• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Евгений - помощник
Здравейте, ще ви разкажа за мен и намеренията ми и ще ви помоля да ми помогнете със съвети, идеи или друго. Живея в София в "Стрелбище" и винаги съм мечтал да имам къща. На 32 години съм и цял живот работя с камион откак завърших училище като изключим времето в казармата. Живея с мисълта за къща, но последните години цените на имоти ме отдалечават неимоверно от тази мечта. Още повече, че нарастващото население на града, мръсотията, простотията, трафика и нарастващото ми отвращение от повечето хора ме накара да се откажа да искам да живея тук. Миналата година беше доста успешна за дребната ми фирма и пак ми се породиха идеи за купуване на място около Околовръстното шосе, но цените пак ме разубедиха и започнах да търся място на над 20км от София. Исках мястото да е поне три декара, за да може да се паркират три прицепа, малка къща, полянка и зеленчукова градина. Разбира се пак нямах толкова пари и понеже вече почнах да одъртявам и решихме с жена ми да правим първото си дете, вече трябваше да предприема по-сериозни мерки. Обикалях доста, но повечето имоти не ми харесаха или бяха много скъпи. Най-накрая по едно стечение на обстоятелствата си купих място в село Осойца, община Горна Малина до Елин Пелин. Селото е на 30км от София, но природата и въздуха ме грабнаха веднага - реших че тук ще живея и повече не искам да чувам за София. Мястото е 2080кв.м., от три страни са кални улици, има река (поток), ток и вода по улицата и е на 200м от центъра на селото и на 50м от планина с борове. Вече взех договорите с които го закупих от самата община на явен търг и ги вписах. Пуснах молба за скица за виза и ще чакам две седмици. Още сега бих си купил каравана и бих отишъл да живея там, но жена ми няма да го издържи. Първоначалната ми идея за къщата е следната - сериозна основа без мазе, на нея обширен хол с кухненски кът и баня, антре със стълбище за втория етаж, стая с баня и отделен вход от другата страна на къщата за майка ми. Втори етаж - три стаи и баня (тоалетна). Неща такова ще да е. Ако някой изяви интерес ще пусна снимки на мястото. Та след като излезне скицата ми предстои ограда, реших да не се изхвърлям и да направя ограда от тръби и обикновена мрежа, за да мога да вложа повече пари в строежа. Дължината и ще е над 200метра. В общината искат и конструктивен план, което според мен е голяма глупост, но трябва да се съобразя. Земята е камениста и смятам след като взема скицата да викна геодезическата фирма (към общината) да ми поставят колчетата, да викна багерче, което да изкопае дупките, после да бетонираме колчетата, после мрежата, но не знам към кого да се обърна за план на тази ограда за да го представя в общината. Ако някой има съвет или го е правил, то нека да сподели. Благодаря предварително и се надявам да заформиме една хубава тема, с която да помогнем на хората като мен след време.
8180 - майстор
Добре дошъл и успех!

За оградата, като по-неотговорна работа пробвай да свършиш работа с някой местен в кметството/общината. Често по-тънко излиза.

За къщата - дали на три стаи, ако се напълнят 1+1 баня/WC няма да е малко. При мен архитекта препоръча освен двете 1+1 бани/WC, допълнително WC "за гости" долу.

В една подобна английска къща пък горе са две бани/WC (едната към родителската стая), а долу само WC. Тази родителската е проектирана над долното WC и вх.коридор. Другата е на кухненската част, което пир нас май не минава.
Майка Ви разбирам ще е съсвем отделно и нея не я броя - при мен старците са "общо".
единак - специалист
Добре дошъл,

Само за оградата. Извикай си геодезисти, за да ти нанесат точните места на оградата. Ако си ги определяш ти най-вероятно ще сбъркаш с 20-на см и после някой крив съсед само това ще чака. За такава ограда план не ти трябва. Справка - ЗУТ (Н-а, вервам ти.). Ако все пак става въпрос за нещо, без което не можеш да минеш не мисля, че друг освен архитект би ти свършил работа.
Ти защо въобще им казваш в общината, че ще правиш ограда? И дали уточни, че ще е под 2м, от мрежа?
След като нямаш нищо на мястото аз бих изчакал да си направя проекта и там архитекта да я покаже тая ограда, само че вече истинска - при одобряването ще мине и тя.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Раздвам се, че почваш да сбъдваш мечтата си!
Аз сега малко да размътя водата :roll: . Предлагам да помислиш, "бабата" да си има отделно апартаментче. На партер, нещо като студио, с полутопла връзка към Голямата къща. Това мебду двете, затворено от 3 страни, любимо на цялото семейство през лятото, а зимата затваряш с Прозорци или капаци...
Има си много плюсове такова разположение.
Хем на баба къщичката може да не ти е в плана на къщата - по-малко разправии, по-евтино...
borko-67 - специалист
Добре дошъл и от мен!
Пожелавам ти приятни мигове с този сайт.
Един съвет и от мен.
Във вашата си спалня си сложи отделно баня с тоалетна.На другите две може и една обща.
Като кажеш на архитекта какво искаш,той това и ще направи,така ,че обмислете всичко предварително.
Успех.
n.nikoloff - специалист
Успех и стискам палци!!!
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Здравей . Хубаво си го замислил ти тази работа и дано ти се сбъдне ме(тата.
За ограда се иска конструктивно становище - в нашият град за прозирна ограда върви около 60-80лв заедно с технически контрол в конструктивната част.
конструктивното становище представлява нещо като обяснителна записка, като е приложено и едно детайлче.според мен си направи такова за плътна ограда, пък после си направи прозирна ако искаш.
Обратното не става.
ДОБРЕ СИ ПОДБЕРИ ПРОЕКТАНТСКИЯТ ЕКИП, И ГЛАВНО КОНСТРУКТОРА- ЗАЩОТО ТОЗИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА ТЕ ВКАРА В ГОЛЯМИ ПРЕРАЗХОДИ.
ПРОВЕРИ НЕГОВИ КОНСТРУКЦИИ - ПОСЪВЕТВАЙ СЕ ИС ФОРУМЪТ - МАСОВО ПРЕОРАЗМЕРЯВАТ МНОГОКРАТНО И ТЕ НАБУТВАТ В ИЗЛИШНО КОПАНЕ , ЖЕЛЯЗО.
Като ти излезе визата покажи за да ти дадем идеи и съвети.
Това е за сега от мен.
Поздрави.
Евгений - помощник
Здравейте, благодаря ви за приятното чувство, което породихте у мен с топлото посрещане. Някой ден, да сме живи и здрави, ако приключа с всичко ще ви поканя на барбекю, защото сте неоценими. За оградата само попитах лелките в общината без да уточнявам, но може и да не трябва план за мрежа под два метра. При разглеждането на доста от темите видях, че наистина трябва да си купя ЗУТ и да чета за всичко там. Решил съм "апартаментчето" на майка ми да е в границите на първия етаж, защото се притеснявам дали ще ми стигнат парите за всичко и имам впредвид първоначално успоредно със строежа на втория етаж да го измажа вътре, да сложа дограма и да се нанеса там. То ще представлява малка стая (3Х4м), кухничка (3Х2м) и малка тоалетна с душ. А иначе за обмислянето - вече правя десетата къщичка от велпапе и още я доуточнявам - все нещо и доуправям, но срам-не срам ще отида при архитекта с такъв макет и ще доуточняваме на място. И още веднъж - благодаря за съветите и топлото посрещане.
Master_Kenobi - V.I.P.
Евгений, хвала за идеята и ентусиазма! :2thumbs:
Но дай да караме по ред, че гледам - цели етапи се прескачат. :?

Надявам се да си купил УПИ (урегулиран поземлен имот). Щом си го купувал, вече трява да имаш някаква стара скица. На нея, долу в табличката трябва да пише какво е.

Ако е УПИ, от Общината ще ти кажат коя е геодезичната фирма, която действа в района. Или хвани, която и да е. Да ти направят регулацията и геодезичното заснемане на имота, също и на височинните коти. (Ще ти трябва после за Вертикалната планировка, щом ще строиш и да не ги викаш пак.)
Те ще ти изготвят и Застроителен и регулационен план. Като го направят, ще знаеш какво, колко и къде точно можеш да строиш - отстояния, Кинт, % застрояване.

До тогава всички приказки за етажи, площ, стаи, преходи, тоалетни и душове са малко в сферата на мечтите.
Стискам палци всичко да е точно!
Късмет! :)
Евгений - помощник
Да, вярно не съм казал за мястото. В регулация, 50% плътност на застрояване, коефициент на интензивност 0.6. До имота преминава разклонение на електропреносната и водоснабдителната мрежи. Мястото било предвидено за детска градина и затова е останало във вътрешноста на селото незастроено, но сега общината е имала нужда от пари и са решили да го продадат заедно с още няколко други. И да знаете, понеже имам много слаби познания в строителството оценявам много мненията ви, Master_Kenobi - общината ползва една фирма и за да не разбунвам духовете ще се съобразя и аз ще я ползвам, за да направят това, което сте ми написал.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Дом..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: