Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Еклектик - специалист
А през зимата като падне до минус 15, къде ще върви парата? Старата баня, която е имала бойлер с твърдо гориво има комин 12 м от етернитова тръба и там без да включвам вентилатор има естествена тяга.
То най-лесно е през зимата да запуша отдушника на тази долепена постройка с минерална вата и да чакам пролетта, но тези пишман майстори, дето градиха банята, за улеснение вместо мазилка сложили на едната стена гипсокартон, на тавана гипсокартон. Е добре изглежда, ама ако няма стабилна вентилация такива гъби и мухъл ще се завъдят в кухините, че жална ми майка. Дано да се лъжа.
Еклектик - специалист
Сигурно съм сбъркал форума, след като никой не дава повече мнения. Въздухопрород мога да направя поне 15-20 м. Но ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, нека сподели колко м от него да бъде термоизолиран. Къде ще се сблъсват фронтовете на външния студен въздух и вътрешния по-топъл. Все пак на входа има вентилатор с клапа, а смятам да сложа и клапа на изхода. Има една условна схема, желаещите да отговорят, могат да се ориентират по нея.
Еклектик - специалист
Ето какво решение взех най-накрая. Ако някои разбира от тези неща, нека ми каже колко да е дълга вертикалната тръба, за да достига минимум студ до банята.

Прикачен файл

Отдушник-за-баня.jpg
Отдушник-за-баня.jpg (34.58 KиБ) Видяна 7771 пъти
lenko71 - специалист
Студа няма да влезе през тази тръба (имаш две клапи) а през друг отвор, който трябва да имаш (например на вратата) за да се получи циркулация. Иначе вентилатора просто ще върти на празен ход.
Еклектик - специалист
Прав си. Вентилаторът ще изхвърля влагата, но отнякъде трябва да дръпне въздух. Досегашните мокри помещения имаха доста фуги по вратите, а сега вратата е с двойно гумено уплътнение. Все пак се надявам, че банята няма да ме "засмуче" когато влизам вътре. Ако няма вентилация гъби и плесени, преди години едва се оттървах от тях. А спрейовете против мухъл са чиста отрова.
Еклектик - специалист
Чаках, ама никой не изрази мнение по темата. Режа тръбата до 1,8 м, термоизолирам я и толкова.
2v6 - майстор
Еклектик написа:
Прав си. Вентилаторът ще изхвърля влагата, но отнякъде трябва да дръпне въздух. Досегашните мокри помещения имаха доста фуги по вратите, а сега вратата е с двойно гумено уплътнение. Все пак се надявам, че банята няма да ме "засмуче" когато влизам вътре. Ако няма вентилация гъби и плесени, преди години едва се оттървах от тях. А спрейовете против мухъл са чиста отрова.
Не ти трябва никаква допълнителна тръба :idea:
Щом вратата ти е плътна защо се опасяваш да връща през нея :?:

Имаш два варианта:
1. Принудително проветряване - вентилатора работи непрекъснато и въздуха влиза през вратата (махаш уплътненията или правиш отвор с решетка за проветряване).
2. Естествено проветряване - правиш още един отвор ниско.
Еклектик - специалист
Естественото проветряване е прозорец 30 см по-ниско. Проблемът са зимните студове. А вентилационната тръба съзнателно е удължена и изолирана именно заради минусовите температури.
2v6 - майстор
Еклектик написа:
Естественото проветряване е прозорец 30 см по-ниско. Проблемът са зимните студове. А вентилационната тръба съзнателно е удължена и изолирана именно заради минусовите температури.
Без тръба (освен тази в стената) резултата ще е същия :idea:
Защо ти трябва да стърчи нещо от стената :?:

Както си начертал удължението ще се получава конденз, който ще се върне в банята :!:
Еклектик - специалист
Схемата е условна. Няма да стърчи, а чрез коляно ще мине под стряхата. Не съобразих, че като слагам клапи естествена вентилация няма да има, а въздушния поток на вентилатора ще изкарва влагата навън. Така че вертикална тръба няма да поставям. Не съм специалист в подобни термоизолации и предполагам , че удължавайки хоризонталната тръба до 1,5 - 2 м, и поставяйки вътре друга термоизолирана тръба ще намаля притока на студен въздух до помещението. Но си мисля че и 50 см с подобна изолация ще свършат същата работа. Оссвен това, при толкова клапи, тръбата/ 50 см /може да се скрие със стиропор и междините да се запълнат с монтажна пяна.

Тема "Вентилация на баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: