• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi - специалист
през лятото не. имат си слънчеви панели. но зимата ще трябва да върши частично и тази работа.
dj_marti79 - специалист
Поздравления Денучи
Исках да попитам:
-Вместо 2 сондажа може ли да се използва един кладенец с потопен топлообменник?
-Ако да, - колко м3 са ми необходими?
-Колко голямо помещение може да се отоплява с компресор 2kW?
Предварително благодаря.
vanko68 - специалист
1-може
2-зависи от обмена на водата на дъното.Мисля,че по-важна е площта на водата към земята и дали има обмен на водата в дънната част.Около 5-10 м3 би трябвало да са достатъчни
3- ако 2 квт е консумираната мощност,и ако ТП е с КОП 3-4,ще получиш 6-8 Квт отоплителна мощност,достатъчна за 50-60 м2 със средна изолация.
hygro - майстор
vanko68 написа:
1-може
2-зависи от обмена на водата на дъното.Мисля,че по-важна е площта на водата към земята и дали има обмен на водата в дънната част.Около 5-10 м3 би трябвало да са достатъчни
1 - Може, но няма никакъв смисъл.
2 - Това са крайно рядко срещани условия. В общия случай ще замразиш кладенеца.

За да може да се ползва един кладенец е необходимо да има поне два слоя с достатъчна водопроводимост. В кладенеца се поставя надуваем маншон, който изолира слоевете и не позволява смесването на черпената и отработената вода. Тъй като и тези геоложки условия рядко се срещат на подходящото място и дълбочина, два сондажа обикновено са по-евтини от един, но дълбок.
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Поздравления Денучи
Исках да попитам:
-Вместо 2 сондажа може ли да се използва един кладенец с потопен топлообменник?
-Ако да, - колко м3 са ми необходими?
...
Нямаш ли къде да източваш водата :?:
Потопения топлообменник няма да върши работа (ако имаш на предвид радиатор въздух-фреон от външно тяло на климатик) - ще се замрази за 5-10 минути и до там.
dj_marti79 написа:
...
-Колко голямо помещение може да се отоплява с компресор 2kW?
Предварително благодаря.

При мен компресора е 2kW, термопомпа въздух-вода. Грее около 60 м2.
denuchi - специалист
по принцип става но кладенеца трябва да ти е изключително дълбок. за да се изпълни условието за двата слоя вода както ти е написал- "hygro" сондажите при мен са по 40м, че единият е и по дълбок. направих експеримент връщах водата от ТП в сондажа от който черпех водата и след няколко часа работа започна да пада темпер. на водата. от 15 гр. стана на 12 гр. просто не е много удачен вариант. по добре черпи и изхвърляй водата някъде другаде ако имаш възможност. а за стези 2 кв. може да отопляваш 60 кв. според мен, но може и да нети стигнат и за 30кв. зависи от помещението дограми, изолация и т.н. а какви ще са консуматорите.: радиатори, подово, конвектори.
denuchi - специалист
преди време бях навил няколко метра медна тръба в един варел 200л. използвайки е като изпарител да охлаждам една вода за ракиен казан но ефекта беше почти нулев. трудно можех да накарам водата да има добър топлообмен навсъкеде с тръбите и темпер. падаше само с 1-2 гр. от 22-25гр. стигаше до 20 не и по надолу. но след промяната с един сластинчат топлобменник вече се подържа една постоянна вода от 15 гр. така че хората вече спокойно си варят ракийката. е стига да има ток разбира се. в тази връзка идеята с потопеният топлообменник, ще почти нулева ефективност според мен.
denuchi - специалист
а ето и част от частите за новият проект.. новият проект ще е с два бр. компресори поне такава е първоначалната идея.
dj_marti79 - специалист
Благодаря ви за изчерпателните отговори.
Ако приемем ,че кладенеца е един голям хладилник, толкова лесно ли ще го замръзим? 20 пъти по-голямя мощност срещу 50 пъти по-голям обем? Колко струват 2 сондажа (грубо)?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: