Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Даам, ще има :razz:
Ако излезеш без ключ на връх Нова година - ще се прибереш едва когато съответният мобилен оператор благоволи да си пусне мрежата ... :lol:
Ам като "падне" батерията ? :roll:
hermit - специалист
В духа на идеята за GSM: Може в таблото на домофона, долу на входа да се сложи един елементарен детекторен приемник за 900 MHz, който да задейства електробравата.
За да отключиш просто набираш приемрно 123 ако си абонат на Глобул, или някой друг безобиден и безплатен номер, колкото да събудиш телефона си и да го накараш да излъчва и го поднасяш към таблото на домофона. Излъчването на телефона поражда напрежение на изхода на приемника, което след усилване, вероятно само с един транзистор, да управлява едно реленце, което пуска ток към електробравата.
Иначе първоначалната идея за не знам си колко кратки и не знам колко дълги позвънявания, не че не може да стане, ама ще е доста голяма играчка проектирането.
vlado0549 - специалист
Ами аз проблема съм го решил с дистанционно! 14лв на Aklite.Комутира 3 консуматора до 500W.С единия бутон си отварям вратата на входа.С втория осветлението на входа.С третия вратата на апартамента.
ivoru - специалист
всичко може да стане лесно с PIC микропроцесор, който да декодира импулсите. с едно търсене в гугъл ще намериш всичко. picbasic, propic 2 и pic microcontroler са нужните ти ключови думи. първото е език бейсик, с които да напишеш програмата, второто е програматор, а с третото в бг търсенето ще намериш къде се продават в софия. такъв контролер е към 5 лв, още толкова за частите за програматора, пък бейсика може да го намериш кракнат в казаа, емуле или друга подобна програма. иначе си е към 500 лв :lol:
Antonini - специалист
Намерих точно такава статия от списание "Радио и Телевизия" от 80-та година. Но там пък са пропуснали да напишат какви са транзисторите точно... :?
Ето преписах я, някой ако има идея какви би могло да са тия транзистори да сподели :-D

Как да си отворим входната врата без ключ?

В много жилищни домове входната врата се заключва с електрическа брава. При позвъняване от съответен апартамент се подава сигнал и бравата се отваря. Често обаче се налага живущия в сградата сам да си отвори вратата, което го затруднява, когато е с пълна чанта, а ключът се намира навътре в нея. С предлаганото устройство се дава начин за съвсем просто кодиране на подавания от звънеца сигнал и отваряне на вратата без ключ. Схемата е много елементарна и може да бъде реализирана с налични средства без необходимост от специален монртаж и конструкция. Работното напрежение се получава от контакта за отваряне на вратата чрез електрическата й брава, например 15V при празен ход и около 12V при товар (в момента на задействане на бравата). Към входа на схемата се подава променливо напрежение, което се изправя от диода D₁ и се филтрира от кондензатора С₁. Транзисторът Т₁ се отпушва и кондензаторът С₂ се разрежда през D₂ и Т₁. Когато звънеца не е натиснат Т₁ е запушен, а С₂ се зарежда през резистора R₃, диода D₃, и кондензатора C₃. Натисне ли се неколкократно звънеца кондензаторът С₂ няма време да се зареди и отново да се разреди, зарядът в него се задържа и се предава на кондензатора C₃. В резултат зарядът върху С₃ се покачва, а съответно и напрежението в краищата му. Чрез съответно оразмеряване на елементите в схемата се постига тригерът на Шмит (транзистори Т₂ и Т₃) да се задейства например чак след четвъртото позвъняване. Крайното ключово стъпало с транзистора Т₄ се задейства и релето се включва. Чрез контакта си α₁, паралелно свързан на контакта, даващ верига за отваряне на електрическа брава, то задейства бравата. Възможно е разбира се елементите на схемата така да се подберат, че тригерът да се задейства след третото, респективно след петото позвъняване и така нататък. Чрез кондензатора C₄ работното напрежение на схемата се задържа за няколко секунди, които са достатъчни да се натисне бравата и вратата да се отвори. След прекъсване на позвъняването C₃ се разрежда и тригерът на Шмит се връща в изходното си първоначално състояние. Крайният транзистор се запушва и релето отпуска контакта си α₁. Какато се вижда от изложения принцип, необходимо е да се подават повече на брой къси импулси, за да може схемата сигурно да се задейства. Това е малко вероятно да се знае от външно лице. При мнoгoкратни дълги позванявания не се получава ефект, тъй като C₃ има време да се разреди през R₃ и не създава необходимият потенциал за задействане на тригера на Шмит.

По материали на сп.“Funkamateur” - Бр. 10 , 1979 г.

Прикачен файл

Negative-other.JPG
Negative-other.JPG (73.49 KиБ) Видяна 10911 пъти
hygro - майстор
Antonini написа:
Ето преписах я, някой ако има идея какви би могло да са тия транзистори да сподели :-D
Бръкни в кутийката с дребни транзистори и какъвто и Si NPN да хванеш — подходящ е. Гледай само най-десния тразистор да е с по-голямо усилване, за да гарантираш, че ще работи в ключов режим и да има достатъчно висок допустим колекторен ток за релето.
Antonini - специалист
Мерси Hygro!
Ще взема тия дни да я запоя тази схема, и да видя какво ще излезе :)
Wishmaster-ruse - специалист
Така и аз имам идея слагаш си едно микро бутонче под табелката с фамилията в самият звънец и си го вържеш все едно е натиснат бутона за отваряне на бравата от домуфона към това ключе и си готов а може и сензорче от някоя стара елка или клавиатура.
И когато ще си влизаш във входа за пред бабите симулираш че звъниш у вас да ти отворят а в това време с другият пръст си натискаш скритият бутон и все едно са ти отворили от горе да варът бабите да си купят два метра ластик дет ще го разберат как става това.
успех мързелът създава велики неща хахаха.
Justy - майстор
Няма смисъл от всичко това. Просто сложи един прекъсвач във веригата на бобината на релето. Когато излизаш от къщи го щракни да затвори веригата. Така веригата е готова и те чака да се прибереш. Прибираш се, отваряш си както досега. Само че, като си влезеш вкъщи изключваш ключето и прекъсваш веригата на релето. Сега нека звънят - няма да си отворят вратата. А нали докато те няма не те интересува, че някой ще си отваря чрез твоя звънец :wink: :? :lol:
velsi - Почетен майстор
Има само един малък недостатък: като отвори веригата и излезе тя ще остане отворена и как ще си отключи тогава? Пък и той иска да може и да си му работи звънеца, когато си е в къщи. Идеята на Wishmaster-ruse повече ми допада.

Тема "Отключване вратата на входа без ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: