Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
spaskashv - напреднал
Значи правилно ли разбрах - да използвам първо грунд на водна основа,след което лак също на водна основа?
И в края на краищата няма ли някакви челни дъски които да са от друга материя, примерно от пластмаса, за да се налага обработка и да вземат да "карат" прилично дълго време?
Последна промяна от spaskashv на чет юли 30, 2009 9:26 am, променено общо 2 пъти.
spaskashv - напреднал
IJAN написа:
С отработено моторно масло-по евтиния вариант
А иначе с отработеното масло мисля че е идея, като се абстрахираме от факта че със получения катранено-черен цвят на дъската малко се отдалечаваме от естетиката на фасадата,но пък ако защитава добре дървото си заслужава. Само че намазаната дъска с масло,мисля че след като то се нанесе и попие,няма да запечата повърхността както би го сторил лака,и дали няма да започне да загнива оттам?
crez - майстор
spaskashv написа:
IJAN написа:
С отработено моторно масло-по евтиния вариант
А иначе с отработеното масло мисля че е идея, като се абстрахираме от факта че със получения катранено-черен цвят на дъската малко се отдалечаваме от естетиката на фасадата,но пък ако защитава добре дървото си заслужава. Само че намазаната дъска с масло,мисля че след като то се нанесе и попие,няма да запечата повърхността както би го сторил лака,и дали няма да започне да загнива оттам?
Колегата "IJAN"е прав. Най добре е горяло масло, но трябва да не е синтетика а най обикнавенно минерално. Не се притеснявай за цвета след 1-2г. дъските добиват кафеникъв цвят и имитира доста овехтяла дървесина. Защитата е обаче перфектна. Всички лакове на се лющят след време, а тези на водна основа стават на "юфка" на местата където дървото има смола, просто през смолата не проникват.
EDI - майстор
prascho написа:
EDI написа:
Лак на водна основа.Препоръчвам на ДУФА, защото съм работил с него и лакирани неща, които стоян навън зима и лете не са мръднали няколко години вече.Слагаш 3 ръце и забравяш.
Добре де човече. В София в няколко магазина ме гледаха като "теле под крава". ТАзи седмица по подобен начин ме гледаха в Карлово. Грешката ми явно е, че не съм ходил все още в Ямбол. Дали да не те помоля да ми пратиш по куриер една бройка. :lol:
Абе, ПРАСЧО какво става в таз София, бе.Не може да няма лакове на ДУФА.Ми производителя е на световно равнище, на едно от челните места.В ямбол има поне 2 магазина, в които се продава лака.Има безцветен и още 5 или 6 бяха, дървесни цвята - от бор надолу /или нагоре :lol: /. http://www.ivel-iv.bg/?q=product/81&PHP ... 9051040572 ей го как изглежда, горе в ляво.
housedoktor - майстор
Цапяйте с изгоряло масло смело,въобще да ни ви пука .Излиза безплатно :lol: Какво като цапа и изглежда отвратително .
LKK - специалист
Преди година си намазах с отработено масло сандъка за компост. Засега е ОК, вече изгребах една реколта и наторих градината.
n.nikoloff - специалист
Мисля, че не съществува по-лош вариант от този, при който се ползва отработено или не моторно масло.
А нещата са толкова прости - има си технология и тя си работи перфектно, останалото е фолклор и чалга.
housedoktor - майстор
n.nikoloff,много добре казано,не знам как в 21 век им хрумват на хората подобни архаични идеи ,при условие ,че пазара е залят с лакове и импрегнанти.
n.nikoloff - специалист
Преди около 30 години си имаше проблеми с наличието на материали, но сега.....
masterrichi - специалист
Аз мога да препоръчам лаковете на САДОЛИН,много устойчив на външни влияния,не се лющи със времето не си променя цвета. Разрежда се с терпентин.

Тема "Дайте съвет за защита на дървесина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: