Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ZMeyGorianin - майстор
Здравейте!
Интересува ме следното: имам да речем една стая с даден обем за който са необходими 3квт. за отопление. Кой е по удачния вариант- един радиатор 3квт. или два по 1.5квт. Аз предпочитам първия заради спестяване на място и тръби, но дали ефекта е същия.
KIBRIT - специалист
ZMeyGorianin написа:
Здравейте!
Интересува ме следното: имам да речем една стая с даден обем за който са необходими 3квт. за отопление. Кой е по удачния вариант- един радиатор 3квт. или два по 1.5квт. Аз предпочитам първия заради спестяване на място и тръби, но дали ефекта е същия.
Абсолютно !
ZMeyGorianin - майстор
"Абсолютно"- в какъв смисъл? Да добавя, че помещението е приземен етаж "механа" с площ 28 м2 на 2м височина= 56м3. Камината и радиатора са в двата края на дългата стена. Оказа се, че радиатора е слаб и сега се чудя дали да го сменя с по мощен или да слагам още един. Мощноста на камината е достатъчна.
По-добре с два радиатора. Разпределението на топлината е по-равномерно в помещението - оттам и комфорта по-добър.
barekov1 - специалист
А каква е мощността на камината??
ZMeyGorianin - майстор
Аз отоплявам и втори етаж, като общо радиаторите ми са 7,5 квт., а камината е 11квт. Въпроса е в това,че при около 70 гр. след камината изходите на всички радиатори парят т.е. няма почти разлика между вход/изход. Следователно има възможност да закача още. Системата е отворена с помпа,радиаторите са свързани паралелно и по диагонал.
naskov - майстор
ZMeyGorianin написа:
"Абсолютно"- в какъв смисъл? Да добавя, че помещението е приземен етаж "механа" с площ 28 м2 на 2м височина= 56м3. Камината и радиатора са в двата края на дългата стена. Оказа се, че радиатора е слаб и сега се чудя дали да го сменя с по мощен или да слагам още един. Мощноста на камината е достатъчна.
За тази кубатура 3кВт са малко. Трябват ти 4.5-5кВт. Тъй-като помещението е голямо можеш да сложиш и два радиатора
barekov1 - специалист
В такъв случай сложи още един. Защо да го сменяш с по голям? Финансово е неизгодно.

Тема "Колко радиатора в стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: