• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Ето я и обещаната от мен задачка :)
Ситуацията е напълно реална - действието се развива в едно село близо до Русе.
Човекът има кладенец и водна помпа. Иска да си я управлява с контактор и с кнопки пуск/стоп, като единият комплект пуск/стоп е на едно място, другият комплект пуск/стоп - на друго място, а самият контактор - на трето.
Дотук добре.
Проблема е, че от контактора до двата комплекта пуск/стоп има пуснат по един двужилен кабел - т.е зелените пунктирани линии може да се пресичат само от 2 проводника, като контактора трябва да може да се задейства от което и да е място, и да се спира от което и да е място.
На всяко едно от трите места може да се ползва захранване (фаза и нула), а на третотото място, където е контактора, може да се ползват и негови контакти (нормално отворени или нормално затворени)
Е, някой има ли желание да мине по моите стъпки ? :wink:

Прикачен файл

Vodna pompa - zadacha.jpg
Vodna pompa - zadacha.jpg (34.49 KиБ) Видяна 6029 пъти
mkmukok - напреднал
Да си вземе едно импулсно реле и два бутона,
и даже няма да има нужда и от контактора.
При всяко натискане на кой да е бутон ще тръгва и спира.
Иначе си е излишен въртел и ще трябват още проводници.

Другия вариант, на който е и моята помпа, е с дистанционно управление-работи до 40 метра,може да се включва и от бутон на приемника и е удобно като си миеш колата например, дистанционното ти стои в джоба и не трябва да прекосяваш целия двор да спреш водата. :)
evil - специалист
:?

Прикачен файл

sh.jpg
sh.jpg (10.19 KиБ) Видяна 5991 пъти
hermit - специалист
Ами тука ми дойде на ума нещо. Би трябвало да е работоспособно. Да видим как ще се произнесе комисията.

Прикачен файл

pump.PNG
pump.PNG (9.34 KиБ) Видяна 5974 пъти
hermit - специалист
Я, някой ме бил изпреварил, сега видях. Озовах се в положението на съветски учен.
Trifun - специалист
Браво, момчета - СТРАХОТНИ СТЕ !!!
"Комисията" оценява и двете схеми с най-висока оценка :)
Всъщност, оказва се че тази задачка има повече от едно работещо решение :wink:
Ето какво беше моето :

P.S. Защо ли не превърнем това в практика ? Да си даваме разни такива готини задачки ?? :roll: :)
Дори можем да помолим админа за отделно местенце във форума - в случай че почнем да досаждаме ... :roll: :razz:

Прикачен файл

Vodna pompa.jpg
Vodna pompa.jpg (34.7 KиБ) Видяна 5965 пъти
hermit - специалист
Верно, че и така може:-)
На последната схема е добре обаче да размениш нулата и фазата - защото ако инсталацията не е монофазна, може да се случи на двете места да идват различни фази. И тогава има ситуации, в които е възможно междуфазно късо съединение. (Примерно помпата вече е включена, а през това време някой безделник натиска левия по схемата бутон "пуск".) Така че една такава дребна промяна малко разширява приложимостта на схемата.
hermit - специалист
P.S. Защо ли не превърнем това в практика ? Да си даваме разни такива готини задачки ??
Добра идея наистина.
Последна промяна от hermit на чет яну 18, 2007 10:14 pm, променено общо 1 път.
Antonini - специалист
И така може :) Загубих 2 часа докато измисля с какво да я начертая, та накрая взех, че я нарисувах с Paint point-a :lol:

Прикачен файл

sxemata.JPG
sxemata.JPG (12.94 KиБ) Видяна 5953 пъти
Trifun - специалист
Като порагледах по-подробно схемите, се оказва че тая на @hermit е най-добрата !
Тя изпълнява дори условието, ако има натиснат "стоп" бутон, и се натисне "пуск" от същото място, контактора да НЕ сработва изобщо :wink:

Edit : @Antonini - достигнал си до същото решение като схемата на @hermit, само че изчертана по различен начин :wink:
Между другото, ако си дадеш мейла (може и на ЛС), мога да ти пратя тази програмка, с която чертая аз - много е простичка за употреба, има си библиотека, като може да се добавят и собствени елементи, и схемите изглеждат добре, според мен :) По принцип е немска, но е преведена на руски :wink: И ... обема И е едва 1.07 МВ !
Последна промяна от Trifun на чет яну 18, 2007 10:25 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Задачка за водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: