Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
merakliq - специалист
Здравейте,
Бих искал вашите мнения за решение относно следния проблем. В една от стаите на къщата на село прониква миризма на влага и мухъл, която пропива в абсолютно всичко. И точно тази стая се явява нещо като спалня, децата и ние спим в нея. Супер неприятно е. В самата стая няма мухъл или следи от влага. Прилагам снимки на мазето под нея. В единия край има влага. Къщата е разположена на наклон. Мазето, което е под цялата къща, до кота нула е от камък, след това има гредоред с дюшеме. Къщата е необитаема освен през лятото около месец. Почти цялото мазе под стаята е над нивото на терена. Подът е почва. Питането ми е, дали ако от долната страна между гредите се сложи нещо и аз незнам какво, може би паронепропускливо фолио или найлон, ще ограничи достъпа на миризма и влага от мазето. Мислех и за някаква изолация с фолио.

Прикачен файл

DSC03808.JPG
DSC03808.JPG (130.64 KиБ) Видяна 10972 пъти

Прикачен файл

DSC03807.JPG
гредоредът
DSC03807.JPG (142.92 KиБ) Видяна 10972 пъти

Прикачен файл

DSC03806.JPG
въпросната влага
DSC03806.JPG (142.34 KиБ) Видяна 10972 пъти

Прикачен файл

DSC03821.JPG
DSC03821.JPG (150.04 KиБ) Видяна 10972 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Таванът на мазето изглежда сух.
Самото мазе има ли проветряване? Прозорец? Комин?
Не запечатвай с найлон. Ще си задушиш пода на стаята, а то е мноого неприятно нещо.
merakliq - специалист
Да, таванът е сух. А има прозорец във всяко помещение от мазата, който предполагам не е затваря плътно. Може би влагата прониква по стените, незнам?!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Реално няма обяснение за миризмата.
Това е проблем.
По принцип, можеш да оправиш пода на мазето. И да видиш тая влага дето пълзи по стената с врата от де е и да я махнеш. На дренаж ми мирише там.
Но миризмата в горната стая няма как да е от това сухо мазе!
Или си въобразявате или по неведоми причини ви гние изотгоре дюшемето.
hygro - майстор
  • Къде ти се изливат улуците? Провери ли за запушвания? Как се отводнява терена около сградата?
  • Имаш ли плочник около сградата? Спазени ли са наклоните за отводняването му и има ли канавки или сифони? Има ли пукнатини?
  • На каква дълбочина е водата в кладенеца (ако нямаш свой, погледни при съседите)? Има ли дренаж?
  • Къде е разположена септичната яма?
  • Как се отводняват улиците наоколо?
  • Има ли проточна вентилация на мазето?
Дай снимки отвън. Два общи плана с изглед отдолу и един отгоре към къщата. Опиши къде се намират най-засегнатите помещения.
merakliq - специалист
Вертикалната тръба от олукът се изливаше на 30 - 40 см от тротоара, мисля че върху камъка.

Плочник има, а от другата страна на улицата косо на помещението има улична канавка. За пукнатини по самия плочник - незнам, сигурно има.

Имаме кладенец в двора. Мисля, че дълбочината на водата е около 6 м, но не съм сигурен. Ще се обадя да проверят. За дренаж на кладенеца - незнам, а около къщата със сигурност няма. Малко е трудно да знам някои подробности, тъй като баба ми и дядо ми починаха отдавна и няма откъде да ги знам. Преди не е ставало дума за такива "конструктивни" подробности.

Селото е с канализация.

Улиците наоколо са с достатъчен наклон и се отводняват в канавки за дъшдовни води. Като по спомен не са много начесто. Има голяма, открита шахта от канализацията в края на улицата в която се оттичат дъвдовните води.

Прозорци има, но не мисля, че има проточна вентилация.
Прилагам снимкaтa, които имам.

Най засегнатото помещение е точно фронтално на снимката с двата прозореца, а снимките от първия пост са от мазето под него.

Прикачен файл

DSC03630.JPG
DSC03630.JPG (149.74 KиБ) Видяна 10918 пъти
merakliq - специалист
n_a написа:
Реално няма обяснение за миризмата.
Това е проблем.
По принцип, можеш да оправиш пода на мазето. И да видиш тая влага дето пълзи по стената с врата от де е и да я махнеш. На дренаж ми мирише там.
Но миризмата в горната стая няма как да е от това сухо мазе!
Или си въобразявате или по неведоми причини ви гние изотгоре дюшемето.
Миризмата си е там за съжаление, същата като в мазето.
:sad:
hygro - майстор
Миризмата идва от плесените - докато има влага, все ще се завръща. Временно можеш да я намалиш, ако обработиш мухлясалите места с белина...
  • Доколкото мога да предположа от последната информация, основната причина за влагата са водостоците. Изливането им край сградата е недопустимо. Водите трябва да се отведат.
  • От снимката не се вижда добре, но отдясно има растителност плътно край сградата. Тя пречи на естественото съхнене на стените, а коренищата поддържат влагата в почвата до къщата.
  • Дренаж не е необходим.
  • Вероятно трябва да се оправи плочника - трябва да се премахнат всякакви възможности, водата да попива в близост до сградата. Дори и малки пукнатини.
  • Стряхата е къса.
Ако премахнеш причините за задържането на влагата, и осигуриш проветрение, мухълът няма да се появява повече. Това няма да стане веднага - срокът за съхнене може да е и повече от година.
merakliq - специалист
Благодаря за отговора, ще ми бъде много полезен. A дали ако сложа вата с паронепропускливо фолио ще окаже някакво влияние - нещо като бариера за миризмата и един вид топлоизолация.
hygro - майстор
Не те съветвам да се опитваш да спираш влагообмена - резултатът може да е обратен.

Ако търсиш бърз ефект можеш да използваш строителен осушител, но предвид неоходимостта от много продължителна работа, в твоя случай цената на наема няма да бъде изгодна. По-евтино е да си вземеш по-скромен битов осушител, който да лиши плесените от подходяща жизнена среда. След като плесените изсъхнат, с една обработка с кислородна вода (противогаз с цяла маска задължително!!!) ще възстановиш свежестта.

Поставянето на осушител в никакъв случай не замества мерките, упоменати в предишния ми пост. Освен проветрението, разбира се - осушителят трябва да работи в затворено помещение.

Тема "Влага проникваща от мазето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: