Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Правилно си разбрал :) Пусни си по същия начин и отделен 3-жилен за бойлера ако има такъв разбира се. И освен ДТЗ сложи и обикновен АП освен ако не си си купил комбинирани. Кажи каква е пълната мощност на тва джакузи.
svetliopi44 - Чирак...
Мотора не си спомням колко е ... :? подгреватела е 1,5 KW пунал съм 4 квадрата кабел ...За бойлера съм пуснал също трижилен проводник както и за контакти в всяка от стайте ... Тея комбинираните ДТЗ ако са по-компактни ще взимаме от тях че в таблата( 2 на брой ) е голяма блъсканица ... :?
Милен - майстор
Не си взимай от тях въпреки блъсканицата. По добре е отделни АП та за всяка верига и една ДТЗ за няколко кръга. С комбинираните ще ти излезне доста по скъпо но ще е по удобно. :cool:

Пускал си трижилни кабели а говориш за двужилни инталации няколко поста по на горе :? Или входната линия в апартаментото табло е двойка а изходните от него тройки
svetliopi44 - Чирак...
Значе ... таблото в апартамента и инсталацията е правена с дву проводна инсталация ... аз съм пускал тройка за ... бойлер, котлето,джакузито и по един контакт за всяка стая ... та ще стане шарена черга ... ще има и дву и три проводни инсталации... ДТЗ ще слагам на бойлера, джакузито,котлето и една обща за новите контакти...
Милен - майстор
Наистина е станала шарения :) . Новите трипроводни с нови кабели ли са или си пускал отделно трето жилце. Ако е с отделно жило имай впредвид че то трябва да върви заедно с другите два а не по самостоятелно трасе да си обикаля незнайно от къде по контактите. Според мен една ДТЗ за контактите и една за косуматорите в банята, като всеки от стационарните си има отделен кабел и предпазител, според мощноста му.
svetliopi44 - Чирак...
Не е с отделно 3 жило ... тройка мостовак съм пускал ... :)
Може да комбинирам бойлера и джакузито да са с една ДТЗ и различни АП(става ли така) ... за контактите една ДТЗ и един АП... обаче котлето е 12кВ :?
ша са наиграем ...
filmatoplo - майстор
Светльо като пихте бира с Сашо оти не го пита за тока , бил си при источника на ел знания :-D . Аз леко полеко си научих урока - благодарение на Милен , Сашо и Трифон и др .Критика приемам :) .Сега да питам един въпрос понеже както казах сме с една обща нула и 3 отделни фази за всеки от етажите с отделни електромера - как да стане че всеки да си има собствена нула .Ама то малко няма логика щото от уличното тъбло нулата е от една шина . Мога ли в случая само да пусна една нова нула по дебело сечение - сега е 4 кв мм - да пусна 12 или 16 кв мм .Е за това питане ако получа отговор ще съм ви за пореден път благодарен .
Милен - майстор
svetliopi44 написа:
Не е с отделно 3 жило ... тройка мостовак съм пускал ... :)
Може да комбинирам бойлера и джакузито да са с една ДТЗ и различни АП(става ли така) ... за контактите една ДТЗ и един АП... обаче котлето е 12кВ :?
ша са наиграем ...
При тая мощност котлето трябва да ти е отделно. Не знам какво ти е захранването можеби трифазно. Но при мощност на котлето 12кв прави ток 54.5а само от него при монофазно разбира се. Да не би нещо да бъркаш тия 12 кВт да не са някаква еквивалента топлина мощност на котлето или това е консумираната мощност на целия котел. Нещо не се връзва ситуацията, поясни малко въпроса.
Милен - майстор
filmatoplo написа:
Светльо като пихте бира с Сашо оти не го пита за тока , бил си при источника на ел знания :-D . Аз леко полеко си научих урока - благодарение на Милен , Сашо и Трифон и др .Критика приемам :) .Сега да питам един въпрос понеже както казах сме с една обща нула и 3 отделни фази за всеки от етажите с отделни електромера - как да стане че всеки да си има собствена нула .Ама то малко няма логика щото от уличното тъбло нулата е от една шина . Мога ли в случая само да пусна една нова нула по дебело сечение - сега е 4 кв мм - да пусна 12 или 16 кв мм .Е за това питане ако получа отговор ще съм ви за пореден път благодарен .
Филма досега доста пъти ти обяснавахме ситуацията трябваше да си я метал вече инсталацията. :wink:

От таблото с електромерите на изхода на всеки електромер излиза самостоятелен кабел 3 жила към съответния етаж с ДОСТАТЪЧНО СЕЧЕНИЕ според инсталираната ти мощност + запас като за твоя хотел 50% щото може да се появят още някой и друг бойлер в близко бъдеще.

На питанията ти отговаряме вече в много теми, въпросите се повтарят с различни нюанси и е много вероятно вече да не получаваш правилните отговори за твоята ситуация конкретно, щото никой няма да изчете три теми по 5 страници за да ти отговори както трябва.

Решението ти го бях писал на времето на лични да си намериш специалист който да ти огледа ситуацията на място с всичките разширения и да ти направи цялостен проект по който после да се изпълни инсталацията. Още повече че имаш заложена една бомба с временото захранване от енергодоставчика която чака доста да се поизръсиш за съответната мощност към EVN. Така че нещата са сериозни и задочно онлайн няма да мине номера.
svetliopi44 - Чирак...
12 кв е котлето ...монофазно е(може да се върже и трифазно и монофазно) ... ще слагаме 2 електромер и 2 инсталация от главното табло долу до нас горе само заради него ... собственика избърза преди и пусна 3 Х10м2 проводник но дължината е около 20-25.м

Тема "ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: