И като е срока до утре да не мислиш, че ще се развалят. Аз държах в хладилника 3 месеца едно кисело мляко за проба и чак накрая се развали. То просто няма какво да се развали в него. Жалко, но факт.
Съвети за начинаещи готвачи.
velsi
- Почетен майстор
49 мнения в "Нов начин за цедене на кисело мляко"
bobykafe
- специалист
- Мнения: 213
Много не съм съгласен с тези мнения, щото майка ми последния път подкваси в къщи млякото с купешка кофичка Боженци... та бацила си е вътре и жив. Ама що не се разваля- идея си нямам. velsi, не говоря за кисело мляко FF вкус... тая помия я опитах точно един път... но и какво ли да очакваш от кисело мляко с цена, близка до изкупната на прясното...
- Мнения: 15651
bobykafe написа:Много не съм съгласен с тези мнения, щото майка ми последния път подкваси в къщи млякото с купешка кофичка Боженци... та бацила си е вътре и жив. Ама що не се разваля- идея си нямам. velsi, не говоря за кисело мляко FF вкус... тая помия я опитах точно един път... но и какво ли да очакваш от кисело мляко с цена, близка до изкупната на прясното...Сори, Боби, бацилите са 2. Оня, Великия, прави млякото полезно, лечебно и кисело. С тенденция към още по-кисело. Например в Данон има 1-3 заблудени бактерии, при необходими няколко десетки хиляди.
Няма как да заквасиш истинско "кисело мляко" без бактерията lactobacillus bulgaricus.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus
zmeios
- специалист
- Мнения: 388
Проблема на Герма (или примерно Бор Чвор, май на същият производител е), че имат високо съдържание на истинско мляко
Така автоматично отпада варианта с държането три месеца - развалят си се 
Виж, Фантастико Вкус, Данон Химкивия, На Баба Ти Лабораторията нямат такъв проблем ;)
А сега сериозно, цеденето на мляко с тензух е класика, ама е трудоемко, искам да знам повече за метода с дупчицата. Може ли да получим снимки? И повече информация - колко време се цеди, температура приблизително, ей такива работи?




Виж, Фантастико Вкус, Данон Химкивия, На Баба Ти Лабораторията нямат такъв проблем ;)
А сега сериозно, цеденето на мляко с тензух е класика, ама е трудоемко, искам да знам повече за метода с дупчицата. Може ли да получим снимки? И повече информация - колко време се цеди, температура приблизително, ей такива работи?
invizitor
- специалист
- Мнения: 97
zmeios написа:да,ама проблема е там ,че е още в експериментален стадий.както разбрахме е във фаза разработка и колкото повече разработчици се включат,толкова повече резултати ще има и ще може да се вземе петилетката за три години
А сега сериозно, цеденето на мляко с тензух е класика, ама е трудоемко, искам да знам повече за метода с дупчицата. Може ли да получим снимки? И повече информация - колко време се цеди, температура приблизително, ей такива работи?

- Мнения: 15651
Хей, то се подквасва. но не е Онова кисело мляко с главно К.
Няма свойствата.
Няма свойствата.
zmeios
- специалист
- Мнения: 388
Не... не говоря за подквасване, а именно за отцеждане (чрез изстискване и откапване леко в тензуха) и леееко оставяне да се отвърне няколко часа.
Полученият продукт не е Кисело мляко (независимо с каква буква), а заготовка за перфектната салата Снежанка, което е нещо различно ;)
Полученият продукт не е Кисело мляко (независимо с каква буква), а заготовка за перфектната салата Снежанка, което е нещо различно ;)
- Мнения: 15651
За време не можем да говорим, защото самото мляко от крава е с осезателно различна гъстота според разни зависита.
А с тензуха процедурата е следната: в купа или тенджера, в дълбок съд, разтиламе тензух на 2 пласта, така че, краищата да увиснат извън съда. изсипваме набелязаното кисело мляко (едно време първо обирахме каймака под капачката, ех), прихващаме краищата на тензуха, събираме ги и без да стягаме, леко връзваме. С нещо дълго, тънко, изобщо, подходящо нанизваме възела така, че образувалата се бохчичка да увисне над съдинката.
Втора стъпка. Нарязваме краставица на ситно и отново в тензух (може и в найлонова кесия.чантичка, с надупкано дъно) провесваме.
Реално, за няколко часа най-важните съставки за Снежанката са готови.
Наситнен пресен копър, настърган орех, 3 капки зехтин....
А с тензуха процедурата е следната: в купа или тенджера, в дълбок съд, разтиламе тензух на 2 пласта, така че, краищата да увиснат извън съда. изсипваме набелязаното кисело мляко (едно време първо обирахме каймака под капачката, ех), прихващаме краищата на тензуха, събираме ги и без да стягаме, леко връзваме. С нещо дълго, тънко, изобщо, подходящо нанизваме възела така, че образувалата се бохчичка да увисне над съдинката.
Втора стъпка. Нарязваме краставица на ситно и отново в тензух (може и в найлонова кесия.чантичка, с надупкано дъно) провесваме.
Реално, за няколко часа най-важните съставки за Снежанката са готови.
Наситнен пресен копър, настърган орех, 3 капки зехтин....
Тема "Нов начин за цедене на кисело мляко" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!