Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Чаро - Акълия
Бях го замислил преди години.. Предполагам ще е полезна като инфо на хората с градини... и на такива като мен. В случая ми идва и като застраховка живот :lol: . Да не стане някой сакатлък- тва е 3-ти етаж, без парапети...

Изображение
Като за начало, подреждам стойките за сандъчетата. Още нямам парапети, то дори и фасадата не е довършена...но петунии по балконите ще има. :-D
Пускам маркуч Ф4 мм от първата до последната саксия.
Разклонителите са на Гардена и са по 1лв/бр от големите хипермаркети. И маркуча е от там по 45ст/м.

Изображение
Сложил съм по 4 краища на сандъче- мисля че е достатъчно. Някъде около средата маркуча го прерязах и свързах двата края с друг маркуч Ф10, който ще захранва "системата".
Най-трудното или по-скоро нерво/време-емко, беше да балансирам всички изходи да текат с горе-долу еднакъв дебит. Става с джаджа за регулиране на инфузионни системи или голяма лустер клема (ако има толкова големи). Аз го направих със скоби от алуминиев тел, с които притиснах маркуча. Нагласих ги за оклоло 30 мин.
Захранващият маркуч е вързан за бидон, който стои един етаж отгоре- на таванското.
Изображение
Системата за "дозиране" е вентил с ел. задвижка и електронен таймер. Нагласена е да се включва в 22:00 и да спира в 22:07
За това време между сандъчетата (10 броя) се разпределят 12л вода.
(втората задвижка е за автоматично добавяне на тор, но за сега не работи)

Проба-
Изображение
Не е идеално балансирано, но тва не е проблем.
Самият бидон е 120л (такъв се подмяташе по двора) и към него е вързан поплавък от тоалетно казанче. А към поплавъка е вързана тръба от водопровода. Така системата е напълно необслужваема. Единствено се мяркам горе на няколко дни, за добавяне на тор в бидона.
Изображение
Ако поплавъка дефектира или засече, има застраховка- преливник (обикновен сифон), който се оттича извън къщата.

Изображение
Сандъчетата са наредени, а маркучите са прикачени към тях.
Изображение

След 3 дни на авто-поливане. Очаквам след месец да се провисят поне метър под балкона :roll:
Изображение

Евентуален проблем би бил преполиването(както сега- при дъждовни няколко поредни дни), но ще поглеждам чат-пат.
Остава и някакъв филтър да сложа.

Засега системата работи отлично, ще видя за в бъдеще и ще я направя както си трябва- за постоянно. Преливника в канала, маркучите под мазилката/ изолацията на фасадата...
Последна промяна от Чаро на пон юни 22, 2009 4:31 pm, променено общо 1 път.
evdoki - специалист
на гардена има сензор за влага, така ще си спестиш доста неща.
Чаро - Акълия
Дай повече инфо за сензора, ако имаш. Поливането не е равномерно във всички сандъчета и може да стане разминаване, ако сложа датчик в едно от тях. Мислих го, но имам под ръка таймер.

Мислих и за капкообразуватели, но доколкото знам те работят при налягане, което ще трябва да осигуря с помпа. Става и директно през водопровода, но е по-добре да се полива с престояла вода, пък няма и тор как да слагам. Та се отказах за сега.
Стефан - майстор
Според мен, 1,2 л на денонощие на тия малки сандъчета е много. Аз бил ги поливал с не повече от 0,2 л на денонощие. Все пак си зависи от вида на цветята, и поносимостта им към влагата.

Можеш да помислиш за следното. Ако затапиш края на маркучетата, пробиеш отвори с нагорещена игла, и ги заровиш надлъжно на сандъчетата на няколко сантиметра. По този начин ще получиш капково напояване. И експериментално ще се ориентираш къде и колко отвора да пробиеш.
Чаро - Акълия
Петуниите обичат много вода. Освен това съм им махнал и подложките- да не задържат. Това ще се прецени с времето.
Не съм опитвал. а това ми беше първата идея. Да пусна надлъжно маркуч, да го надупча с игла и ...
Притесни ме факт, че 4м воден стълб не е кой знае какво налягане и няма да тече равномерно. Общо сандъчетата са 10, като 2 стоят на другата тераса. Дължината на маркучите е 26м. Мисля че ще е по-трудно да се балансира, ако някъде тече повече, ще трябва да сменя парчето маркуч. Със скоби може да се коригира...
Мислих и само над саксията да сложа парчета лазерно надупчени маркучи, които да съединя с обикновен.
Ако някой опита други методи, да сподели.
evdoki - специалист
Тук има малко повече инфо за контрол на влажността и т.н
Чаро - Акълия
Ей ги на- пИтуните :-D
Доволен съм от системата,догодина по всички балкони.
Иска един път седмично да сложа 10-тина лъжички тор и да инспектирам...
bmi - напреднал
Разкошни са петуниите.
Явно е от системата за поливане и не само. Разсада ти ли го правиш или купуваш готов?
Някои правил ли е подобна система, само че с помпа ?Ако може да сподели .Интересува ме най вече помпата каква трябва да е? Тези които са за дек.шадраван водният стълб и налягането им е малко.Благодаря.

Тема "Поливачка за цветя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: