Съвети за начинаещи готвачи.
diaflin - специалист
silllveto написа:
Аз пък съм чувала, че на Руската салата в Русия й викали Френска... :razz:
Викат и френска ,защото е измислена от френски готвач , който обаче я е измислил докато е работил в московски ресторант , та за това ние и викаме руска .

Виж интересна е историята на салатата според википедия :
Към края на 19 век един от помощник -готвачите на Оливие - Иван Иванов направил опит да открадне рецептата за салатата. Докато приготвял дреснига....Оловие бил внезапно повикан по спешност. ... Иванов се промъкнал в кухнята и видял съставките, ....След това ... напуснал Оливие и отишъл да работи като главен готвач в ресторант Москва.
Трилър направо :rolleyes: :axe: :axe:
emil_v r - майстор
n_a написа:
tassel написа:

[-X
Сега да не ми излезеш с някой суджук на гребен!?!! Казвай какво е странджанката. за Врачанките знаем...
Какво знаете ? Наричаме ги Кемерки - тестено вътре пълно с лук и свински мръвчици .
diaflin - специалист
emil_v r написа:

Какво знаете ? Наричаме ги Кемерки - тестено вътре пълно с лук и свински мръвчици .
Пък ний "Маруси" ядем (ядохме), поне докато имаше кой да ги прави .... не бяха тъй мерклийски , както го обесняваш, обаче бяха вкусни
svetliopi44 - Чирак...
Бе то хубаво ,ама и тая тема успяхте да я разводните ... :evil:
pam4i - помощник
По темата за киселото мляко.
Съгласна съм, че повечето млека изобко не са кисели. Пълни фантазии с име кисело мляко. Някакви кремчета.Не само за салата снежанка трябва да е кисело.
Хайде да видя някой как с такова мляко ще направи едни прости бухти да не говорим за таратор било то сух или мокър. Слагаш оцет и се спасяваш.
За млякото Елена съм съгласна, че е добро.
Аз лично съм квасила мляко с мая за сирене и ела да видим кой ще познае.
Сигурно има и други какви ли не начини?
А да попитем морските каква е разликата между трицона и цаца?
tassel - специалист
Трицоната е на север, цацата е на юг :lol:
pam4i - помощник
Това не е ли все една и съща риба. Копърка пък какво е ?
rockwall - майстор
айде като бургазлия да ви светна малко за терминологията

копърка - начин за приготвяне на цаца, станало нарицателно заради консервите с цаца, които бяха с БРАНДА "Копърка", заради символичното присъствие на копър

трицона - варненското име на цацата

цаца - бургаската класика

странджанка - нищо общо с принцеса с кайма, освен съставките хляб и кайма
каймата трябва да е фино смляна (тая на метро 30-70=свиня=теле става), слага й се кимион богато, маже се филията и задължително се пече на скара с тръби НО ОБЪРНАТА С КАЙМАТА НАДОЛУ - така мирише на кебапчета а не на варена кайма (или руло Стефани - като принцесата де (ама не Стефани :))) :lol: )

когато е готова странджанката се отлепва лесно и има характерните черти - тогава се обръща обратно и се оставя 20-30 секунди, колкото влажния хляб (все пак парата от каймата минава през хляба) да се препече и също да получи черти

ЕЙ тва е странджанка - най-хубавото е че и със хептЕн сух хляб да ги правите, хлябът става като току що печен

айде че ми текнаха лигите :?
gogin - специалист
много интересна тема от цедено кисело мляко през как се прави кисело мляко и накрая как се прави странджанка. Истинско 3в1

Тема "Нов начин за цедене на кисело мляко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: