Всичко за дърводелството
LKK - специалист
Ако си си залепил паркет върху МДФ става точно по предложената от теб схема, като МДФ-а го оставяш само там, където при теб е лепилният слой.
mmetodiev - специалист
Така ли?
В отбелязания със стрелка участък няма да има ламинат и ще бъдат видими два материала. Малкото парче от MDF, което остава отпред, като направиш канал за сглобката, знаеш ли колко добре трябва да е залепено, за да стои там?

Прикачен файл

Stalbishte 3.jpg
Stalbishte 3.jpg (25.91 KиБ) Видяна 3852 пъти
LKK - специалист
Не. :? Може би трябва да рисувам схема, но ще се опитам да обясня и ако пак не е ясно ще рисувам.
МДФ-а служи да държи залепените паркетини заедно.
На горната плоскост, където ще е челото на стъпалото МДФ основата е фрезована "до нула", така че да остане видим слоят слепени паркетини. Ширината на фрезоване е равна на дебелината на паркетината + евентуален отстъп, ако челото на горната плоскост стърчи напред. На твоята рисунка няма такъв отстъп.
На вертикалната плоскост, в горният край МДФ основата също е фрезована "до нула" с ширина равна на дебелината на МДФ-а.
Според мен елементарно за изработка.
Ами нещо такова: Изображение
От тази база може да си измислиш и канал за сглобката, ако много държиш на такъв, защото според мен има и по-елегантни решения.
chapara - майстор
Лично мое мнение е да събереш онези 1800 лева :?
mmetodiev - специалист
Така ли? Става. На мен концепцията ми беше да сглобя стъпалото с челото и тогава да го монтирам. Не че толкова държа на канал. Какви по-елегантни решения?
Всъщност вече съм раздвоен, дали да го правя, или да събирам пари.

Прикачен файл

Stalbishte 4.jpg
Stalbishte 4.jpg (22.63 KиБ) Видяна 3799 пъти
LKK - специалист
Да, точно това имах предвид.
Аз бих си ги сглабял на място. Тогава е възможен долният вариант.
Изображение,
където червеното е фрезован канал за лайсна или лента срещу плъзгане, а жълтото е винт със скрита глава.

Относно раздвояването бих казал: Ако ми е хоби не бих пропуснал възможността да се позабавлявам, а иначе е по-лесно да събереш парите.
silllveto - Майсторица
Значи, ще купуваш МДФ, ламинат, лайсни, лепила, ще фрезоваш и сглобяваш... я накрая направи сметката. После защо при това положение трябва да слагаш отдолу МДФ? Под паркет хората слагат подложки. А ако държиш да има нещо, сложи ОСБ например.

Не знам дали те интересува, но ще ти кажа какво бих направила аз. Два вариянта:
1. Бих отишла в магазин за ламинат, да се поинтересувам за технологията на ламинатените стъпала и цената /и после ще споделя тук/
2. Или бих отишла при дърводелец да ми отреже 18 заоблени едностранно дъски с дебелина 3см, като разбира се трябва да се помисли и за цокли.

Но каквото и да направиш, ще ми е интересно да го видя.
mmetodiev - специалист
Силвето,
Е как ще ходя при дърводелец? Аз за какво съм в този клуб? Погледни във "Фреза и оберфреза" каква маса за фреза съм си направил, за да ги заобля дъските, или МДФ, или каквото там ще слагам.
Хоби ми е (дядо ми беше дърводелец) и ме чопли да се захвана, а иначе е по нормално да си работя работата и да си платя на човек, дето това му е работа.
silllveto - Майсторица
Ами спорна работа тогава :)
МДФ-а нали няма ти да си го произвеждаш :wink:
mmetodiev - специалист
Ми що не? Ако ми стане хоби. Твоето хоби какво е, освен че си майсторица? На какво?

Тема "Стълбище с MDF" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: