От мобилни телефони до цифрови камери
maddoktor - специалист
имам един глупав въпрос :)
знам какво става когато се свързват паралелно или последователно
резистори , кондензатори .
А какво се получава ако се направи същото и с кварцови резонатори ? :)
maddoktor - специалист
здравейте отново :) днеска попаднах на едно много интересно решение и мисля да го променя съвсемммм мъничко.
става дума че съвсем случайно видях една сирена и си я купих
ето как изглежа
Изображение
и
Изображение

интересното е че с помощтта на тримера горе в ляво се изменя звученето и. Когато я захраних с 3 Волта ( за да не се дразнят наште и комшиите ) върху излъчвателя имаше около 40 волта . Тя е предвидена за 12 волта захранване. От интернета видях че неполярното кондензаторче горе в ляво определя честотата на генериране от IC.

говорителя който е сложен е много интересен - тялото му е от медна тръба или месингова тръба ( не мога да обясня точно :) ) 46мм. диаметър и висок 12мм. , мембраната е от същият материал .

според вас дали ще успея да принудя да се генерира звук с честота над 20 Khz ~ 25 Khz ?
Последна промяна от maddoktor на пет авг 14, 2009 7:27 pm, променено общо 1 път.
emil_v r - майстор
Мад доктор , ти централно не разбираш какво правиш , и шансът да стане чудото , което искаш е 0,00 .
1- Кварцовете , не са кварцове
2- пиезорезонаторите вкл. последователно се блокират
3- говорителчето не е говорителче , а месинг. фуния е остър резонатор ...
4- можеш да принудиш генераторо да иде на 25 кХц , ноо от там натам , трябва да прочетеш още много дебели книги...
Надявам се че като лошш вестоносец , няма да ми се разсърдиш.
Купи си това от линко на Карамунди ....
maddoktor - специалист
ако се досещам за кое писа:
1- Кварцовете , не са кварцове - ще споделя че по схемата няма кварцове - а две малки транзисторчета bc337-25

2- пиезорезонаторите вкл. последователно се блокират - по схемата не видях пиезорезонатори - ако не те притеснява ще споделиш ли на кое казваш пиезо-резонатори?

за 3-та точка :) писането ми беше бързо и по инерция .
ето какво днес направих като гледам платката

http://free.hit.bg/maddoktor/sirena.JPG
emil_v r - майстор
Ааъъ Доктор , изв. , но и аз се изказвам неподготвен :-D
Ааъъ кошмар , но по всички точки , мойте , може да не съм прав.
Без схемата нищо не мога да кажа ... , така се изказах наизуст.
1- начи кварцове няма , и още по- добре :-D
2 - пиезо пластинките не се блокират когато са последователно ..

Бее я си питай Елементал по тия въпроси ...
чао .
Харалампи - специалист
Като се справите скучетата ще ми помогнете ли да изгоня косарите, че и тази зима май ще шием купешка ракия.
emil_v r - майстор
Закосовете , само мрежа , днеска я гледах на магазина.

Иначе кучетата се боят от пръчка и камък .
Имам и методика за бой с кучета , където безопасно му чупиш гръбнака , удушваш или вадиш очите :-D
Принципно слаба жена + пръчка е по- силна от коерто и да е куче , или група.
Пробвал съм го , и ме е обграждала глутница :-D , проблемът беше докато си намеря пръчка.
bobykafe - специалист
emil_v r написа:
Пробвал съм го , и ме е обграждала глутница :-D , проблемът беше докато си намеря пръчка.
Глутница, ама не уточни кучета ли, жени ли.... :lol:
maddoktor - специалист
днеска смених този малък кондензатор който от 4,7 нФ сложих 0,75 нФ
достигнах 25 Khz с лека корекция на тримера ( звука леко пулсира ) и на слух дразни - и сложа ли запалка през керамичните ми излъчватели ( пускал съм в началото PDF ) то пламъка се мести .
ама малките транзисторчета загряват след 1 мин. свирене и щом се загреят - напрежението върху ислъчвателите от 25 волта се дига на 70 волта . добавя се едно интересно звучене ( едно припукване ( имитация от затворена уста бързо отваряте и се чува едно пук пук ) насоча ли говорителите към секцията ( на 2,5 метра от мене ) чувам това пукане - накъдето и да го преместя от там се чува :)

Тема "Устройство против кучета..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: