• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
vreden - специалист
Такъв нагревател има от къде да си вземеш в габрово.В магазим за резервни части питаш за нагревател от Мраз или Полар има ги.От Полар е за предпочитане,че е по малък.Монтираш го долу където е бил стария.Тъй като стария най-вероятно е доста по тънък,новия ще закрепиш до него със скоби за водно съединение.После пускаш и чакаш.Не забравяй да възстановиш изолацията около тръбата която ще ти се наложи да ратвориш.Хладилника трябва да е нивелиран.След около 30 мин. трябва вече да се усеща студ по изпарителя.Ако всичко е наред пиши и ще ти обясня по нататък за газта.Така както си го намислил с медното парче няма да стане.;
..........................................................
Пишем и четем на български език !
Благодаря !
модератор
gogolisec - напреднал
vreden написа:
Такъв нагревател има от къде да си вземеш в габрово.В магазим за резервни части питаш за нагревател от Мраз или Полар има ги.От Полар е за предпочитане,че е по малък.Монтираш го долу където е бил стария.Тъй като стария най-вероятно е доста по тънък,новия ще закрепиш до него със скоби за водно съединение.После пускаш и чакаш.Не забравяй да възстановиш изолацията около тръбата която ще ти се наложи да ратвориш.Хладилника трябва да е нивелиран.След около 30 мин. трябва вече да се усеща студ по изпарителя.Ако всичко е наред пиши и ще ти обясня по нататък за газта.Така както си го намислил с медното парче няма да стане.;
Значи направо прескачаме варианта с нагревател на 220 V, и ме интересува каква ти е идеята за направата на такава инсталация на газ! Или може би имаш предвид да пробвам първо с ел-нагревател, пък тогава да го мъча на газ?
П.П. Не съм от Габрово, но предполагам, че и тук ще се намери подобен нагревател. :wink:
vreden - специалист
Тояно това ми е идеята,първо пробвай дали работи на ток и тогава.
vreden - специалист
torbalan написа:
не видях някой да е отговорил на какъв принцип работят тез хладилници...

работата на този тип хладилници се основава на факта, че когато амоняк се разтваря във вода - разтвора поглъща топлина - съответно температурата пада...
Това не е така!Ти също не си отговорил,поне не правилно.
Ще се опитам да обясня по подробно.
Абсорбционния хладилник работи с
водо-водородо-амонячен разтвор.Хладилния агент е амоняка,абсорбента е водата,а водорода служи за изравняване на наляганията в изпарителя и кондензатора и също в генератора и абсорбера(виж снимката схема която съм публикувал преди няколко поста).
Когато нагревателя нагрее богатия водно-амонячен разтвор разтвор(предимно от амоняк),образувалите се пари придвижват разтвора до в генератора.Там кипи при високо налягане около 18 атм. От кипенето се образуват големи количества амонячни и малко водни пари(амоняка кипи при -33,4,водата при +100).После в ректификатора кондензират предимно водните защото кондезират при по висока Т от амонячните.Кондезата се стича обратно в генератора.Амонячните пари продължават към кондензатора,там се втечняват с въздушно охлаждане при около 18 атм. и отиват в изпарителя постъпвайки от горната му страна.Минават през газовия топлообменник и после стичайки се надолу се изпаряват и дифундират в бедна водородо-амонячна смес която идва от абсорбера.ПРИ ИЗПАРЯВАНЕТО НА АМОНЯКА СЕ ОТНЕМА ТОПЛИНА ОТ ОКОЛНАТА СРЕДА,В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО ТЕМПЕРАТУРАТА В ХЛАДИЛНИКА СЕ ПОНИЖАВА.По този начин се получава студ.
После богатата водородо-амонячна смес която е по тежка от бедната излиза от изпарителя от долната му страна отдавайки остатъчния си студ в газовия топлообменник и постъпва в ресивера и след товаа по серпентината на абсорбера.
От друга страна бедната водо-амонячна смес от генератора,отдавайки топлина на богатата бодо-амонячна смес,постъпва в горната част на абсорбера по вътрешната тръба на течностния топлобменник и оттам в противоток на богатата водородо амонячна смес се стича надолу.
Бедния водо-амонячен разтвор който контактува непрекъснато с богатата водородо амонячна смес,абсорбира амонячните пари и обогатен отива в ресивера.Бедната водородо-амонячна смес отива към газовия топлообменник,където се охлажда и отива в изпарителя.Отделената при абсорбцията температура се отдава на околния въздух..От ресивера богатата водо-амонячна смес минава по външната тръба на течностния топлообменник,подгрява се и остъпва в термосифона.И така процеса се повтаря докато генератора се загрява.
Термосифона играе ролята на помпа.
Движенията на бедната водо-амонячна смес се осигуряват вследствие на различните нива в генератора и абсорбера,които се поддържат от термосифона.
Циркулацията на водо-амонячна смес между абсорбера и изпарителя се извършва вследствие на разликата в плътностите на богатата и бедната смес.

Това е ако на някой нещо не му е ясно да пита.
По принцип абсорбционния хладилник е доста по сложен като действие от компресорния.
gogolisec - напреднал
vreden написа:
Тояно това ми е идеята,първо пробвай дали работи на ток и тогава.
Извинявам се за закъснението, но бях на почивка, после ремонти, разни... !
Та хладилника така и не го взех, защото не ми допадна, но все пак съм любопитен да разбера каква ти е идеята за реконструкцията на подобен вид инсталация, тъй като имам един Мраз-80, който все още работи, но не се ползва, та ако може да се пригоди на газ, ще бъде много удобен!
vreden - специалист
Ще ти дам,ама трябва малко време,аз отдавна се каня да пусна една тема във форума.Щото имам и снимков материал,който по принцип е по важния и трябва малко да си поиграя.Добре колега щом не си го взел,дай ми координати на тоя човек да се свържа с него.Мераклия съм за такъв хладилник.
torbalan - Дървен философ
vreden много добре си го описал... явно до сега съм живял в заблуда :-)

за да не си оставя магарето в калта ще те поправя и аз - при 18 атм. налягане - водата кипи при повече от 100 градуса ;)
(ама това си е чиста проба заяждане на дребно от моя страна)
vreden - специалист
Чиста проба е така,дал съм за пример разликата в температурите на кипене на водата и амоняка в нормални условиа за нагледност.При 18 бара съотношението се запазва защото и двете са в еднакви условия.
klambrev - специалист
Някакво развитие по темата че ми стана интересно ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Абсорбционен хладилник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: