Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
den_zuk - помощник
търся си специфично захранване....регулируемо 12-24 волта постоянен на изхода с ампераж около 1200-1500 А, някой може ли да ми да даде съвет къде да прочета нещо ..че има само за мънички амперажи,мерси!
Palawnik - специалист
Трудна работа да намериш нещо което да е стандартно изпълнение. Преди няколко години ми трябваше нещо подобно. Доста се порових, но уви нищо не намерих.
Има доста решения, но всички са специфични за всеки конкретен случай.
Най-общо ти трябва трансформатор 380/24 V. След което изправител. Вероятно ще е с тиристори. Виждал съм за 500А, но не е кои знае какъв проблем да станат и за 1500A.
За регулирането има няколко начина. Може с регулиране на тиристорите. Може с воден реостат. Може с регулиране на междините в трафа.
Когато се рових намерих фирма която се може да навие траф за 1 500 А. Тогава ми казаха че ще струва около 1 000 лв.
Дай повече инфо за крайната цел. Може да измислим нещо по-добро.
jordanvass - майстор
Това ще го правиш ли или те интересува само като теория за някаква задача? Моята дипломна преди много години беше подобна, захранване за галванична вана за пожелезяване, ама имаше и обратен ток 1/3 от основния и разни други финтифлюжки, та го бях направил с тиристори и фазово управление, ама на практика ако ще го правиш си е сериозна задачка. Пиши за какво ти трябва, трябва ли да е галванично развързано и т.н.
den_zuk - помощник
значи предназначението е галванична вана....смятах си подобен траф ама ми излиза няккакъв много странен с малко намотки на вторичната и с много дебели проводници и голямо сечение....пък и искам да мога да регулирам поне тока.....айде волтажа може и да варира в тея граници 10-30 волта
den_zuk - помощник
основно идеята е за хромиране ама няма смятам проблем с промени в тока, волтажа и анода да се ползва и за никелиране или купелуване/помедняване/ имам хубави книжки по въпроса ама навсякъде там се работи с готови уреди а мен ми е малко скъпо да дам една камара пари и за вани и за всичките щуротии с химията ..а като сложа и тоя траф ....акъла ми се взема.......та ако някой има идея?
hygro - майстор
den_zuk написа:
..а като сложа и тоя траф
Няма начин да избегнеш трансформатора. При това ще се наложи да е трифазен. Ако се налага пренавиване, ще ти е необходим и опитен бобиньор. При големи токове, вследствие магнитните сили в намотките, изолацията е подложена на механично износване. Не се наемай сам да навиваш шините.

Останалите компоненти — тиристорният токоизправител и управляващият блок за ШИМ са бял кахър.
Gogo55 - специалист
маи само в КЦМ има таков нещо.1500ампера не са шега работа.
jordanvass - майстор
Ако токът ти е само в едната посока - наистина ще ти трябва трифазен трансформатор. Но ако ще имаш и обратен ток - няма как да стане с трифазен - ще трябва да си е монофазен, иначе трудничко ще направиш управлението на тиристорите. Някои галванични процеси изискват точно такова захранване. Прочети в книжките теорията, там за всеки процес си пише какъв трябва да е токът.
hygro - майстор
jordanvass написа:
Но ако ще имаш и обратен ток - няма как да стане с трифазен - ще трябва да си е монофазен, иначе трудничко ще направиш управлението на тиристорите.
Ако трябва обратен ток при трифазен изправител, вместо тиристори се използват триаци, а управлението наистина е малко по-сложно, защото освен 0°-120° покрива и 180°-300°, но от това няма да те заболи главата.
Palawnik - специалист
Що се отнася за изчисленията не са толкова грешни даже да се получи една вторична намотка. Когато изчислявах моя се получиха 3 или 4 намотки не си спомням вече.

Ами за 1 500А се иска доста сериозно сечение. При 10 А/мм плътност ще е някъде около 150мм, а при 5А/мм за 300 мм :?

Що не помислиш да регулираш тока чрез шунтиране на магнитопровода. Не е трудно за реализация.

Тема "схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: