Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
torbalan - Дървен философ
ако купуваш инструменти - бягай на страни от евтините модели на известните марки (бош, блек анд декер, хилти и др.)

професионалните им модели са хубави, но любителските са пълни ментета...

в момента в практикер, бриколаж, а и по другите магазини сигурно има, е пълно с инструменти на съвсем прилични цени :-)

аз лично си купих ъглошлайф за 34 лева, ръчно електрическо ренде за 40, ударнопробивна машина за 86 и т.н. това са неща, които ползвам на строежа в момента и си работят отлично ;)
velsi - Почетен майстор
Сигурно не е трудно да се пребиеш с ъглошлайф за 34 лева... Чудя се защо ли има ъглошлайфи за по 300 лева при положение, че те и тези от 34 вършели същата работа. Извинявам се, но не се сдържах, особено когато някой започне да се превъзнася към тези бесни, китайски боклуци, които са направени с единствената цел да си дадеш парите за тях.

Нищо лично към колегата torbalan.
tassel - специалист
Аз преди 5-6 години си купих едно куфарче на Айнхел с дрелка, зеге и ъглошлайф. Около 120лв май беше. Не съм ги спирал оттогава и нищо им няма все още. Не знам, китайски ли са, какви са, но ми вършат идеална работа за вкъщи. А скъпите машини трябва да работят, за да си избият парите и да са ефективни.
evdoki - специалист
Защо трябва да се "избиват" парите незнам. Като си купите телевизор викате ли комшии и да им искате пари, за да го "избиете". Хубавия инструмент носи удоволствие и сигурност, долу горе като скъп телевизор, кола и т.н.
plamenhar - специалист
Цалата тема въртиме сучиме едно и също.Както каза "tassel"скъпите професионални машинин са
за професионално ползване.В случая става въпрос за любителска употреба.А и до колкото разбрах на госпожата не и се дават много пари.И не е нужно.Ето предложение от Метро-прободен трион,
ъглошлайф,бормашина и акумулаторна отвертка-Einhell-за 119.99лв.
Повече не и трябва.Не я набутвайте,че ще и се карат.
tassel - специалист
evdoki написа:
Защо трябва да се "избиват" парите незнам.
Ами защото с инструмента се работи и се изкарват пари, а когато го ползваш вкъщи спестяваш пари, а не го имаш само за да му се радваш. Сравнението с телевизора и колата е неуместно. Едва ли има значение, дали ще си отрежеш ръката с евтин или скъп инструмент. А 99% от инцидентите са по вина на работещия, а не на инструмента.
velsi - Почетен майстор
Всеки сам си решава какво да избере. Аз лично за себе си не бих се доверил на машина за 20-30 лева, защото ми е ясно при тази цена какви материали са сложени и какви конструктивни компромиси са направени. Не, че аз имам много пари за харчене, но то просто е очевидно.
zmeios - специалист
Ако може да се върнем към темата.

Първо ще препоръчам на госпожата да почете и да се ориентира. Има страхотна литература по мрежата, ако отбирате английски.

Инструментите не са никак евтини и се избират според материала и нуждите.

Преди всичко е супер важно да решите дали ще ползвате масив (т.е. чамови 'истински' дървесини, то другите в днешно време са само за милиардери), или плоскости.

Плоскостите биват няколко вида, но нито един от тях не може да се реже в домашни условия. За сметка на това може да си ги поръчате за разкрояване, а после да монтирате сами, което си е кеф ;) и спестява пари.

Препоръчвам да почетете книжки, после да си изберете някоя неангажираща мебел, да си я измислите и нарисувате, и да постнете нова тема тук във форума, да обсъждаме конкретно, а не да хвърляме боб ;)

Тема "Съвет за инструменти за съвсем начинаещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: