Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
Здравейте,колеги. От няколко дни съм на обект-двуетажна къща в Горна Оряховица,където инсталирам ТП с въздушно охлаждане паралелно на стара инсталация с котел Виадрус на въглища . Въпроса е : защо при източването на системата,затворен тип с разширителен съд,изтече черна вода? Не е ръждива,а направо наситено черна. Радиаторите са Корадо,тръбната инсталация е с медни тръби,само след котела има малко поцинкована тръба. За какво може да става въпрос? И трябва ли да промивам старата система с нещо?
2v6 - майстор
vanko68 написа:
Здравейте,колеги. От няколко дни съм на обект-двуетажна къща в Горна Оряховица,където инсталирам ТП с въздушно охлаждане паралелно на стара инсталация с котел Виадрус на въглища . Въпроса е : защо при източването на системата,затворен тип с разширителен съд,изтече черна вода? Не е ръждива,а направо наситено черна. Радиаторите са Корадо,тръбната инсталация е с медни тръби,само след котела има малко поцинкована тръба. За какво може да става въпрос? И трябва ли да промивам старата система с нещо?
Стоманените панелни радиатори са обработени отвътре против ръжда. Покритието не е стабилно и се разтваря във водата.
Чугунения котел също пуска чернилка.
vanko68 - специалист
Помислих отначало,да няма нещо като сажди във водата,колкото и налудничаво да звучи.
Благодаря за отговора.Да смятам,че е нормално и няма повод за притеснение?
filmatoplo - майстор
Винаги когато източвам радиатори тече чернилка , при инсталации с мед пък тече жълто кафява. Оф то затова се спазва един трик за монтирането на котела като утаечен филтър - от котела тръбите се вдигат на високо и се свалят после надолу и там се поставят главните колектори с помпите или буфер дори и малък на обем да служи като утайник и обезвъздушител с поставен на върха му такъв и дренажен кран отдолу .Сложи филтър с повече микрони -в повечето случаи чернилката си седи като утайка и не циркулира , само при точене истича -като реката тече бистра докато не нагазиш да я размътиш .
naskov - майстор
vanko68 написа:
Помислих отначало,да няма нещо като сажди във водата,колкото и налудничаво да звучи.
Благодаря за отговора.Да смятам,че е нормално и няма повод за притеснение?
Явлението е масово и повод за безпокойство няма :!:
LazarGanev - "Велик майстор"
Котела, каквото и да го правиш, все ще пуска - чугун. Добре е да пуснеш маркуча през инсталацията, че тая чернилка хич не е добре за пластинчатия топлообменник!
filmatoplo - майстор
Има и течности за промиване , ама викам да не се правя на западняк пък и аз не съм го правил . Иска и помпа -имам ,ама кой ще плаща да я цапам.Това лято като зареждах една инсталация -клиента ми пробута в заварено положение 2 бойлера по 500 литра Елдом инвест .Тоест купили ги и ги дигнали на тавана още по време на строеж на хотела .Серпентините пълни с фин ръждив прахоляк -2 часа без майтап ги промивах с маркуча -какво излезе от там купчина ръжда .Колко псувах ,и при пълнене с течност помпата хрупаше буклуци и ми напълни пвц резервоара 80 литра с ръжда . Така са направени тия тъпи серпентини че задържат в тях поне 3-4 литра вода . Промивах филтъра но иде и иде ръжда при чисто нови бойлери - по скоро частици от нагряването на серпентината при огъване и печене на емайл бойлер .Веднага се усети съпротивление на дебитомера и зада постигна нужния дебит се наложи поставяне на 3 скорост на помпата - с подобен бойлер на Сънсистем е на 1 ва скорост . Втори път такива буклуци не монтирам , е имам монтирани от тях 30 тина ама все ядове и слаби показатели.
bad to the bone - специалист
Чернилката както казаха е нормално явление при железни радиатори.Има препарати които се добавят в системата,ако го правиш като хората трябва да слагаш 3 вида-почистваш,неутрализиращ и предпазващ.Прочиства се с помпа специално за целта с ниско налягане и голям дебит..т.е бърза циркулация.Самата чернилка е някакъв железен окис.Медните тръби никога не оцветяват водата в кафяво или черно а по скоро на нова инсталация може да изпускат един синьозелен цвят.Получава се от пастата която се ползва при запояването.Временно явление.Има специални магнитни филтри които се рекламират че обират тази чернилка но аз не съм слагал.Внимавай с чернилката че цапа и трудно се чисти.При смяна на радиатор веднъж капнах на светъл мокет...от там го размазах и после на следващият ден прах цял ден мокет...иначе сигурно трябваше и да го сменявам:)
vanko68 - специалист
Благодаря на всички за изчерпателните отговори.Приятна вечер и успехи.

Тема "Въпрос към знаещите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: