От мобилни телефони до цифрови камери
maddoktor - специалист
относно захранването - птредвидил съм и това - имам свързана 7812 за да подава стабилно 12 волта на NE555 и 4011 - a самите транзистори се захранват с 22 волта.
lenko71 - специалист
maddoktor написа:
a самите транзистори се захранват с 22 волта.
И що така си решил?
maddoktor - специалист
ами когто не са свързани пиезотата - напрежението е толкова , ама когато го закача нямам повече от 16 волта - и за 5 секунди транзистора загрява и може да се жигосаш :)
а може би крайните транзистори кито съм ги вързал по показаната схема правят въртели ?
ELEMENTAL - специалист
:arrow:

Прикачен файл

upgrade.JPG
upgrade.JPG (52.25 KиБ) Видяна 6576 пъти
maddoktor - специалист
мерси за споделената информация на всички ви .
до няколко дни ще тествам промяната на схемата - и тогава ще споделя информация.
ELEMENTAL - специалист
Искам само да добавя, че КПД-то на повишаващ преобразувател със споменатата интеграла е от порядъка на 70-80%.При изходно напрежение 22V и ток 2,7А ще има близо 15W загуби.Поради тази причина транзистора задължително трябва да се монтира на радиатор.
maddoktor - специалист
ще го направя това което ме посъветва за радиатора .
maddoktor - специалист
заработи - но малко ме притеснява че започва да грее съпротивлението между 7 и 6 краче - те са 4 паралелно свързани 1 ом / 0,125 Ватови резистори - май ще трябва да дигна мощността - понеже не намерих по-малка стойност засега.

а защо имам такава разлика - подадено напрежение към Транзисторите 22 волта - получено променливо напрежение върхи пиезотата 9 волта ?
не трябва ли да е по-голямо ?
lenko71 - специалист
Сигурен ли си че това са пиезо-елементи? Като ги мериш с омметър колко показва? А за да си сигурен че това нещо работи (предполагам че става въпрос за честота над 20kHz) ти трябва осцилоскоп
ELEMENTAL - специалист
Разбира се, че ще грее Rsc.Много e високоомeн (0,25ома).Освен това макс. изходен ток е обратнопропорционален на стойността на Rsc.
При Rsc=0,25ома изходния ток е около 220mА.
Maddoktor, резистор 0,02ома малко трудно ще намериш.Затова може да използваш 5 резистора 0,1oма/0,5W вързани паралелно.Ако не намериш и такива на мястото на Rsc може да сложиш мостче, но в този случай преобразувателя няма да има защита от к.с.
p.s.Тези 9 волта в/у пиезоизлъчвателите с какво ги измери?

Тема "Помогнете относно IC MC34063" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: