Съвети за начинаещи готвачи.
velsi - Почетен майстор
И като е срока до утре да не мислиш, че ще се развалят. Аз държах в хладилника 3 месеца едно кисело мляко за проба и чак накрая се развали. То просто няма какво да се развали в него. Жалко, но факт.
bobykafe - специалист
Много не съм съгласен с тези мнения, щото майка ми последния път подкваси в къщи млякото с купешка кофичка Боженци... та бацила си е вътре и жив. Ама що не се разваля- идея си нямам. velsi, не говоря за кисело мляко FF вкус... тая помия я опитах точно един път... но и какво ли да очакваш от кисело мляко с цена, близка до изкупната на прясното...
evdoki - специалист
velsi написа:
И като е срока до утре да не мислиш, че ще се развалят.
В UK трайността на киселото мляко е 6 месеца. То толкова и е мляко де, ама ...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
bobykafe написа:
Много не съм съгласен с тези мнения, щото майка ми последния път подкваси в къщи млякото с купешка кофичка Боженци... та бацила си е вътре и жив. Ама що не се разваля- идея си нямам. velsi, не говоря за кисело мляко FF вкус... тая помия я опитах точно един път... но и какво ли да очакваш от кисело мляко с цена, близка до изкупната на прясното...
Сори, Боби, бацилите са 2. Оня, Великия, прави млякото полезно, лечебно и кисело. С тенденция към още по-кисело. Например в Данон има 1-3 заблудени бактерии, при необходими няколко десетки хиляди.
Няма как да заквасиш истинско "кисело мляко" без бактерията lactobacillus bulgaricus.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus
bobykafe - специалист
Ей, ммс, като ти казвам, че се подкваси, що не вярваш ? И аз не вярвах, и винаги с домашно си го правим, ама на- тя каза- става и наистина стана. :?
zmeios - специалист
Проблема на Герма (или примерно Бор Чвор, май на същият производител е), че имат високо съдържание на истинско мляко :evil: :wink: :wink: Така автоматично отпада варианта с държането три месеца - развалят си се :(

Виж, Фантастико Вкус, Данон Химкивия, На Баба Ти Лабораторията нямат такъв проблем ;)

А сега сериозно, цеденето на мляко с тензух е класика, ама е трудоемко, искам да знам повече за метода с дупчицата. Може ли да получим снимки? И повече информация - колко време се цеди, температура приблизително, ей такива работи?
invizitor - специалист
zmeios написа:

А сега сериозно, цеденето на мляко с тензух е класика, ама е трудоемко, искам да знам повече за метода с дупчицата. Може ли да получим снимки? И повече информация - колко време се цеди, температура приблизително, ей такива работи?
да,ама проблема е там ,че е още в експериментален стадий.както разбрахме е във фаза разработка и колкото повече разработчици се включат,толкова повече резултати ще има и ще може да се вземе петилетката за три години :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Хей, то се подквасва. но не е Онова кисело мляко с главно К.
Няма свойствата.
zmeios - специалист
Не... не говоря за подквасване, а именно за отцеждане (чрез изстискване и откапване леко в тензуха) и леееко оставяне да се отвърне няколко часа.

Полученият продукт не е Кисело мляко (независимо с каква буква), а заготовка за перфектната салата Снежанка, което е нещо различно ;)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
За време не можем да говорим, защото самото мляко от крава е с осезателно различна гъстота според разни зависита.
А с тензуха процедурата е следната: в купа или тенджера, в дълбок съд, разтиламе тензух на 2 пласта, така че, краищата да увиснат извън съда. изсипваме набелязаното кисело мляко (едно време първо обирахме каймака под капачката, ех), прихващаме краищата на тензуха, събираме ги и без да стягаме, леко връзваме. С нещо дълго, тънко, изобщо, подходящо нанизваме възела така, че образувалата се бохчичка да увисне над съдинката.
Втора стъпка. Нарязваме краставица на ситно и отново в тензух (може и в найлонова кесия.чантичка, с надупкано дъно) провесваме.
Реално, за няколко часа най-важните съставки за Снежанката са готови.
Наситнен пресен копър, настърган орех, 3 капки зехтин....

Тема "Нов начин за цедене на кисело мляко" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: