• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
naskov написа:
1 градус на час не е практически нищо, а си е бая :)
Да, грешката е моя - пропуснал съм "на час" :cry:

Но възниква въпроса при какви условия е мерена температурата?

В 23 ч колко градуса и било горе в бойлера и колко долу :?:
И съответно в 6 ч колко горе и колко долу?

При мен бойлер 80 литра с датчик някъде на 30 см от дъното изстива от 50 до 49 за около час. Това при околна температура 10-15 градуса. Бойлера не е свързан към слънчеви панели :idea:
cheri - помощник
Сега погледнах- диф. термостат има клас на точност +- 2градуса. такаче, тези около 7-8 гр. които ги отчитам за една нощ може доста да се отличават от деиствителността. Иначе днес проверих - сондата за датчика е много къса - около 10см. т.е. мери темп. на десет сантиметра от горния край. явно серпентината стига само до средата на бойлера, защото каквато и температура да достига в горната част, в долната бойлера си е студен на пипане. Когато го включа на ток си се нагрява равномерно,нали нагревателя е отдолу. Днес проверих един бойлер на "Шишков" 80л горе долу кожуха му се нагрява като моя. При него датчика е поставен на кожуха до заводския термометър а системата е с моторна задвижка. Поръчал съм ако могат да засекат през нощта колко пада температурата за да направя сравнение. Чудя се дали да слагам такава задвижка или да рзчитам само на клапана. :?: [/quote]
Харалампи - специалист
Не знам къде е датчика на моя бойлер, но когато температурата според него в 20 град. Продължава да тече топла вода. За това подозирам че е високо горе. Бойлера е хоризонтален.
pac_ - специалист
При хор. бойлер имаш по-голям обем топла вода и термометъра може и да не показва точно.Но хубавото е,че докато ползваш има топла вода.Тези термометри по бойлерите са само за украса,показват приблизително. :wink:
2v6 - майстор
cheri написа:
Сега погледнах- диф. термостат има клас на точност +- 2градуса. такаче, тези около 7-8 гр. които ги отчитам за една нощ може доста да се отличават от деиствителността. Иначе днес проверих - сондата за датчика е много къса - около 10см. т.е. мери темп. на десет сантиметра от горния край. явно серпентината стига само до средата на бойлера, защото каквато и температура да достига в горната част, в долната бойлера си е студен на пипане. Когато го включа на ток си се нагрява равномерно,нали нагревателя е отдолу. Днес проверих един бойлер на "Шишков" 80л горе долу кожуха му се нагрява като моя. При него датчика е поставен на кожуха до заводския термометър а системата е с моторна задвижка. Поръчал съм ако могат да засекат през нощта колко пада температурата за да направя сравнение. Чудя се дали да слагам такава задвижка или да рзчитам само на клапана. :?:
Класа на точност се отнася за друго - каква е абсолютната грешка на измерване. Ти мериш относително - разлика между две измервания. В този случай грешката се елиминира и засечената разлика е реална.

Може да разбереш докъде достига серпентината като пъхнеш някаква пръчка или тел през изхода й. Ако наистина е доста нагоре ще е по-добре да се ползва водната риза за слънчевия панел :idea:

Ако има обратна циркулация и охлаждане на бойлера от панела нощно време датчика на панела ще показва няколко градуса по-висока температура от околната :idea:

Вентил със задвижка със сигурност е по-добре от възвратен клапан :idea: Каква е денивелацията между бойлера и панела?
kuuuuuul - майстор
А пък аз моя бойлер го излових че връща след като забелязах че сутрин температурата е една и съща независимо до колко гр. се е нагрял през деня/без да има консумация/,явно циркулацията спира при определена температура и както вече споменах в друга подобна тема посоката и съвпадаше с посоката на помпата,така че клапа не помага винаги.
  • 1
  • 2

Тема "с колко градуса пада температурата на водата в бойлера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: