искам да си направя зидана камина с водна риза или камина с вентилатор за топъл въздух-моля някой ако има идеи да ги сподели с мен че зимата чука на вратата
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
13 мнения в "реформи на камина с водна риза"
съжалявам но това което търся не е това
дупката която съм направил за комина е 20 на 30 и е на тавана над камината
помещението което искам да отопля е20 квадрата където е камината и с радиатори още 50 квадрата + бойлер в банята
искам всичко сам да си направя всичко без да купувам горивна камера-
разполагам с капина прити -престиж с 18 л водна риза но определено не съм довоален от нея
ако някой има идеи и чертеж да ми помогне
дупката която съм направил за комина е 20 на 30 и е на тавана над камината
помещението което искам да отопля е20 квадрата където е камината и с радиатори още 50 квадрата + бойлер в банята
искам всичко сам да си направя всичко без да купувам горивна камера-
разполагам с капина прити -престиж с 18 л водна риза но определено не съм довоален от нея
ако някой има идеи и чертеж да ми помогне
AntonBM
- специалист
Виж тази картинка.
Дано ти свърши работа.
Не разчитай на високо КПД! По начало камините рядко имат КПД над 80%. Тази схема съвсем грубо аз я оценявам на 65-70 КПД, като мощността зависи от габарита на горивната камера, площта на тръбите които успееш да развиеш на серпентината и още много параметри, като:
площ на топлообменните пластините заварени външно на горивната камера;
температурата на изходящите газове,
коефициента на излишен въздух, който ще постъпва в камерата и др.
Има и много по-добри варианти... примерно с ризи по краищата на горивната камера и тръби върху скарата за горене на дървата, но те са по-трудни за изпълнение.
Успех.
Дано ти свърши работа.
Не разчитай на високо КПД! По начало камините рядко имат КПД над 80%. Тази схема съвсем грубо аз я оценявам на 65-70 КПД, като мощността зависи от габарита на горивната камера, площта на тръбите които успееш да развиеш на серпентината и още много параметри, като:
площ на топлообменните пластините заварени външно на горивната камера;
температурата на изходящите газове,
коефициента на излишен въздух, който ще постъпва в камерата и др.
Има и много по-добри варианти... примерно с ризи по краищата на горивната камера и тръби върху скарата за горене на дървата, но те са по-трудни за изпълнение.
Успех.
LKK
- специалист
Това, което го гледам на снимката е максимума, който може да се извлече от камина тип "открито огнище".
Според мен КПД-то на подобна система надали би надхвърлило 40%. Доста по-неприятен е факта, че откритото огнище "изсмуква" топлината от помещението дори когато не гори огън.
Според мен КПД-то на подобна система надали би надхвърлило 40%. Доста по-неприятен е факта, че откритото огнище "изсмуква" топлината от помещението дори когато не гори огън.

filmatoplo
- майстор
Антоне браво ,тръбната риза в камината ми харесва .
AntonBM
- специалист
Може би, трябваше да дам малко повече обяснения към схемата...
Черните дебели линии са на металният кожух на камината. За да има топловъздушно отопление е необходимо горенето да е в този кожух – въздуха който отоплява помещението постъпва в пространството между кожуха и стената от долни решетки, а излиза от горната решетка. Тънките черни линии по периферията на кожуха са ламели за увеличаване на нагревната повърхност, която загрява въздуха.
Червените линии са тръбите, които се пълнят с вода.
Горивната камера има вратички с огнеупорни стъкла (изгледа в дясно). За горенето се доставя въздух от вън – има линия с регулираща клапа (изгледа долу ляво).
LKK, така погледната камината вече не е с „открито огнище”. Смятам, че все пак ще докара 65-70% КПД. По-голямата част от топлината ще отива за топловъздушно отопление, но и серпентината ще има поне 4-5 kW.
Filmatoplo, благодаря за похвалата, но аз не се гордея с нея... За мен, тя е компромис. Целта на схемата е да се гони простота и лесно изпълнение. Направих тази скица за един приятел, който я искаше за вилата си преди 3-4 години. Тогава нямаше такъв богат избор на камини, какъвто има сега. Той не я изпълни, защото парите му стигнаха до груб стоеж и спря. Сега той посъбра пари и ще продължава, но аз го убедих да си купи една готова камина. Още избира...
