Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
housedoktor - майстор
Пруски свод се среща твърдре рядко и не се използва вече.Къщите от този тип не търпят реконструкции и своеволия (спомнете си ул.Алабин).

Прикачен файл

2п.jpg
2п.jpg (21.14 KиБ) Видяна 8974 пъти

Прикачен файл

1п.jpg
1п.jpg (30.46 KиБ) Видяна 8974 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ееее, втората снимка е плашещо неподходяща.
housedoktor - майстор
n_a написа:
Ееее, втората снимка е плашещо неподходяща.
по скоро разли4ен тип е
ето ти книжка за такива елементи стр 27-28 от там е http://people.fsv.cvut.cz/~hajekp/vyuka ... _1cast.pdf
ribnikolaevi - майстор
Района и годината говори почти категорично за едно - това е гредоред. Аз точно в тоя район щях да изгърмя, отваряй си очите на четири. Терасите са правени точно както ги описваш - със стоманени 2Т профили (дето им викаш релси).
Направи опит - застани в една от стаите и накарай някой до теб да скочи. Тогава си отговори на въпросите: Какво усещаш? Има ли силни вибрации? Ако те притесняват деформациите - бягай надалеч.
Относно снимките - можеш да снимаш външния балкон, ще ми е много интересно, ако си се натъкнала на същата къща, която и на мен ми продаваха преди доста години. "Моята" беше на улица Балкан.
Ами никъде не видях такива сводове като на снимката.

Докато треаше огледа приятелят ми подскочи, за да види дали ще пружинира пода - 110 кг. - не усетих люлеене, а просто нещо като трептене в пода. Това бе на 2 етаж в стаята с мухъла. Нищо и не се премести в стаята - имаше едни тежки бюфети и стъклени вратички. На 1 етаж не е подскачал.

В събота сме на повторен оглед и ще поискам да снимам поне терасите.
До сега там е било офиси на 1 етаж, а на горните етажи си е живял собственика.

Къщата има тераса единствено отзад към задния двор, а фасадата е без тераси.

В 1908 г. единствено гредореди ли са се строяли у нас? :? Четох в Уикипедия, че още в средата на 19 век в Париж са строяли къщи с бетонови плочи.

Къщата е към Лъвов мост, а Балкан е по към Пиротска.
ribnikolaevi - майстор
В Париж да, а и е важно уточнението за коя точно година става въпрос:
"След 1880 г. във Франция и в Германия ... и започнали проучването и прилагането на стоманобетонни конструктивни елементи" - тогава са започнали. В Германия и Франция. Сама реши каква е вероятността да има бетон в плочата в къща в София на женския пазар.
И гредореда не е болка за умиране, но определено си е таралеж в гащите, когато го купуваш. Защото е важно да знаеш какво е състоянието на дървената конструкция на пода, а това не може да стане по напълно безразрушителен път. Лош признак в тази посока е наличието на мухъл.
Не знам каква ти е офертата и сали е толкова изгодно, но аз на твое място бих отделил повече време за да търся нещо по-подходящо. Особено ако купувате не за някакъв бизнес, а за да живеете. Това не е най-подходящото място за живот в София.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нищо и няма на къщата. Само да не и местите стените. И ще е хладна лятото. С отоплението въпросът стои малко странно. Нали се сещаш, че топлото отива къмто четвъртия метър. От изолация на стените няма нужда. Дограмите ако са поддържани ще е супер. От земетресения няма да се плашиш. Метро там има ли?
Щом гипсовите орнаменти си стоят, няма влага. Страшно ми звучи оня балатум, но щом не е хлътнал пода, значи е спасимо.
Та по въпроса ти. Щом не виждаш сводовете между релсите, значи няма кръжило. 1908ма, София, двуетажна, стоманен гредоред. Без кръжило (що за дума!).
ribnikolaevi - майстор
И на мен ми хареса думата - кръжило. Откъде Елиана я е чула?
Метро няма там, засега, но по Ботев все някога ще има. Но къщата може да не е близо. Мен лично би ме притеснила само локацията (съседстваш с търговци от ромски, арабски и друг подобен проеизход). Не е място, където да пуснеш детето си да играе...
Думата кръжило я прочетох в тази статия, която намерих в Интернет ри изписване на "пруски свод" в Гугъл -
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=326145
Според инженерът ако имало кръжило пруският свод ставал като бетон. За това се чудех дали къщата има или не. Но както разбирам явно е без кръжило и ще трябват доста размисли дали да се купува.

В момента няма метро - най-близкото ще е на Ботев и Мария Луиза. Евентуално, ако минава по Сливница ще е на 2 преки.

Как без изолация на стените? Аз си мислех, че за къщи външната изолация ще е задължителна. :? Таваните мисля да намаля от височината с гипсокартон и вата - ще станат около 3,2 м. Но ме притесняват луфтовете зад гипсокартона - дали няма разни насекоми да си ги харесат за местоживеене.
Отоплението сега е парно от котел на въглища в мазето - най-вероятно цялата инсталация ще трябва да се сменя, но ми направи впечатление, че тръбите за водата са медни - на 1 етаж бяха под стълбите зад нещо като пано в стената. Явно още в 1908 г. е имало медни тръби. :shock:
Дюшемето не ми изглеждаше хлътнало, но това е доста субективна преценка, защото в момента пода в жилищните етажи е изцяло застлан с балатум и отгоре е мокет - на участъци мокета е набран и скъсан и ходенето си беше действие с повишено внимание. Освен това имаше и участъци - стълбите, където и балатума бе скъсан и отдолу се виждаше още един слой балатум. Имам чувството, че ще се видим в приключение да махнем балатума и мокета.
Дограмата е изцяло наклепана с блажна боя и се затваря с райбери - особено външните прозорци - тя е на 2 крила всяко се отваря отделно, а вътрешните прозорци стоят отворени. Дали е запазено под боята това наистина ще разбера ако купим къщата. Вратите обаче ми изглеждат запазени, въпреки, че и те са направо бетонирани от блажна боя. В баните също блажната боя е била изливана с ведра.
Въобще от оригинала на къщата май единствено гипсовите декорации не са успели да окипазят с блажна боя. Вероятно защото са били на високо и не удобно място:)

Да, къщата я купуваме за живеене - израснали сме в този район с приятеля ми и декорацията от мургави търговци, която е напоследък не ни плаши.

А и честно казано къщата изглежда - въпреки, че е пруски свод - в пъти по-стабилно от новите строителства, които гледахме напоследък в Манастирски ливади. Не искам да обидя никого, просто изразявам лично впечатление. Тук освен това поне има улици и канализация...
ribnikolaevi - майстор
Хаа, Марчока се е изказал там. По принцип даже да е пруски свод, ти няма как да го разбереш, защото сводовете са скрити по някакъв начин. В един момент се е решило, че това не е красиво и затова. Ако е от този тип пруски свод - не с бетон, а с тухли, силно се надявам че е направено както трябва. И в тази година вероятно това е било вече усвоена технологияв София. А на Марчока не се връзвай много, той така си говори, малко по-експресивно. Иначе е пич :lol:
Щом 110 кг скачат на пода и не се усеща вибрация, не ще да е гредоред.

Тема "Как да разбера дали пруския свод е с кръжило?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: