Най - вълнуващия въпрос зимно време.
гост
колко струва 1 киловат
masteradmin - майстор
Киловатчас е единица за енергия. Използва се в бита за измерване работата извършена от електричеството. 1W/h=3600J
1 кW/ч се изразходва от котлон 1кW за време 1ч.
с две думи ако имате отоплителна печка 4 к.W. за 10 часа ще изгори
40 кw/ч. Средната цена без ДДС е около 7.6 - 8 стотинки на киловат.
Което значи че печката ви за 10 часа консумира ток за около 3.20 лв.
spiritch
Само едно уточнение - един киловатчас се пище 1kW.h (или киловат по час, а не киловат за час) и е единица за измерване на енергия или работа, което е мощността в киловати умножена по времето в часове

A[kW.h]=P[kW]*t[h]
spiritch
Един киловатчас отоплителна мощност излиза на различна цена в зависимост от начина на отопление. При конвенционалните електронагревателни уреди, консумираната спрямо отдадената енергия е около 1/1, там можеш да спестиш, ако ползваш нощната тарифа, чрез акумулиращ ефект. Но ако ползваш климатик, отношението на консумираната спрямо отдадената енергия (вътре в стаята) може да достигне 1/4, което ще рече 4 пъти по-евтино отопление. Има и други начини на отопление на природна газ, пропан-бутан, въглища, дърва, нафта и др. нямам данни колко струва 1 киловатчас на всяко от изброените. Може би въглищата и дървата излизат най-евтино. При обикновените печки на дърва и въглища, голяма част от енергията излиза, под формата на горещи газове, през комина, така че е по-изгодно да ползваш печка с водна риза. Но все още на пазара няма печки на дърва и въглища с дистанционно управление, така че избираш, удобство или цена. Аз лично се отоплявам с инверторен климатик и засега (да чукна на дърво) съм доволен. Малко скъпа е първоначалната инвестиция, но цената на тока постоянно се вдига, така че времето за изплащане на инвестицията се намаля.
masteradmin - майстор
И ние в офиса сме с инверторен климатик, ако щете вервайте ама сметката ни за тока е 40 лв. за ноември (а единя колега е яко зоморничав)
Арата
С други думи- за лаици като мен;)
Според мен най-евтино е отоплението на ТЕЦ /заради дотациите на държавата/.
Следват въглищата и дървата - но с водна риза. /Лично за мен те са голяма хамалогия - все пак 21 век сме./
Следва природната газ /въпреки, че е изкуствено завишена от Овъргаз, тя е подходяща за жилища без централен ТЕЦ, най-малкото заради постоянната топла вода. Но в класацията на цената на газта не влиза първоначалната инвестиция от 2000-3500 лв, че може и нагоре /в зависимост от местонахождението за газификация./ !"Газ" е различно от "пропан-бутан"!
Най -скъпо е отопленнието на ток - на духалка, калорифер, ел печка. Инверторния климатик, въпреки че се води "на ток" като разход стои между газта и ТЕЦ-а, проблемът е че повечето не са ефективни при температури под -15 градуса.
Фактор, които може да повлия и размести класацията е степента на топлоизолиране на жилището /тухла-панел, санирано или не, колко см е топлоизолацията, с какъв материал, каква дограма е сложена, каккво е изложението, външен-вътрешен апартамент, грамотност на извършените строителни работи и др.// вж напр. т.нар. "пасивни къщи"/.
По-независими енергоизточници / но с по-голямо първоначално вложение/ подходящи предимно за самостоятелни къщи или по-задружни съседи в кооперация са термопомпите и слънчевите колектори.
Има и други начини на отопление на природна газ, пропан-бутан, въглища, дърва, нафта и др.
Пише се Природен Газ
Последна промяна от Shango на нед мар 12, 2006 3:38 pm, променено общо 2 пъти.
velsi - Почетен майстор
Така е, но тука не е форум "Родна реч". Май си свъркал мястото...
Стефан - майстор
гост написа:
колко струва 1 киловат
Точно колкото 1000 вата :D

Тема "колко струва 1 киловат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: