Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Втората помпа и байпаса на радиаторите са общо взето излишни според мен. Не е точно като при подовото - там трипътния вентил следи и гарантира температура на водата в отоплителния круг, а не в котела. По този начин, като има постоянна температура на водата, играейки с дебита можем да изменяме пренасяната топлина, а в случая ако увеличим дебита на помпата на радиаторите, температурата на водата пада и няма ефект. Тази схема има за цел да осигури оптимален температуран режим на котела (както при ДВГ. По същия начин се връзва и термостатичен вентил на соларен бойлер, за да ограничи температурата на подаващата към чешмите вода, за предотвратяване на изгаряния по ръцете.
Ти за коя схема говориш :?:
Схемата която съм дал може да се използва успешно и за подово. Целта при подовото е голям дебит и малка разлика вход-изход.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз говоря, че при радиаторно отопление е излишна втората помпа. При подово отопление схемата може да се ползва и тогава втората помпа е задължителна, и котелът ще е винаги в режим, но кофти е това, че водата в контура на подовото ще е с променлива температура - в зависимост колко е надупен котела. Най добре е да има и радиатори, които да поемат променливата температура, а подовото и котелът да са с постоянна.
Чаро - Акълия
Схемата е супер за проблема с конденза.
При температура на водата 55-60гр на входа на котела, на изхода колко ще е? Радиаторите ще работят с по-малък дебит,но при по-висока температура на водата. Въпрос за 200 лева :lol:
И вълка сит и агнето цяло.
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Аз говоря, че при радиаторно отопление е излишна втората помпа.
...
Добавил съм втората помпа и байпаса заради искането на filmatoplo да му е по-ниска температурата към радиаторите от тази към котела.
LazarGanev написа:
...
При подово отопление схемата може да се ползва и тогава втората помпа е задължителна, и котелът ще е винаги в режим, но кофти е това, че водата в контура на подовото ще е с променлива температура - в зависимост колко е надупен котела. Най добре е да има и радиатори, които да поемат променливата температура, а подовото и котелът да са с постоянна.
Подовото си работи идеално и с променлива температура :idea: При него не се усещат резките промени на температурата на циркулиращата вода заради акумулиращия ефект :wink:

За мен е по-важно да се поддържа постоянна температура в стаите, а не на някакви си води из системата...
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6 написа:
Добавил съм втората помпа и байпаса заради искането на filmatoplo да му е по-ниска температурата към радиаторите от тази към котела.
И с втора помпа, пак няма гаранция, че температуарата в радиаторите ще е по-ниска - ако котелът е много усилен и радиаторите не успяват да отдават подадената топлина?[/quote]
2v6 написа:
Подовото си работи идеално и с променлива температура Idea При него не се усещат резките промени на температурата на циркулиращата вода заради акумулиращия ефект Wink

За мен е по-важно да се поддържа постоянна температура в стаите, а не на някакви си води из системата...
Водата в подовото не трябва да надвишава 45°С, а при тази схема това не е гарантирано - гарантира се само температура на връщащата в котела вода. Ако, както казах котелът е много усилен трябва да ставаме нестинари :idea:
filmatoplo - майстор
Тази схема колкото я гледам , това което искаме да постигнем може да се усъществи като сложим четирипътен вентил и 1 помпа вместо 2 помпи и термостатичния вентил. :)
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
И с втора помпа, пак няма гаранция, че температуарата в радиаторите ще е по-ниска - ако котелът е много усилен и радиаторите не успяват да отдават подадената топлина?
Защо да няма гаранция :?:
Написал съм какво прави - намалява температурата на вход (в същото време се увеличава температурата на изход :idea:). Това подобрява работата на радиаторите, тъй като се разпределя топлината равномерно по цялата площ и в същото време изнася нагряването по-ниско където е по-студения въздух :idea:
Средната температура на радиаторите разбира се ще спадне съвсем малко.
LazarGanev написа:
Водата в подовото не трябва да надвишава 45°С, а при тази схема това не е гарантирано - гарантира се само температура на връщащата в котела вода. Ако, както казах котелът е много усилен трябва да ставаме нестинари :idea:
При тази схема е гарантирано, че ще имаме примерно температура на водата 45/40 вместо 55/30.

За да почне да пари под краката означава неправилно оразмеряване на инсталацията и така нататък...
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Тази схема колкото я гледам , това което искаме да постигнем може да се усъществи като сложим четирипътен вентил и 1 помпа вместо 2 помпи и термостатичния вентил. :)
Какво "искаме" да постигнем :?:
filmatoplo - майстор
Постоянна възвратна температура в котела над 60 гр , както и контрол на температурата подавана към радиаторите с минимум помпи и автоматика . :) а пък сложния начин е с 2 помпи и 2 вентила , чрез термовентил и 1 помпа се регулира връщащата вода в котела -малък кръг ,а чрез ротационен трипътен вентил и 2 помпа се регулира водата към радиаторите -голям кръг .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Постоянна възвратна температура в котела над 60 гр , както и контрол на температурата подавана към радиаторите с минимум помпи и автоматика . :) а пък сложния начин е с 2 помпи и 2 вентила , чрез термовентил и 1 помпа се регулира връщащата вода в котела -малък кръг ,а чрез ротационен трипътен вентил и 2 помпа се регулира водата към радиаторите -голям кръг .
:-D
Какъв е тоя "ротационен трипътен вентил" :?:
За какво ти е "контрол на температурата подавана към радиаторите" :?:

Тема "Проблем с корозия на стоманено котле Прити 26KW." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: