• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Quartz - напреднал
gkolarov написа:
от София съм, Конрад го знам къде е ,а Комет електроникс как да ги намеря?Предполагам, че там продават и работния материал за спойките ?
Ето къде може да намериш комет електроникс...

гр. София, Магазин
ул. "Цар Самуил" 23
тел.: (02)915 58 20, (02)915 58 23, тел./факс:(02)951 52 67
e-mail: sofia@comet.bg

България, София 1582
ж.к. Дружба 2, ул. "Обиколна" 47
Център за поръчки и информация тел.: (02)915 58 55, факс:(02)879 32 00
Централа тел.:(02)915 58 00
GSM Gateway: 0885 666 090
e-mail: office@comet.bg
duudah - напреднал
като те слушам какво ще правиш става въпрос главно за неподвижни уреди
смисъла на тоя припой дето си решил да го правиш е да се намали контактното съпротивление и вентуално да се изключи окисляване

защо ти е да си играеш с тия спойки и т.н. просто не знам
купи си лустер клеми за съответното сечение на кабела, затегни ги здраво да се получи хубав контакт и ги изолирай с изолираща лента

поне според мен това е много по-добро решение от всякакви видове усуквания, огъвания и припои що се отнася до такива кабели

А тея накрайници дето ти препоръчват са просто смешни
първо те се вадят лесно, второ са много по калпави от клемите и трето и не на последно място.. за да ги направиш като хората ти трябва кербовачка, а като не ги изпълниш като хората по-добре да си усучеш жилата както са си :)

Поздрави
Милен
В. Петров - специалист
duudah написа:
първо те се вадят лесно . . .
Когато успееш да извадиш такъв накрайник от клемата без инструмент, ела да те почерпя. Освен това са задължителни за многожичен кабел в лустер-клема. Без тях жичките се накъсват.
Милен - майстор
А в безвинтовите клеми направо се режат жичките на проводника ако нямат накрайник. Едни обикновени клещи за кримпване на накрайници до 6кв. струват около 10тина лева, не им трябват ток, припой и т.н. и работата става доста бързо. За професионална работа вече си има по скъпи с тресчотка при които кримпването става с гарантирана сила.

Например тези http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=98 са напълно приемливи за домашна работа

А скъпия вариант е нещо от рода на http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=77
Dj_VeRsAcE - напреднал
Аз лично ти препоръчвам и оше един магазин много хубав и евтин!
http://www.pasatbg.com/
zmeios - специалист
gkolarov написа:
са кабели за ток във вкъщи - за печката, бойлера
Това никога, ама НИКОГА не го прави. Силови кабели НЕ се запояват. Хващат се с лустер клеми или с кабелни обувки, по-горе форумците са написали какви.

Ако толкова държиш да защитиш направените 'механични' връзки от вода, въздух и гадости, използвай изолирбанд. Не китайски от левче, а истински (струва примерно 3-4 лева лентата). Със времето се стяга и образува отлично защитно покритие (условно използвам тази дума)
gkolarov написа:
разклонителя на телевизора, някой друго кабелче в колата (на крушките на задния номер) и евентуално нишките на лан кабели.
За тези работи си купи 60-ватов. Има китайци и китайци. Забрави за боклуците от 5 лева. Обаче има за 12-15 лева съвсем прилични пръчки, поне в София (ако знаеш къде да гледаш) са толкова.

За по-фина електроника вече си трябва поялник с регулация на температурата и тънки накрайници. Ако нямаш пари / желание за такъв, може да минеш и с един обикновен димър за осветление, за да регулираш мощността. Фина електроника като правило изисква 20-30 вата (отделени в правилната тънка, хубаво калайдисана човка).
2v6 - майстор
duudah написа:
като те слушам какво ще правиш става въпрос главно за неподвижни уреди
смисъла на тоя припой дето си решил да го правиш е да се намали контактното съпротивление и вентуално да се изключи окисляване

защо ти е да си играеш с тия спойки и т.н. просто не знам
купи си лустер клеми за съответното сечение на кабела, затегни ги здраво да се получи хубав контакт и ги изолирай с изолираща лента

поне според мен това е много по-добро решение от всякакви видове усуквания, огъвания и припои що се отнася до такива кабели
...
Това е 100% вярно за едножилните кабели :idea:
duudah написа:
...
първо те се вадят лесно, второ са много по калпави от клемите и трето и не на последно място.. за да ги направиш като хората ти трябва кербовачка, а като не ги изпълниш като хората по-добре да си усучеш жилата както са си :)
Милен
Това дето си написал е просто смешно, ако се говори за многожилни проводници :!:
За многожилните проводници е задължително използването на кабелни обувки (накрайници, кримповки...).
duudah - напреднал
многожилен или многожичен? :)

честно казано си представях многожилен, едножичен :)

като цяло си прав, заради поста ти се върнах да погледна кабелните обувки и се оказва, че малко не сам ги догледал и мислех за едни други :)

варианти много човека досега сигурно си е свършил работата :)

Поздрави на всички
Милен
2v6 - майстор
duudah написа:
многожилен или многожичен? :)

честно казано си представях многожилен, едножичен :)

като цяло си прав, заради поста ти се върнах да погледна кабелните обувки и се оказва, че малко не сам ги догледал и мислех за едни други :)
...
На снимката отгоре е кабел, трипроводен. Проводниците са едножилни. Такива проводници се стягат директно в клемите.

По средата е многожилен проводник. Такива проводници могат да се свързват директно само в самопритискащи клеми (разпространеното им наименование е "Ваго").

Отдолу е многожилен проводник с кабелен накрайник - спокойно се стягат в повечето клеми.

Прикачен файл

provod.JPG
provod.JPG (17.8 KиБ) Видяна 4162 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: