Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Става дума за около 60W мощност.Навивам си го но нещо ми се изплъзва,не му достига мощност,като го натоваря с една ел. крушка от 40W например и напрежението пада помогнете.
Gogo55 - специалист
даи схемата и данните за навивките за да помислим защо пада
Сега не мага да дам подробности за схемата но мога да ви кажа че съм я преписал от заводски UPS за водна помпа на парно.За трафа мога мога да дам повече подробности.Използвам много бабешка формула за да си го сметна.Измерва се отвора на макарата на трансформатора и се записва в кв.см. след това се пресмята
пример:сърцевина 3,6 кв.см.(за о-образен трансформатор)

35:3,6=9,72222

Където 35 е постоянен коефициент и от него зависи мощноста на тр.А 9,72222 е бр.навивки за един V.

9,72222.220= 2138.8884 нав. за първична намотка
По същия начин се смята и вторичната.
Разбира се има значение и сечението на проводника.На оригиналния тр.на UPS-a първичната беше около 0,35 а вторичната около 0,9 мм.
Казвам около защото това са мерки на око,понеже намах време да разглобя и трансформатора.
hermit - специалист
Наистина подробностите са твърде малко, за да може да се даде акъл.
Все пак, бих препоръчал да се вземат мерки за по-добра магнитна връзка между намотките. Обикновено лошата магнитна връзка води до доста голямо спадане на напрежението под товар. Примерно, ако се ползва П-образна сърцевина, много лоши резултати се получават ако първичната намотка е намотана на едната макара, а вторичната на другата. Резултатите не са много по-добри ако се ползва макара с две секции - една за първичната, другата - за вторичната намотка.

Също прочетох за някаква сърцевина с 3 и кусур квадратни сантиметра сечение. Ако това е сърцевината, мъничка ми се вижда. Малкото сечение довежда по необходимост до по-голям брой навивки в намотките, а оттам и до по-големи паразитни импеданси. Действително, витите сърцевини често допускат по-голяма стойност на магнитната индукция отколкото сърцевините с ламели, което води до възможност за известно намаляване на броя на навивките спрямо тези, сметнати по бабешките формули. Но отново тези 3 и нещо квадратни сантиметра изглеждат доста малко.

За 60 вата ти трябват към 8-9 кв. см ако ползваш класическа сърцевина с ламели.

При 60 вата, 0.35 мм за 220-волтовата намотка е добре. За 12-волтовата обаче 0.9 мм е малко -> загряване + падане на напрежението. Плътността на тока в проводниците на трансформатор трябва да е към 2,5-3 Ампера на кв. мм... Може и повече, ама не е желателно.
За сърцевината и аз стигнах до същия извод,за това навих един със сърцевина 10кв.см. Ш образен със 0,35 за първична но за вторична използвах 0,75 резултата се оказа доста добър.На празен ход 245В,с 40W товар_ел.крушка_напрежението падна на 225В.Но не съм го тествал продължително време да видя как е със загряването.Консумацията на ток от акомулатора беше 2,7А което си е доста добре ако не искаш да слагаш голям акомулатор,и все пак да изкара поне 2 часа.Поне аз така мисля.
ОСТАВЯМ ТЕМАТА ОТВОРЕНА ЗА ИДЕИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ.
hermit - специалист
Ако акумлаторът ти е 12 волта, нещо не ти е читаво в измерванията или в крушката. Защото 12V.2,7A дава 32 вата консумирана мощност от акумулатора. При 40-ватова крушка и напрежение върху нея 225 волта, определено мощността на изхода на UPS-а е 40 или повече вата. Излиза, че си победил закона за запазване на енергията, което не е възможно.
Колкото до проводника 0,75 mm, ето какво. Ако акумулаторът ти е 12 волтов и силовата схема е пълен мост (4 транзистора), значи нисковолтовата намотка е за 12 волта. Токът е около 5 ампера за 60 вата. При плътност на тока 2,5 ампера на кв. милиметър, ти трябва проводник с 2 квадрата сечение, което ще рече 1,6 милиметра диаметър на проводника. Може да се смъкне до 1,3 милиметра, обаче по-нататъшно намаляване на сечението ще доведе като минимум до много силно загряване -> понижена надеждност и прахосване на енергията на акумулатора за произвеждане на топлина.
Ако акумулаторът е 24 волта, тогава токът пада наполовина и диаметърът на проводника трябва да се намали (корен квадратен от 2) пъти. ще рече диаметър между 0,9 и 1,1 милиметра.
Същият диаметър се отнася и за случая, когато акумулаторът е 12-волтов, но силовата схема е полумостова с намотка със среден извод.

Тема "ВЪПРОС ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПОВИШАВАЩ ТР. ЗА UPS ЗА ПАРНОТО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: