Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ori75 - напреднал
Прочетох, че при реденето на плочки задължително се оставя фуга от 1мм което се води без фуга. Та проблема е, че си купихме плочки от които на едната е нарязана фабрична фуга. За да се върже тази фуга с фугата на плочките те трябва да се редят една в друга без този 1мм а плътно опрени. Това проблем ли е? Принципно производителя ( IRIS ceramic) го е съобразил това, или би трябвало. Втория ми въпрос е, при положение, че на пода имам подово колко да направя фугата, и някакви съвети за поставянето на плочки при подово.

Прикачен файл

752079.jpg
752079.jpg (28.74 KиБ) Видяна 3443 пъти
SHL - специалист
Това е лепилото което ти трябва: http://www.boro-bg.com/articledetails.php?ArticleID=14
http://www.boro-bg.com/downloads/downlo ... 20flex.pdf
Ако плочката се нареди без фуга има вероятност фугировката след време да падне на места. В случая обаче ще бъде добре фугите да бъдат еднакви. Съветвам да се направи следния опит: Нареждат се две плочки една до друга, така както ще стоят на стената. Фугират се и след това се предценява колко да бъде широка фугата. Обикновенно като се гледат на сухо ширината на фугата е измамна. Заради фаската на ръба на плочката, когато се фугира фугата става по-широка, тоест преди да се фугира изглежда по-тънка. Това правило не важи при калибровани плочи, но тук не става въпрос за такива.
laki1968 - специалист
плочки могат да се редят и с фуга и без фуга.....само ако е навън е препоръчително да има поне 2 мм фуга която се предполага че обира температурните разширения и свивания.......
ori75 - напреднал
Лепилото съм го купил вече Isomat® AK 20 което е пак флекс. За фугите направихме точно така както казва SHL наредихме ги на сухо и ги фугирахме, трябва да са плътно. А за подовото някакви съвети. Мислим с 2 мм фуга да се редят заради температурните разлики.
solo5 - майстор
ori75 написа:
Лепилото съм го купил вече Isomat® AK 20
:2thumbs:
dito - специалист
На една моя колежка при последното земетресение в София са и се напукали чисто новите плочки, редени без фуга. Стар блок, ЕПК. Според мен майсторът ги е лепил до стента без да остави фугичка при застъпването с другата стена. Интересно ми е - такава фуга дали би помогнала ако са редени плътно?
ivoru - специалист
има слягане на сградата, което може да бъде проблем при новото строителство, имай го в предвид! При подово фуга около 2 мм е добре, а 3 още по-добре. Колкото по-голяма е фугата, толкова по-лесно се пълни, подравнява и ако е нужно поправя в последствие.
laki1968 - специалист
Колкото по-голяма е фугата, толкова по-лесно се пълни, подравнява и ако е нужно поправя в последствие....да бе!!! :lol:

Тема "Няколко въпроса за плочки в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: