• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Лекинко встрани. Стана ми безкрайно смешно това "Пасивна къща, с Принудителна Вентилация".
Инак, в пасивна къща пребивавах. Верно е пасивна. Нещо като хобитова дупка. Да не си помислите нещо. Просторна, Светла, с Естествена вентилация. Издълбана у варовиков масив.
А Колегата дето иска да задуши минерална вата със стиропор, би ли ми обяснил защо, моля.
2v6 - майстор
kalanak написа:
Колеги понеже съм решил живот и здраве да си строя пасивна къща от до.Но след ровенето ми по интернет не можах да прочета достатъчно за контролираната вентилация. Която всъшност е е дна от важните аспекти на строжа на къщата.Може ли някой запознат да даде мнения или линкове какви трябва да са тръбите схеми и нещо за термопомпата която върти въздуха. :)
Тук има описание за високо-ефективни къщи:
http://viessmann.hit.bg/ts-heating-tech ... ldings.pdf

Не знам дали са същите като пасивните, но ако не са, то пасивните трябва да са с доста повече от 35 см изолация :wink:
kalanak написа:
...
Имах предвид рекуператор а не термопомпа но не се сетих за името .Видях също че този рекуператор от последно поколение струва около 2600 лева без нищо.
Рекуператорите са активни и пасивни.
Пасивните са топлообменник въздух-въздух и не са чак толкова скъпи :idea:
Активните са с термопомпа. Моя термопомпен "рекуператор" е за 200 лв, 6000 BTU.
kalanak - напреднал
Благодаря на колегата rulom който е пуснал немския сайт на български разгледах го на бързо и ми се стори много хубав.В него ако го разгледате има снимково показано една пасивна къща етап по етап.От основите до керемидите само че е със зидария.Това за което аз сега събирам информация ще бъде задължително на принципа на сглобяемите къщи.За рекуператора този който намерих се продава за 1100 паунда е от последно поколение.Без там тръбите и филтрите разбира се.Колега тук от форума ми каза че много може да помогне със вентилационната система.А във връзка с дограмата на доктора да му кажа че от 12 години се занимавам основно дограма и затова казвам че горе долу ги разбирам :) .Бих направил дограмата на моята пасивна къща от алуминиев профил ALUMIL 11000 със троен стъклопакет 36мм и К стъкло.За пасивната къща е допустимо дори да бъдат 2 броя К стъкла. :)А на колегата който ме пита защо ще запушвам ватата с стариопор.Не казвам че е правилно затова е тази тема тези които знаят кое е правилно да кажат.Бих се радвал и хора които се занимават със сглобяеми къщи и те да се включат с идеи и съвети. :lol:
petermar - помощник
Колеги някой от вас има ли идея от къде мога да намеря рекуператор с капацитет мин. 25 м3/час.
vanko68 - специалист
Да си призная,аз лично не знам да има с толкова малък дебит.Едно вентилаторче за баня е със 100 м3/ч.Какъв е този рекуператор с 25 ???
Най-малкия фабричен е на Дайкин със 150 м3/ч,Самсунг имат с 250.
ivan_v - специалист
Нищо не пречи да ползваш по-голям. Само трябва да намалиш дебитя на вентилаторите (или да ги смениш с такива с по-малък дебит).
По този начин ( с рекуператор изчислен за по- голям дебит и по-малодебитни вентилатори) ще получш по голямо КПД.
pipbel - майстор
Да си призная,аз лично не знам да има с толкова малък дебит.Едно вентилаторче за баня е със 100 м3/ч.Какъв е този рекуператор с 25 ???
Най-малкия фабричен е на Дайкин със 150 м3/ч,Самсунг имат с 250.

Vanko 68, ето едно на Мицубиши (предлага се и в България) с дебит между 65-106м3 /час (линка го дадох вече на предната страница-кой да чете :-D )
http://www.orionairsales.co.uk/mitsubis ... -462-p.asp

Твойто Дайкинче с какви показатели и пари е ? Имаш ли го в наличност ?
Дай му някакъв линк
vanko68 - специалист
Нямам си на идея,толкова малко още не съм слагал или продавал.Но утре ще мога да ти кажа.
pipbel - майстор
чакам с нетърпение ТТД-те, Дайкина си е Дайкин
  • 1
  • 2

Тема "Контролирана вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: