• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
Zurlata написа:
Пусни снимки на това твоето кат имаш време.
...
Отгоре на водния топлообменник влиза медна тръба ф35, свързана към изхода на котела. Отдолу излизат охладените газове.
На снимката с въздушния топлообменник се вижда изхода през стената - отдругата страна е вентилатора.

Системата е спретната за около ден с цел тестване. Работи вече 3 месеца. Сега остава да се приведе в приличен външен вид :oops:

Котела е газов, дима е практически чист - излиза C02, H20 и разбира се всичко останало засмуквано от въздуха (азот, кислород, аргон ...).

За твърдо гориво пластинчатия топлообменник няма да стане, а и без това е доста скъп.

Прикачен файл

exhaust_fan.JPG
Вентилатор за изсмукване на димните газове
exhaust_fan.JPG (24.43 KиБ) Видяна 8709 пъти

Прикачен файл

exhaust_to_air_HE.JPG
Топлообменник димни газове-въздух
exhaust_to_air_HE.JPG (62.9 KиБ) Видяна 8709 пъти

Прикачен файл

exhaust_to_water_BPHE_.JPG
Топлообменник димни газове-вода
exhaust_to_water_BPHE_.JPG (27.08 KиБ) Видяна 8709 пъти
kuuuuuul - майстор
Евала 2V6,ти си супер и не само за това но и за другите неща които си направил.
borvel - помощник
Момци , и аз почвам пак да действам по темата и искам да попитам не мислите ли преди комина може да се направи нещо ,например като по- добра конструкция на котела ,за да не се налагат крути мерки по отношение на комина.Аз направих своя избор, като конструкция ,но все още се двоумя за размера на камерата и дали има нужда от шамот (руснаците пишат че играе ролята на катализатор на горенето ,ама колко е вярно е под въпрос) и колко ,евентуално.Ако ви е интересно , ще приложа чертежи.А за любителите на горенето на гуми, по мое мнение бих препоръчал печката на братя Михеенко, мисля с нея няма да имате проблеми.
barekov1 - специалист
Здравейте на всички съфорумци! Имам котле Прити 26KW (За парите си го бива). Та на въпроса, КПД то му е доста ниско. Голяма част от топлината отива в кюнците и оттам.. Казвам, че има големи загуби защото комшията има чугунен Марков. И знам неговите кюнци при температура на водата в котлето 60 градуса , кюнците ги пипам без да получавам изгаряния :-D а мой-те :sad: Та някой пробвал ли е да охлади един кюнец ( 80 см. май беше) , като му направи кожух и го охлажда с вентилатор (110мм като за баня) . Затопленият въздух ще отива по въздуховод до съседната стая. Въпросът е дали ще има ефект от тази работа и дали ще се затопли стаята?
vanko68 - специалист
Eин кюнец има много малка площ и съответно малка част от топлината на пушека ще се оползотвори.Трябва да са повечко или да се мисли за лири или за доп.ребра.
barekov1 - специалист
Някой има ли снимки? Ще бъда благодарен.
Iliev Labs - специалист
borvel написа:
Ако ви е интересно , ще приложа чертежи.А за любителите на горенето на гуми, по мое мнение бих препоръчал печката на братя Михеенко, мисля с нея няма да имате проблеми.
Пускай чертежите. И за печката на братя Михеенко разкажи. :partyman:
barekov1 - специалист
Днес експериментирах охлаждане на комина. Не ме питайте каква температура достигна в стаите. :-D Та направих кожух на един кюнец на котлето. Сложих му вентилатор за баня с параметри 16W и дебит 200m3/h. При разпалването на котлето температурата на изхода на кожуха достигна 90 градуса. Може и повече но трябва да му дам повече жега на котела. След като достигна температура на водата около 60 градуса затворих клапата на комина. На изхода на кожуха вентилатора духаше въздух, вече около 65 градуса(колкото един климатик 12). Това са стойности при слабо натоварване на котлето, зимата ще са доста по добри. Ако се направи още един кожух и на другия кюнец нещата предполагам ще са далеч по различни. Целта ми е да затоплям стая 50м3.
ZMeyGorianin - майстор
barekov1 написа:
Днес експериментирах охлаждане на комина. Не ме питайте каква температура достигна в стаите. :-D Та направих кожух на един кюнец на котлето. Сложих му вентилатор за баня с параметри 16W и дебит 200m3/h. При разпалването на котлето температурата на изхода на кожуха достигна 90 градуса. Може и повече но трябва да му дам повече жега на котела. След като достигна температура на водата около 60 градуса затворих клапата на комина. На изхода на кожуха вентилатора духаше въздух, вече около 65 градуса(колкото един климатик 12). Това са стойности при слабо натоварване на котлето, зимата ще са доста по добри. Ако се направи още един кожух и на другия кюнец нещата предполагам ще са далеч по различни. Целта ми е да затоплям стая 50м3.
А снимки, чертежи ще има ли?
barekov1 - специалист
Нещото изглежда смешно Но е само експериментално. Сами виждате от какво е направено. Вентилатора както споменах е със параметри: 16В 200м3/ч. Изображение
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: