Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Къде в БГ може да се купи буферен съд Latento вижте в гугле думата .
filmatoplo - майстор
Колеги това несъмнено ми прилича на мерцедеса на буферите - къде у нас ги продават , би решило много проблеми и нужди на клиенти. :?
vanko68 - специалист
Какво толкова има в този буфер,различно от останалите,та чак и Мерцедеса на Буферите да го кръстим?
LazarGanev - "Велик майстор"
Що ми се струва, че и някоя друга фирма предлага такъв съд с проточен бойлер, ама сега не мога да се сетя :?
filmatoplo - майстор
Обеден съм като гледан вътрешното му устройство - мед и неръждавейка , пвц или дедазнам какво покритие на балона ,изолация .Сръвнен със Сънсистем или Ерато които ми мясат на запорожки :lol: Ако някой го открие в БГ ще съм благодарен - не знам имаше един сайт -ЕБЕЙ ли беше май там може да има :?
filmatoplo - майстор
Solarnetix.com тук може да се види буфера Латенто - има и разрез и инфо .Чух и цената малко е множко засега -китайци спите :) .
Тани - модератор
filmatoplo вече знаеш откъде да го купиш и на каква цена.
Поне на мен не ми се дават толкова пари за нещо което мога да си направя сам евентуално. Въпреки че подобен акумулиращ буферен съд ще ми е необходим най рано след година , смятам че ще е интересно да го коментираме. Някой може да си го направи и по-рано от мен.

Като гледам водосъдържателя е направен от PPR , серпентините от неръждаема гъвкава тръба , оригиналната изолация е от полиуретан . но мисля , че може да се замени с Фибран да речем. Остава въпроса с какво да се замени латентния материал! Температурата на топене на оригинала е на 65°C , но дали е разумна температура? Термопомпите не могат да загреят водата толкова. От друга страна не ни е толкова важно да акумулираме топлината от термопомпата , а от други непостоянни източници като слънцето.Смятам , че парафина би свършил работа за латентен материал. Друго , което се чудя е дали да си плува парафина или да е в капсули , да речем в PVC бутилки 500 ml ?

Ето малко снимки:

Изображение

Изображение

Прикачен файл

LatentoXXL_frontal_frei.jpg Кликнете за по-голям размер
papuniok - помощник
Мисля, че парафина е крайно неподходящ. Той е аморфно в-во и при него няма точка на топене, а и структурата в условно твърдо и условно течно състояние е много близка. Нямам данни и пиша наизуст, но не мисля, че при липса на фазов преход може да се очаква делта Q на кристализация. Според мен това вътре е или кристално, или от новите материи дето се държат напук на класическата термодинамика.

Чудя се каква трябва да е цената на 1 м2 застроена площ, за да е обосновано монтирането на това чудо. Освен икономия на място и тегло, нищо друго май не се печели.
Тани - модератор
Явно ще трябва да поекспериментирам. Какъв материал би препоръчал?
filmatoplo - майстор
Стига глупости :) -не оспорвайте качествата на оригиналния Латенто и веществото в него , за парафина и неговия фазов преход също няма да коментирам .За мен това работи-ама е малко скъпичко и не си го поръчват -инак ще се родят .

Тема "Latento буферен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: