Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rijata - напреднал
Здравейте на всички които още не са отишли на море :), за което се нагласям. Та въпроса ми е как от 5,5 волта да направя 3 волта. Имам си 1 слънчево зарядно което работи на 3 напрежения 5,5 6,5 и 9, имам си и 1 колонка която работи с 2 батерии АА по 1,5 волта и искам да я пускам от слънчевата батерия, а ако стане да захранвам и мп3 плеъра и колонката ще е супер, примерно да пусна на 9 в 5,5 за мп3 и 3,5 за колонка грубо казано. За инфомация заредих си телефона докъто излизах от софия за 1 час и 2 дена с разговори (нормални) е паднала 1 чeртичка. :)
Johny - майстор
Не е най-доброто решение, но смятам най-лесно - вързваш последователно 3-4 диода. Всеки диод има ~0.6V собствен пад на напрежение.
sstefanov - майстор
Колонката 99,9% спокойно ще ти работи и на 5.5 волта!
lenko71 - специалист
Свържи паралелно на захранването една акумулаторна батерия 3.6V. Така напрежението няма да превишава 3.6V и ще имаш ток и като няма слънце!
masterrichi - специалист
Добре ще да прекара батерията през 2 диода последователно да се зарежда по бавно и така няма да се презареди.
petromaniq - специалист
BA033T е за 3,3V и се свързва като стандартно 78XX
lecki - специалист
Помисли още за DC/DC конвертор - ще има наи голямо КПД,
мисля че се продават и готови. :idea:
2v6 - майстор
rijata написа:
Здравейте на всички които още не са отишли на море :), за което се нагласям. Та въпроса ми е как от 5,5 волта да направя 3 волта. Имам си 1 слънчево зарядно което работи на 3 напрежения 5,5 6,5 и 9, имам си и 1 колонка която работи с 2 батерии АА по 1,5 волта и искам да я пускам от слънчевата батерия, а ако стане да захранвам и мп3 плеъра и колонката ще е супер, примерно да пусна на 9 в 5,5 за мп3 и 3,5 за колонка грубо казано. За инфомация заредих си телефона докъто излизах от софия за 1 час и 2 дена с разговори (нормални) е паднала 1 чeртичка. :)
Колко мА дава това слънчево :?:
А колко мА дърпа колонката :wink:
Връзваш директно, мериш напрежението и насочваш към слънцето да разбереш дали изобщо ще може да свири :idea:

Тема "понижаване на 3 волата DC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: