Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
boltik - специалист
evil

Защо не исполз на силовите места правоъгълен вместо квадратен.И още да ползваш за покрив максимално леки плоскости и да го направиш по-остър да не се задържа сняг,че срам за майстора :?
MASTER - специалист
30/30/2 си е достатъчен в случая.
Въпросната беседка не е нужно да може да се конверсира в противотанково заграждение.

Обаче задължително трябва да се пуснат и два диагонала под покрива и от пресечката на диагоналите - една разпънка към върха на билото.

Може и две успоредни в двата края да се пуснат, и по една разпънка към билото - да се получат две ферми. Предполагам, че в другата посока облегалките на пейките ако се хванат здраво ще успеят да запънат.

Също и пейките трябва да се укрепят малко.
griffin - майстор
Т.к колегите зеха да се изказват по железата :-) да дам малко за материалите.
Железата обработи ги с грунд за метал( лично аз предпочитам червения не знам защо ми се струва че другите нещо не вършат работата си - това е лично предпочитание ) след това удари 2 ръце водоразтворима боя на оргахим отгоре, имам пейка чиито железа бяха неузнаваемо ръждясали след почистване и намазване вече втора година си седят на вън на снега и дъжда и за сега не са мръднали.

Ако мислиш да боядисваш дървенията с блажна боя лично не мога да препоръчам ползвал съм боя на садолин водоразтворима с грунд уж отдолу излюпи се.

Ако решиш да слагаш лак 3-4-5 ръце първата разредена солидно за да попие колкото може по надълбоко в дървото после разреждаш по малко колкото да ти е удобно за мацане, българските водоразтворими лакове не знам защо ги правят като боза.

За покрива наистина ОСБ има водоустойчив вариант доколкото знам, но трябва да сложиш няколко напречника да крепят голямата плоскост да не провисне от сняг зимата примерно.

Пейките и гърбовете им от дървесина, в зависимост от дължината на трябва да измереш и диаметъра, но май в повечето случаи за пейка ползват 4 см. летви (като се изкл. пейките от метро).

Тия плоскости с посипка нямам идея как се слагат нека някой колега да се изкаже :-)
vreden - специалист
OSB 3 е ВЛАГОустойчиво,не ВОДО.Става за покрива,но задължително импрегнираш с нещо и после посипка.Най красиво ще е с битумните керемидки според мен.Но задължителна импрегнация от долната и горната страна,може и с български обикновен лазурен или безцветен лак.Напречни поддържащи също са задължителни.По принцип има и шлайфано OSB и стой по красиво от другото ама това си е вече въпрос на вкус.OSB 3 - 9mm. ти е напълно достатъчно.Посипката може и сгорелка много внимателно,но по добре с гвоздеи.Има си специални гвоздеи с широка глава за тази цел.
EmoZ - специалист
Доктора е много деликатен, ама слушай к'во ти казва!
Според теб къде ще се се оберат реакциите на F1 и F2. Инак проекта е прекрасен, ако очакваш тъщата.

Прикачен файл

2_800x600_111_R.JPG
2_800x600_111_R.JPG (66.98 KиБ) Видяна 5869 пъти
perko - специалист
задължително поне една напречна връзка на нивото на "стрехата", а най-добре и някак си да се застраховаш с/у сплескване на една страна.
Колегата много добре е показал свободата на движение и резултатните сили, които ще действат на конструкцията.
Та, представи си, че всички връзки са паянтови и след това си представи ако седнеш какво ще стане....
така като се замисля, една напречна, две които започват от средата на страниците на покрива и се събират в средата на напречната връзка и една която свързва билото със средата на напречната, става нещо като ферма, това ще удържи всички диагонални напрежения.
jameson_2001 - специалист
Относно ПДЧ и производните - забрави за тези материали за външни условия!
zmeios - специалист
Евала на ЕмоЗ - хем е казал най-важното, хем си е направил труда да го нарисува.

Аз само искам да добавя - питащият трябва да сложи инфо откъде е, и каква е обичайната максимална снежна покривка в района, както и - ако не е някъде на закътано около сгради - какви са обичайните ветрове. Без това инфо трудно може да се проектира каквото и да било. Напъна на метър сняг лесно може да достигне, че и да надмине собственото тегло на конструкцията и да удвои проблемните сили.

Тема "беседка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: