Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
filmatoplo написа:
Стабито държи за сега , само от преход може да се измъкне . Каквото и качество да имат тръбите само до -80 гр държи кислородната защита алуминия губи гъвкавоста си и се чупи .
Чупи се ако се огъват тръбите. То те след като се монтират веднъж ква работа имаш да ги огъваш след това!?!
А това че пластмасата се втвърдява и става крехка за тия тръби и при 60градуса става, само че след по-голям период от време.
Значи за тези тръби правилото е следното:
По-ниски температури - по-дълъг живот.
По-високи температури - по-кратък живот.
Като при работа в диапазона 90-100градуса може да изкарат най-малко 10години. Тук известно влияние оказва и налягането в инсталацията. Имам впредвид, че при 90-100градуса няма да издържат 10бара, а някъде до 8.
Значи ако очаквате при температура 90градуса да ви се изпопукат тръбите, ако са някакъв китайски боклук, може и да стане.
То за това се прави и предварителното изпитание на новоизградената инсталация при висока температура и налягане. :)
filmatoplo - майстор
Не само тръбите пострадват - помпи,кранове,терморегулатори-всичко се стапя .
Antonii - майстор
filmatoplo написа:
Не само тръбите пострадват - помпи,кранове,терморегулатори-всичко се стапя .
Колига незнам с кви материали работиш, ама тия които знам аз максималната работна температура им е поне 110градуса при 10бара.
Тук много хора си говорат на изуст, ама вземете прочетете техническата документация, която придружава всеки детайл като вентил, помпа и т.н. А тръбите задължително трябва да имат сертификат за какма работна среда са предназначени, и търговеца който ви ги продава трябва да има такъв и да ви даде копие при поискване.
anton_ss - специалист
До сега не съм забелязал деформаций,или други нередности по трасето и изобщо по инсталацията все пак не чак толкова често съм на 90 гр.Може би найстина ще имат по кратък живот .Но кажете все пак около какви градуси да се движа, и да е топло разбирасе? :? Зная ,че всичко е индивидоално и зависи от много фактори но всепак пожелателно.
Antonii - майстор
В случая си прав, всичко е индивидуално.
Значи мощността на радиаторите е определена при вх.90градуса. От тук следва, че при понижаване на вх. температура ти пада и мощността на радиаторите. От тук вече сам трябва да си откриеш зависимост от това каква е външната температура, при каква температура на топлоносителя ще се грееш така, че температурата да е нормална.
Значи тя трябва да е в границите на 60-90градуса.
Лично аз при под -15 навън, поддържам 90 на топлонсителя, и понеже грея и бойлер при по-топло време(плюсови температури) непадам под 70.
А ако са ти преоразмерени радиаторите ще се сгрееш и при по-ниска температура на топлоносителя.
ZMeyGorianin - майстор
А каква е оптималната температурна разлика вход/изход на радиаторите? Моите са двойни стоманени панели. Тази зима около Нова година температурите бяха до -10гр. и съм подържал 80гр. на изхода от камината. Въпреки това 4-5 дена не можах да стопля къщата. Вярно е, че не ходя често там и не се отоплява постоянно, но на изхода от радиаторите водата беше почти колкото на входа. Къщата няма външна изолация, но стените са 50 см. дебели.
barekov1 - специалист
Абе хора, при 90-100 градуса температура на котлето, КПД е доста ниско. Вие вместо да топлите стаите, топлите комина! Когато се оразмеряват радиаторите се взима мощността им при 60 градуса. Ако е студено в стаите при 60 градуса, значи трябва да се сложи по-голям радиатор. Ако пестите средства от радиатори с по-малка мощност, в студените дни ще ви излиза доста солено отоплението. При 90-100 градуса на котлето, КПД то му може да падне на 55-60%.
naskov - майстор
barekov1 написа:
Когато се оразмеряват радиаторите се взима мощността им при 60 градуса.
Аз пък ги оразмерявам при делта Т=60. Иначе бая глидерчета ще влезнат :)
barekov1 - специалист
Да 60, но при изчислението трябва да се вземе и температурата вънка. Ако си си сметнал при нула градуса и вън стане минус 15-20 градуса :cold:
LazarGanev - "Велик майстор"
ZMeyGorianin написа:
А каква е оптималната температурна разлика вход/изход на радиаторите? Моите са двойни стоманени панели. Тази зима около Нова година температурите бяха до -10гр. и съм подържал 80гр. на изхода от камината. Въпреки това 4-5 дена не можах да стопля къщата. Вярно е, че не ходя често там и не се отоплява постоянно, но на изхода от радиаторите водата беше почти колкото на входа. Къщата няма външна изолация, но стените са 50 см. дебели.
Градски, просто си увеличи радиаторите. Оптималната температурна разлика е 20°С (вход/изход на радиаторите)

Тема "Опасно ли е за инсталацията -90гр." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: