Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ZMeyGorianin - майстор
Здравейте!
В цялата тема се говори само за тръби с алуминиева или медна вложка. Когато си монтирах отоплението се колебаех между двете възможности- полипропиен или тръби с вложки. Цените на тръбите са почти еднакви, но тези на фитингите за полипропилен са до 10 пъти по-ефтини. Затова се спрях на тях. Във Варна намерих фирма която монтира и продава от двата вида. В самия магазин отоплението беше с полипропилен, но специален за водно/ предполагам повече температурно устойчив/. Системата ми не е голяма- 4 радиаторта на два етажа 75 кв.м. около 160м3 и за пет дена бях монтирал всичко. Единственото неудобство е, че трябва много да се внимава когато се снаждат фитингите, защото се прави един път- след залепване няма мърдане повече. При пробата нямаше никакви течове. Колектори не съм слагал, като съм пуснал два щранга/ топъл и студен/ и от тях има връзки към всеки радиатор.Ползвам я от два сезона. Единствения "проблем" е, че тръбите като се нагреят леко провисват/ хоризонталните/ тъй като са външно монтирани, но понеже къщата е "битова" смятам да ги поставя в дървена облицовка.
sspoko - специалист
За "НИБКО" ли става дума?
filmatoplo - майстор
Стават да, но умната с котли на твърдо гориво повече от 75-80 грдуса не се допуска . :wink: При такива котли започнете поне 2 метра с метални тръби и после преминете на полипропилен или ги снабдете със смесителни вентили пропускащи желана и безопасна температура към тези тръби . :)
ZMeyGorianin - майстор
Не знам как се казва фирмата- за тези които са от Варна- магазина се намира след светофара на "Ген Колев" към пазара "Чаталджа" първата пресечка в дясно след "Крепежни елементи".
Колкото до нагреватела използвам камина "Прити" с водна риза- отворена система. Имам манометър който не ми е показвал повече от 0,5 бара с работеща помпа при условие, че водния стълб е около 4м. Като температура не съм вдигал повече от 85 гр.
Spokoiniq - майстор
Nibco са C-PVC, няма нищо общо с полипропилена.Нямат линейно разширение, но над 90 градуса не се препоръчват, така че правете сметка.

Тема "Полипропиленови тръби за водно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: