдъза и 2-3 уикенда правите само това, можете и да успеете да извадите 30-40 м2, но това ще е "на сметка" само защото не броите труда, времето и другите "невидими" вложения.

иначе това за гаражчето е вярно - и аз не съм влязъл във фабрика 100 декара с лимузината, пълна с ПЛЕЙБОЙ модели, ама точно за тротоарни плочки пък да си дава някой толкова зор .... :?

Виж, ако му е хоби да се цапа и се чуди как да избяга събота и неделя от жената - ОК, ама не съм съгласен че за 10-20 м2 си струва да се занимава с поръчка на калъпи, търсене на помещение, заемане на бетонобъркачка, пробване на рецепти, доставка на материали и тн и тн.

Разбирам някой да си изкопае сам шахта или нещо такова, ама да прави производство, ако не мисли след това да продължи - не е много удачно.

Все едно - всеки дето иска да си направи 1 шкаф и 1 маса да купува или наема циркуляр с подрезвач и да оборудва цех.

Ако пък са над 20м2 - тогава ще трябват помощници, повече място, повече калъпи и от всичко по повече.

Не съм против трудолюбието и мерака, но тук ще получат обикновени тротоарни плочки (на вид), а не нещо, което да показва колко са талантливи.

А че има купешки, които отстъпват на НАПРАВИСАМ качество - може и така да е, но поне има достатъчно фирми, за да се избира :)
Илиян Илиев™ - майстор
То по твойта логика някой багерист ще каже - Разбирам да седне да си прави сам тротоарни плочки, но да копае сам шахта, ако не мисли след това да продължи - не е удачно. :lol:

Не се коси, никой няма да ти вземе хляба. Човек се отказва след като опита. Преди това всичко му се струва лесно. :wink:
stanetzz - специалист
То по принцип за всичко може да си платиш на майстор, или да си го купиш готово; но тогава този клуб нямаше да се казва "Направи сам", а "Намерú си майстора" или нещо от този род.
И изобщо не е хубаво да се попарва така ентусиазма на хората.
Когато правиш нещо сам, не е задължително просто да ти излезне по-евтино - друго си е да си кажеш "Ей това съм го направил сам, с тези две ръце".

Изображение

Edit:
rockwoll , чак сега видях подписа под мненията ти, и много добре те разбирам вече. Ама споко- ентусиастите не сме много - гладен няма да останеш... :wink:
vastov - напреднал
Работя на бетонов възел където между другото произвеждаме и тротоарни плочки.Един калъп за плочка 40/40см струва 5лв.от Панагюрище.Точната рецепта за бетона мога да ви взема още утре,но по важното е че бетона трябва да е по силен напр. марка 20 и да бъде възможно по-сух.По-малко вода при забъркването и повече вода след като почне кристализацията.Поливане или пара.Понеже е по-сух трябва и повече вибриране за да станат по-плътни и без пори.Вземал съм калъпи за на село и съм произвел там около 300 плочки с 10 калъпа за четири"уйкенда".Всеки може да прецени дали да си купи калъпи и да си прави в къщи плочки,но е напълно възможно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Благодарим ииии чакаме подробностите :)
vastov - напреднал
Пропорцията при нас е такава:150кг -цимент ,200кг-речен пясък,200кг -трошен камък фракция 5/15,вода според влажността на инертните материали(средно около 70литра).Това е за 0,3м3.Всеки може да си направи сметката за по-малки или по-големи количества.Има още две съставки в много малки количества ,но понеже шефа чел писанията ми тук не разреши да ги "обнародвам".Били "фирмена тайна"!Макар,че всеки по-голям производител на бетонови изделия ги знае.Аз на село не съм ги слагал и пак се получиха перфектни!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Тез, тайните, течни ли са или прахообразни? Нема да издаваш фирмени тайни. Само по малко know-how, колкото да се зарибим.
vastov - напреднал
Ако бях сигурен,че аватара ти е твоята снимка сигурно щях да ти кажа...Хайде по добре питай Гугъл...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как се правят тротоарни плочки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: