• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sanders - специалист
Здравейте,
Онзи ден монтирахме един климатик и изглежда от вибрациите радиатора протече. Мислех да го затегна с тръбен ключ само, че ме е страх да не се влоши понеже това нещо е доста дърто. Знаете ли някакво лепило, което може да свърши работо дори като има лек теч. В момента теча е минимален -капка на минута примерно. Моля дайте съвет как да постъпя. В крайна сметка ще рискувам да го затегна с тръбния :)

Снимка на радиатора :)

Прикачен файл

DSC01585.JPG
DSC01585.JPG (48.67 KиБ) Видяна 5771 пъти
SHL - специалист
Капката може да не идва от гарнитурата, може да подлизва от резбата на крана. Огледай го по-внимателно. Рисковано е да натягаш когато в системата има вода под налягане!!! Източи парното и тогава работи, па макар да става въпрос и само за четвърт оборот! Моят съвет е да източиш водата от системата, след това да развиеш крана, след него развиваш и нипел-редуцира. След това си взимаш нова клингеритова гарнитура и навиваш нипел-редуцира ( гайката която си посочил на снимката ), а може да си сложиш и нов нипел. Последното е да си навиеш обратно крана на парното.
Пак ще повторя: Много внимателно виж дали капката не идва от резбата на самия кран!? Ако е така, ще бъде необходимо да пренавиеш само крана.
sanders - специалист
Значи 100% не е от крана и аз това проверих първо. Самата гарнитура изпуска. Проблема е че това е централно парно. Аз няма как да източа водата.
SHL - специалист
Доста е рисковано, ако тръгнеш да стягаш под налягане. Можеш да се появи по-голям теч! Ще се наложи да източите водата от парното. Сега поне е лято и парното не работи :)
Ще се наложи да смениш гарнитурата с нова.
sanders - специалист
Аз мисля да звънна на топлофикация тва съоражение е тяхно :) трябва да предлагат и съпорт в такива случаи. Ако беше локално до сега да съм го оправил. Просто не знам как се процедира с централното.

Благодаря за съветите.
SHL - специалист
Добра идея. Нека да дойдат да го спрат и тогава си свърши работата.
Щом е една капка, значи можеш да удържиш няколко дни, докато дойдат.
filmatoplo - майстор
Или аз съм прос или нещо нее наред , спрете 2 та крана на радиатора и готово - после сменете гарнитурата .
rulom - модератор
filmatoplo написа:
Или аз съм прос или нещо нее наред , спрете 2 та крана на радиатора и готово - после сменете гарнитурата .
При тия стари радиатори, мислиш ли, че има втори кран на изхода :?
Иначе и това е вариант :wink:
bad to the bone - специалист
Ако няма кранове за радиатора потърси машина или спрей за замразяване на тръбите
SHL - специалист
filmatoplo написа:
До колкото знам по едно време за монтирани два крана на един радиатор имаше глоби от Топлофикация. Двата крана се поставят в 90% от случайте за измама, тоест за смяна на радиатора през зимата с такъв, който няма топломер! Предполагам, че ако случая беше такъв sanders нямаше да пита тук. Използването на два крана е приятно удоволствие, но може да ти донесе и проблеми..... Все пак в момента не знам дали от Топлофикация обръщат внимание на това :?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с теч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: