Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lenko71 - специалист
Стойността на резистора зависи от захр. напрежение и от самите диоди, затова е добре да се подцере опитно. В моя случай има една грешка в обяснението (извинявам се), тока през резистора не бива да превишава 90mA, понеже са 3 клона в паралел.
Ако искаш да сложиш 6бр. ще трябва да са по 3 в клон и резистора ще е с по-голяма стойност.
Относно греенето - незначително.
mario-borisov - специалист
а с каквастойност горе-долу трябва да е резистора и как се казва платката
lenko71 - специалист
Платката е универсална, едностранно фолирана, дупките са през 2.5mm. За резистора - сложи 100 ома, измери тока и ако трябва коригирай
мерси за помощта колега
ELEMENTAL - специалист
mario-borisov, 12 светодиода ще са крайно недостатъчни....
Токът през всеки от тях трябва да е по-малък или равен на 20mA.
Начина за определяне на стойността на токоограничаващия резистор е обсъждан не веднъж тук: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6158
а това 68/1W какво означава 68 ома ли ? и ако свържа 6 светодиода ето така Изображение (извинявам се за качеството) ще трябва ли съпротивление
Последна промяна от mario-borisov на пет авг 07, 2009 12:04 pm, променено общо 1 път.
lenko71 - специалист
Става, ако обърнеш "+" и "-" и сложиш резистор.
Когато няма нищо след цифрата означава че стойността е в омове.
Пак ти напомням че трябва да се мери тока за да се определи подходящото съпротивление
намерих един сайт и вижте какво стана Изображение това ли е цялата работа и правилно ли е изчислено всичко и така ли трябва да ги свържа и 2 33 омови резистори ли трява да си взема
eто и при напрежение 13.8в Изображение
lenko71 - специалист
Мисля че достатъчно ясно и на няколко пъти обясних кое как се прави и повече по тая тема нямам намерение да си "чеша пръстите".
Ако наистина имаш намерение да правиш нещо, иди купи диоди, хващай поялника и действай!

Тема "крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: