Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
bigshop - специалист
zmeios написа:
Изкарвам си хляба с носещи конструкции. Вярно, не строителни, но законите на физиката са едни и същи навсякъде.
И аз не се занимавам със строителство, но ...
zmeios написа:
И още един въпрос - ти какво би сложил?
Аз бих заложил на "тъщата" (или нещо друго под ръка). Ако се окаже, че М12 поддава, може да отиде на по-голям диаметър. Лесно и безопасно.
zmeios - специалист
bigshop написа:
Ако се окаже, че М12 поддава, може да отиде на по-голям диаметър. Лесно и безопасно.
Айде да чукнем един бас: два винта М12 ги товарим постепенно с все повече и повече разпределен равномерно товар, и чакаме да паднат.

Басът се състои в следното: ти казваш (ако съм те разбрал правилно), че има риск да се изкриви стоманата. Аз казвам, че няколкостотин килограма ПРЕДИ да стигнем до изкривяване, винтовете ще се избият от лоша адхезия към средата (примерно има тухла, мазилка, недостатъчно натягане, и прочее). Или с други думи казано, няма да избият те, а ще поддаде стената - носач.
bigshop - специалист
zmeios написа:
bigshop написа:
Ако се окаже, че М12 поддава, може да отиде на по-голям диаметър. Лесно и безопасно.
Айде да чукнем един бас: два винта М12 ги товарим постепенно с все повече и повече разпределен равномерно товар, и чакаме да паднат.

Басът се състои в следното: ти казваш (ако съм те разбрал правилно), че има риск да се изкриви стоманата. Аз казвам, че няколкостотин килограма ПРЕДИ да стигнем до изкривяване, винтовете ще се избият от лоша адхезия към средата (примерно има тухла, мазилка, недостатъчно натягане, и прочее). Или с други думи казано, няма да избият те, а ще поддаде стената - носач.
Аз съм посочил цифри. Посочи и ти (ако съм сбъркал). Иначе на останалите им е писнало вече от спора.
Еклектик - специалист
Прочетох много мнения и все повече се утвърди решението ми, че трябва да намеря начин да пробия зида /остават още 40 см/ и поне горните два крепежни елемента да са шпилки , хванати с болтове от външната страна на стената. Тя няма как да падне, достатъчно е здрава. Това е каменна степа, макар и от пясъчник, но е достатъчно здрава. А долните два елемента - анкер с пета 5 см. От гледна точка на физиката и съпромата всичко е достатъчно вярно, понякога утешително, друг път стряскащо. Затова една солидна презастраховка не е излишна. Егати бойлера, поне три съм сменял, окачвал и не съм се замислял. Никой не е мръднал. Дето написа един пич от форума, май че "фундамент" трябва да му излея...
Еклектик - специалист
Благодаря на всички за препоръките. Научих доста ценни неща за окачване на бойлери, което важи и за стеннни шкафове. Но в случая трябваше да се отвори задната част на стената, която разкри доста ерозиал камък. Изкопа се до здрава основа, запълни се с цимент с С200 и се сложи метална шина за горните две шпилки - 30х60 см, шпилките са 14 мм. На долните винтове - 12 мм се подложи тръбичка 5 см и всичко се затегна. Пукнати плочки няма. Изкъртената част от страната на стълбището се шпаклова. Мисля, че всички ще се съгласят, че двуреден зид, няма как да се издъни от 100 кг. Това е всичко.
Еклектик - специалист
Стига с тези шегички. Ако знаех какно представлява като структура тази стена, нямаше и да се обърна към форума. В края на крайщата по-добре 110 процента гаранция, отколкото 99 процента надеждност. В един момент този бойлер може да се окаже и на метър от теб, ами ак се срине, какво ме греят 99 процента. Стига ебавки повече.
rulom - модератор
Еклектик написа:
Благодаря на всички за препоръките. Научих доста ценни неща за окачване на бойлери, което важи и за стенни шкафове. ...........................................Това е всичко.

Тема "Дюбели за бойлер върху каменна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: