Ще говоря с хората и те пращам...Собственика е немец и има много добре воден дневник на разхода и външната темпертура е записвана даже..Пелетите ги купуваше от Айтос
Здравей ,По твоите думи мисля с 2 тона пелети се изкарва зимата с такъв котел е немеца си е записвал по 2 кила на ден браво. 100 дни е зимата при нас. Пише на 9 страница в тема - с какво се отоплявате.
както предполагам ти е ясно ,разхода се определя от количеството енергия необходимо да поддържа зададената температура в сградата. .т.е от топлинните загуби на въпросната сграда. с две думи от топлинната й изолация.И веднага мога да ти цитирам любимия ми въпрос
" А колко гори?"
и аз нямам изолация и хубава дограма...Това се компенсира от 1 тон пелети повече да речем...при това положение вложението в изолация не ми е изгодно...при това аз ползвам котела и за подгряване на бойлера...даже и в момента работи тествам го със пелети от слънчогледови люспи преди да ги пуснем при клиенти...и съм много доволен от резултатите
БилиИстеки, хвърлил съм око на този 12ката.... този 20ката ми се струва морално овехтял в сравнение с по - новия модел. И това по - ниско КПД (6-7%) Сметнах че струва доста пари в дългосрочна инвестиция. Идеята ми е : Не може ли да се произведе малко по - мощен котел от 12та серия. ДА речем 25 кВ?
На този етап май няма да мога да отделя към 11к лева за този котел. Ще мисля по - натам. Сега имам да плащам семестри на мен и на жена ми...