Черните дебели линии са на металният кожух на камината. За да има топловъздушно отопление е необходимо горенето да е в този кожух – въздуха който отоплява помещението постъпва в пространството между кожуха и стената от долни решетки, а излиза от горната решетка. Тънките черни линии по периферията на кожуха са ламели за увеличаване на нагревната повърхност, която загрява въздуха.
Червените линии са тръбите, които се пълнят с вода.
Горивната камера има вратички с огнеупорни стъкла (изгледа в дясно). За горенето се доставя въздух от вън – има линия с регулираща клапа (изгледа долу ляво).
LKK, така погледната камината вече не е с „открито огнище”. Смятам, че все пак ще докара 65-70% КПД. По-голямата част от топлината ще отива за топловъздушно отопление, но и серпентината ще има поне 4-5 kW.
Filmatoplo, благодаря за похвалата, но аз не се гордея с нея... За мен, тя е компромис. Целта на схемата е да се гони простота и лесно изпълнение. Направих тази скица за един приятел, който я искаше за вилата си преди 3-4 години. Тогава нямаше такъв богат избор на камини, какъвто има сега. Той не я изпълни, защото парите му стигнаха до груб стоеж и спря. Сега той посъбра пари и ще продължава, но аз го убедих да си купи една готова камина. Още избира...
filmatoplo
- майстор
По същия начин тук местен майстор завари водна риза на котел -150-200 киловата 2 броя ризи .Обаче купиха нови котли -язък за майсторлъка . Подобна риза с форма на меандър съм правил за камина без риза просто се монтира на гърба в горивната камера ,от черна метална тръба 1 цол 6 метра .На майтап захранва 30 ребра Алуминий на хаш 500 . Май още седи -в барбекюто на Здравко от биг брадър
-щото камината отпред пече отзад сече , сега топли и отзад .За лятото как е не знам като пече нещо
сигурно е сауна ефект .

LKK
- специалист
Сори, не го бях разгадал изгледа вдясно. Наистина, ако камерата е затворен тип може да се докарат да 72%КПД, но трябва да може да регулираш прецизно подаването на въздуха за горене. А тази вратичка "каубойски стил" не ми е ясно как ще я уплътняваш.
Регулиращата клапа служи да се регулира тягата в комина, а не въздуха за горенето.
Според мен направата на такава камина си иска голям майсторлък. Да не говорим, че от обикновенна черна ламарина нищо свястно няма да се получи. По-добре да се купи готова камера.
Регулиращата клапа служи да се регулира тягата в комина, а не въздуха за горенето.
Според мен направата на такава камина си иска голям майсторлък. Да не говорим, че от обикновенна черна ламарина нищо свястно няма да се получи. По-добре да се купи готова камера.
AntonBM
- специалист
LKK първо пишеш, че трябва прецизно да се регулира подаването на въздух в камината, а после казваш, че там не се слагала клапа... Как тогава постигаш тази прецизност? За всичко останало съм съгласен с теб.
Клапа на изгорелите газове трябва да има. В схемата, я няма (пропуск) – аз казах на този, за който я правих да си я направи над мястото, където излиза топлата линия на серпентината. За каубойската вратичка пак си прав, че е добре да е уплътнена, но смятам, че не е голяма беда, ако фугите са по 2-3 mm. Клиентът е пушач и малко вентилация на помещението няма да навреди.
Ако някой, се хване да прави такава камина, наистина трябва да е много добър заварчик. Най-добре е тя да се направи от неръждавейка, но е скъпо. Ако се прави от черна ламарина тя трябва да е по-дебела в зоната на горивната камера (поне 6 мм.). Добре е след това камерата да се облече от вътрешна страна с огнеупорни тухли. Това ще я предпази от конденз и ще добави ефекта на акумулация на топлина.
Клапа на изгорелите газове трябва да има. В схемата, я няма (пропуск) – аз казах на този, за който я правих да си я направи над мястото, където излиза топлата линия на серпентината. За каубойската вратичка пак си прав, че е добре да е уплътнена, но смятам, че не е голяма беда, ако фугите са по 2-3 mm. Клиентът е пушач и малко вентилация на помещението няма да навреди.
Ако някой, се хване да прави такава камина, наистина трябва да е много добър заварчик. Най-добре е тя да се направи от неръждавейка, но е скъпо. Ако се прави от черна ламарина тя трябва да е по-дебела в зоната на горивната камера (поне 6 мм.). Добре е след това камерата да се облече от вътрешна страна с огнеупорни тухли. Това ще я предпази от конденз и ще добави ефекта на акумулация на топлина.
- 1
- 2
Тема "реформи на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература