• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.

Бихте ли си направили такава кола?

81%
Да
79
19%
Не
19

Общо гласове: 98

dj_marti79 - специалист
Какво имаш в предвид?
Аз мисля че с 10-15кW ще се получи едно прилично движение. Като се има в предвид че вкъщи ще го зареждам на нощна тарифа а на работа нямя и да го плащам.
Електродвигател 6,5кW струва 1100 лв. 10,5кW-1600лв. (75V)
Иска ми се да постигнем 3-4 лв/100km.
Благодаря за съвета, но там ще кача клип на успешен опит, защото моя беше неуспешен.
Когато сложих четвърти акумулатор ми изгоря регулатора (самоделка), двигателя трръгна на пълни обороти и ремъка се стопи!
romanpm - майстор
Предавката трябва да е зъбна и контролерът як , ремъкът има загуби затова при ел. скутерите моторът е вграден в задната капла вече притежавам такъв и преценям че лятото е превъзходно средство , за 2 мес. 600 км вече и то с батерии за 100 лв , а имат още доста живот ~ 500 зарядки :)
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Какво имаш в предвид?
Аз мисля че с 10-15кW ще се получи едно прилично движение. Като се има в предвид че вкъщи ще го зареждам на нощна тарифа а на работа нямя и да го плащам.
Електродвигател 6,5кW струва 1100 лв. 10,5кW-1600лв. (75V)
Иска ми се да постигнем 3-4 лв/100km.
...
Питах за цената на акумулаторите.
Примерно 4 акумулатора по 100 Ah са 1000 лв.
С тях ако минаваш 50 км, означава че ще са за смяна след 25000 км.
1000/25000*100=4 лева на 100 км само за акумулаторите :!: :!: :!:

В момента на метан излиза толкова, въпреки високата му цена :idea:
dj_marti79 - специалист
Може би си прав, но какво да направиме? Трябва да спрем форума. Аз видях в един магазин от онези акумулатори, сухите не им знам името (дето ги ползват в UPS-ите) но с голям капацитет. 12V 44 Аh струваше 89лв. Те май са с доста повече цикли. И като караш на метан също трябва да сметнеш разходите за закупуване на метановата уредба плюс прегледите всяка година и ускорената амортизация на ДВГ.
romanpm казва че е превъзходно средство. Колега имаш ли наблюдения колко пари ти харчи на 100 км, и колко тежите ти и скутера? Аз още в началото казах, че електродвигател вграден в джантата е най-добрия вариант. - никакви предавки и 2 лагера едновременно за ротора и за гумата. Но за електромобил, такива нямя.
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Може би си прав, но какво да направиме? Трябва да спрем форума. Аз видях в един магазин от онези акумулатори, сухите не им знам името (дето ги ползват в UPS-ите) но с голям капацитет. 12V 44 Аh струваше 89лв. Те май са с доста повече цикли. И като караш на метан също трябва да сметнеш разходите за закупуване на метановата уредба плюс прегледите всяка година и ускорената амортизация на ДВГ.
romanpm казва че е превъзходно средство. Колега имаш ли наблюдения колко пари ти харчи на 100 км, и колко тежите ти и скутера? Аз още в началото казах, че електродвигател вграден в джантата е най-добрия вариант. - никакви предавки и 2 лагера едновременно за ротора и за гумата. Но за електромобил, такива нямя.
Що да го спираме :?:
В моето първо мнение по темата гласувах "ЗА" лектромобила :wink:
Просто исках да е ясно, че в момента като заместител на масова кола е скъпо удоволствие :idea:
Разходите за акумулатори от магазина са прекалено големи :sad:

Аз също съм на мнение, че трябва да има електродвигатели директно задвижващи колелата. Преди две години за малко да взема един стар ЗАЗ :-D Става идеално да се монтират двигателите на задните носачи - няма да тежат на купето, а сцеплението на задните гуми ще е максимално заради тежестта. Не успях обаче да намеря два еднакви електродвигателя :sad:

Това долу май не го знаеш :?:
http://www.youtube.com/watch?v=zPSoNfmuBXc
romanpm - майстор
dj_marti79 написа:...romanpm казва че е превъзходно средство. Колега имаш ли наблюдения колко пари ти харчи на 100 км, и колко тежите ти и скутера? Аз още в началото казах, че електродвигател вграден в джантата е най-добрия вариант. - никакви предавки и 2 лагера едновременно за ротора и за гумата. Но за електромобил, такива нямя./Край на цитата/
Тези тягови акумулатори за скутерчето ги купих от ръка нови по 25 а на Панда са по 47лв карам мах по 25 км по 25/27 км/ч правели около 500цикъла което по мои сметки е без пари досега съм минал 750км от май насам трима го яздим аз съм около 80кг , а то около40 не съм го засичал трябва да монтирам електромерче , за Поморие е супер средство в тая навалица освен това си пия бирата в движение :roll: :lol:
romanpm - майстор
:)

Прикачен файл

Скутерче.JPG
Скутерче.JPG (43.84 KиБ) Видяна 5967 пъти
dj_marti79 - специалист
Екстра е. Има ли някаква предавка или мотора движи директно гумата? 27км/h максималната корот ли му е? Можеш да сложиш стар електромерсамо на контакта на който го зареждаш. Тъкмо ще знаеш по колко стотинки да оставяш в едно бурканче :lol: . Ако ли не измери колко ампера харчи докато се зарежда другото ще го сметнем.
dj_marti79 - специалист
2v6
Лошото е че електродвигателите трябва да са бавнооборотни-около 1000 об.мин. което от своя страна значи тежки и обемисти. Май нямя да минем без предавка?
romanpm - майстор
dj_marti79 написа:
Екстра е. Има ли някаква предавка или мотора движи директно гумата? 27км/h максималната корот ли му е? Можеш да сложиш стар електромерсамо на контакта на който го зареждаш. Тъкмо ще знаеш по колко стотинки да оставяш в едно бурканче :lol: . Ако ли не измери колко ампера харчи докато се зарежда другото ще го сметнем.
Предавка няма мотора е в каплата , а оборотите зависят от броя магнити на ротора 27 км/ч е мах , виждал съм и 32 по надолнище но и всичко има зависимост от товар , наклон ,батерии , въздух в гумите и мощност на мотора ! Има и по-мощни от моя вижте в http://www.vromos.com/categories_show.php?CategoryID=7 за електромера ме е напекло иначе знам как , моментното измерване не е точно защото се променя в процеса на зарядка , а и още нещо мотора работи чрез контролер с променливо напрежение ! Като видя колко ще изкара с тия батерии /820км досега/ ще преценя и колко да пускам в бурканчето има си и разходи по подръжката :? :lol:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Направих си сам ел. трабант." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: