Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n.nikoloff - специалист
От опит - не е толкова важно кой е производителя - важното е препаратите да се полагат по технология. Иначе и със Садолин стават дивотии, ако не се спазват правилата и технологията.
crez - майстор
n.nikoloff написа:
Мисля, че не съществува по-лош вариант от този, при който се ползва отработено или не моторно масло.
А нещата са толкова прости - има си технология и тя си работи перфектно, останалото е фолклор и чалга.
Какви съвременни технологии,какви 5 лева? Всичко е една измама. Имам една градинска пейка от акациева дървесина. Прекрасна текстура и исках да я запазя с лак. С какви ли не лакове, марки пробвам, вече 7г. я лакирам всяка година. :? Нито един не издържа повече,всички се лющат и дървесината потъмнява. Шлайфам пак лакирам с последия писък на хим. техналогии, до следващата година. Всичко е само реклама. :lol:
Spokoiniq - майстор
Акацията не е най-издръжливото дърво за външно, много си я мазал и е набило дълбоко предполагам, но защо не опиташ с вакса(масло), поне за екзотичните дървесини съм установил че е перфектно за отвън.
n.nikoloff - специалист
crez написа:
n.nikoloff написа:
Мисля, че не съществува по-лош вариант от този, при който се ползва отработено или не моторно масло.
А нещата са толкова прости - има си технология и тя си работи перфектно, останалото е фолклор и чалга.
Какви съвременни технологии,какви 5 лева? Всичко е една измама. Имам една градинска пейка от акациева дървесина. Прекрасна текстура и исках да я запазя с лак. С какви ли не лакове, марки пробвам, вече 7г. я лакирам всяка година. :? Нито един не издържа повече,всички се лющат и дървесината потъмнява. Шлайфам пак лакирам с последия писък на хим. техналогии, до следващата година. Всичко е само реклама. :lol:
Като започнем от факта, че акацията е широколистно дърво и понеже е хибриден субтропичен вид, пренесен в България би трябвало да се досети човек, че не е иглолистен вид и съответно не съществуват препарати и технологии за повсеместно ползване. А преди да обработвате наясно ли сте напр. каква е влажността??? То е много лесно да кажете "не става", но когато се сетите че по-вероятно е да не разбирате - питайте подробно продавачите (аз предпочитам вносителите не само заради по-ниските цени, но и поради факта, че разбират далеч повече от конкретните продукти).
kuuuuuul - майстор
Тези лакове на водна основа могат ли да се полагат в/у вече безиросани/ленен безир/ дъски и ако не какво ще препоръчате?
crez - майстор
n.nikoloff написа:
crez написа:
n.nikoloff написа:
Като започнем от факта, че акацията е широколистно дърво и понеже е хибриден субтропичен вид, пренесен в България би трябвало да се досети човек, че не е иглолистен вид и съответно не съществуват препарати и технологии за повсеместно ползване. А преди да обработвате наясно ли сте напр. каква е влажността??? То е много лесно да кажете "не става", но когато се сетите че по-вероятно е да не разбирате - питайте подробно продавачите (аз предпочитам вносителите не само заради по-ниските цени, но и поради факта, че разбират далеч повече от конкретните продукти).
Яхтите се правят от различни видове дъвесина, главно махагон, чист тропичен вид дървесина, а яхтения лак е един и няма аналози според вида дървесина. Той се счита за най-издръжливия на атмосферни влияния. Така че теорията която развиваш е несъстоятелна. Прочети учебника по защита на дървесината за ЛТУ и ще ти се изяснят много неща. Влажноста на дървесината е много важна преди полагането на лака,ако предварително не е обработена с безир. Считам че няма такъв глупак който да лакира свежа дървесина. Лаковете се делят според други показатели,а не според вида на дървесината върху каято ще се полагат. :shock:
housedoktor - майстор
.Моите градински мебели са си в перфектно състояние с новите технологии ,още не ми се е налагало да ги повтарям,а имам някой на 5 годинки .За яхтеният лак мнението ми е - нетраен.Спокойния е прав за маслата с тях в Англия обработвахме декингите .А за учебниците -имам съмнение,че са същите от които съм учил и аз през 80-те години-та там имаше безири туткали и прочие достойни за музеите материали

Прикачен файл

S6301492.JPG
S6301492.JPG (102.69 KиБ) Видяна 5170 пъти
housedoktor - майстор
kuuuuuul написа:
Тези лакове на водна основа могат ли да се полагат в/у вече безиросани/ленен безир/ дъски и ако не какво ще препоръчате?
Да -могат ,но е малко по-трудничко за нанасяне.Могат и върху лазурни лакове и импрегнанти,въпреки ,че тогава не попиват добре в дървото и според производителя са неподходяща основа
ето това ползвам: http://www.orgachim.bg/pdf/bg/TO_Leko_AQUALazuren.pdf
n.nikoloff - специалист
crez написа:
... Прочети учебника по защита на дървесината за ЛТУ и ще ти се изяснят много неща.
Тоз учебник не съм го виждал, но съм учил и взимал изпити по Защита и модифициране на дървесината във ВЛТИ, а не в ЛТУ. (Надявам се да се вижда разликата)
stokie - специалист
На нашия покрив ги киснахме с безир и чакахме добре да изсъхнат дъските, смятам да не се качвам на покрива 25 години.

Тема "Дайте съвет за защита на дървесина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: