Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
ЕДНО дълго обяснение на принципите на работа на мълниеприемници с изпреварващо действие (активни мълниеприемници). Ето и източника на информацията http://bg.euroengineeringbg.com/02/971-83-69/home.html
Във въпросната рекламна брошура на фирмата всичко изглежда много добре, активните мълниеприемници са най-доброто и т.н.

Един малко по- реален според мен поглед на нещата, явно без рекламния интерес да ти продадът скъп гръмоотвод. http://www.rosti.svirski.com/bg/publish.php

Друга фирма доставяща материали по въпроса http://www.blitzguard.com/bg/index.php
lz1wvm - специалист
Наистина добро обяснение на разбираем Български език.Стана ми горе долу ясно как действа изпреварващото действие.Но ми се струва че са си направили и малко реклама.
Не на последно място е и предимството, че при
инсталирането на този тип мълниеприемници, не е необходимо да се спазват
специфични изисквания към монтажа на носещата мачта, токоотвода и заземителя.
Така например, при изграждане на заземителя, не е необходимо той да бъде трилъчев -
със специални медни плочи или елементи или с определено активно действие, а
обикновен, което поефтинява системата.
От посочените предимства може да се направи извода, че по-високата цена на
този тип мълниеприемници с изпреварващо действие се компенсира с: гарантирана
дълговечност, 100% осигурена работоспособност, упростено проектиране и
монтаж, с ценови компенсации, проявяващи се вследствие на липсата на голямо
количество сложни и скъпи елементи в мълниезащитната и заземителната
системи.

Как ще се генерира този обратен лидер като земното е калпаво.Нали уж от там се натрупва електростатичния потенциал за трафа.Земното трябва да е добре направено и то от НЕРЪЖДАВЕЙКА.
Милен - майстор
Те тия агитационни материали трябва да се четат с едно наум, че тия дето го пишат са първо търговци и после всичко останало :lol:

А винаги е хубаво земното да е добре, ама чак пък от нераждавейка :shock: Става и с поцинковани колци, пак ще си изкарат десетилетия, не е нужно да си погребваме парите.
lz1wvm - специалист
Ако се прави такъв тип мълниезащита.....задължително НЕРЪЖДАВЕЙКА. :)
Милене....работиш в тази сфера....колко е омическото съпротивление на един заземителен поцинкован кол след 5 години.И какви са причините за повишаване на съпротивлението.И дали след 5 години е пак в нормите.
Милен - майстор
Зависи каква е почвата. И заземители с един кол слагат само енергото по таблата :lol:

Във фирмата в която работя заземителите са с поцинковани колове и са на над 25години. Съпротивлението се измерва всяка година и все още е много по-малко от нормата. До сега не се е налагало да се добавят нови електроди за понижаването му. При качествено изпълнение на уредбата няма проблем да са поцинковани коловете.

Пък който има свободни средства може да си сложи нераждавейка, помеднени или дори някоя медна плоча. Всичко е въпрос на преценка за конкретния случай и на необходимост. Възможно е почвата да е замърсена с разни химикали които разяждат галваничните покрития, тогава си е оправдана нераждавейката.
dj_marti79 - специалист
Здравейте. Аз работя като електротехник в строителството. Аз лично поставям заземителните шини на таблата които нямат нищо общо с мълниезащитното заземление. Немога да убедя шефа че не е нужна шина а е достатъчен проводник 6 - 10 мм2. Хубаво е гръмоотвода да е поцинкован. На върха му има заварени три разностранно насочени (нагоре) пръчки (предполагам че те могат да прегорят).За гръмоотвода са заварени три поцинковани шини 4х40 мм които се спускат от трите страни на сградата, под изолацията, което ми се струва пожароопасно, защото и аз съм чувал че се загряват до червено. Забиват се в земята поцинковани винкели - продават се в складовете за строителни материали. В тавана видях че шината че е умотана (не много старателно) с онази хартиена лента (импрегнирана със смола) дето я поставят между намотките на трансформаторите (топло и електро изолационна ). Но шината си беше закована за гредата на билото с пирони.
И аз съм един дървен философ... - ето да ви покажа какъв незаземен проблем имам. Ощи не го е ударила мълния и се чудя да го заземявам ли?

Прикачен файл

MA4TA ZA VETROGENERATOR 2.JPG
Желязорешетъчна мачта за ветрогенератор
MA4TA ZA VETROGENERATOR 2.JPG (18.98 KиБ) Видяна 8504 пъти
lz1wvm - специалист
За 25 години да няма промени в заземителното съпротивление е учудващо.При суха почва-набиването на по-вече колове(и по надълбоко) е предимство.Но при добра почва(примерно чернозем) Ниското омическо съпротивление се постига с по малко колове и на по малка дълбочина.Точно в тази почва(понеже е влажна и богата на минерали)корозията се осъществява много бързо.Друг проблем е когато през земното(което сме направили) протичат утечни токове поради недобро заземяване от страна на енергото в самата касета.Това скъсява живота на коловете до 5 години.
Милен - майстор
Това за 25 години е вярно и даже целия терен е бетониран над заземителите. Просто си излизат шините от четирите края. А касетите на енергото въобще не ме интересуват в случая защото обекта си има собствен трафопост собственост на фирмата. А почвата не е чак толкова добра по-скоро е някаква камениста. Но на времето са ги правили заземленията както трябва и резултата се вижда след 25 години съпротивлението е около 1Ω.

А иначе за подобряване съпротивлението на стари заземителни уредби вече се предлагат заземители за дълбоко заземяване - няколко тръби по 1,5м куплиращи се една с в друга с които можеш да постигнеш доста добри резултати с няколко тръби.
Vancata - напреднал
Не съм експерт, но целта на мълниезащитата визирайки този гръмоуловител (прът) не е да улавя гръмотевиците, а по-скоро да разрежда натрупания потенциал в зоната над защитения обект. Като съответно в случай на гръм би играл точката на контакт и отвеждане, но крайната цел при ниските жилищни сгради не е това. Ако говорим за високи конструкции и сгради това е обект на друга тема с прилежащите за тях специфики и необходимости. Конкретно за къщи, по-скоро си представете, че въпросният прът разрежда потенцияла над къщата тъй като е заземен с ниско съпротивителна линия към земята. За това и пръта трябва да е заострен, дори е хубаво да има няколко такива на билото на покрива.
Нещо като семпла демонстрация може да погледнете тук:

И тук малко отвъд експеримента с теоретичната част
hidrazin - майстор
Общо взето - грешни разсъждения.
Ааааа... и да не забравя. Това дето имало мълниеприемници с изпреварващо действие е една огромна измама генерираща много добри приходи.
Един заземен 10-метров метален прът защитава от мълнии точно толкова колкото същия прът със забучен отгоре му вълшебен мълниеприемник за илядо кинта...
:partyman:

Тема "Мълниезащита на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: