• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Владиславов - напреднал
Здравейте,къщата ми е строена през 1964г. Таваните на стаите са от гредоред! С годините гредите изгниха,по средата провиснаха с около 25см. Преди години сложихме окачен пластмасов/от плоскости/ таван,но по него се завъдиха плъхове и съм принуден да го демонтирам.Има ли някой представа как мога са сменя гредите с нови ,като се знае,че те не са носещи на покривна конструкция?
Благодаря предварително!
Rumen Iankov - специалист
Защо не ги подсилиш с метални профили.
karakuda - помощник
подсилване на изгнили греди не ми звучи добре и всъщност цялата работа ми намирисва на сериозен ремонт.

Единственото, за което се сещам е избирателна подмяна на изметнатите и прогнили греди - най-вероятно те не са носещи - ако носещите бяха провиснали сигурно нямаше да се чудите дали да сменяте покрива - досега да е паднал

Ако провисналите не са носещи и има как да се сменят без да сваляте покрив - това според мен ви е спасението.

Колкото до подсилването - ако са вече виснали едва ли ще успеете да ги изправите - друг вариант е дублаж на гредите с метални профили и след това подмяна на негодните

Трудно е без да се види
много ли е страшна подмяната на покрив? питам като лаик, тъй като се колебая дали да започвам повдигане на покрива на едно маснардно помещение и същия случай с изгнил гредоред в друго. досега майсторите които го гледаха нищо не ми казаха освен мъгляво "много работа, много пари", но това не ми отговаря на въпроса дали да се захващам.
интересувам се колко може да излезе повдигане на покрив и елиминиране на скосявания в помещение около 30 кв.м. и ремонт на стар гредоред в друго помещение около 15 квадрата.
пък да видим, дяволът може да не е толкова черен...
chenks - специалист
Принципно всичко е възможно. Аз съм виждал как се подменят самите греди на покрива, като в същото време се разширява подпокривното пространство без да се изменя контура на покрива.
Операцията беше извършена от трима строители, като е достатъчно само единия да има познания за конструкциите и принциптие в механиката и архитектурата.
Аз лично сам съм правил само прозорец на покрива, с частични изменения в гредореда. Мога да пусна снимки по-нататък, ако има интерес.
chenks - специалист
Rumen Iankov написа:
Защо не ги подсилиш с метални профили.
Метални профили се слагат само на определени места, като главни носещи греди, между тях се слагат пак дървени греди. самите железни профили се изчисляват от архитект и се третират с определен грунд.
chenks написа:
Аз лично сам съм правил само прозорец на покрива, с частични изменения в гредореда. Мога да пусна снимки по-нататък, ако има интерес.
има интерес :)
vini - помощник
Здравейте, не зная дали все още някой се интересува от темата, но се обръщам към създателя й, ако все още се отбива в този форум.
Няма какво много да ти пиша, но тези 25см провисване на тавана си е направо счупване на гредата. Предполагам че си на гредоред с рапица и между гредите кали или пепел. Мен ако ме питаш по добре събаряй тавана и слагай гипсокартон, точно това и правя в момента, а с това се занимавах лятото...
vini - помощник
Sorry, забравих снимката.........

Прикачен файл

2006_09_22-22.jpg
2006_09_22-22.jpg (134.81 KиБ) Видяна 23970 пъти
vini - помощник
Отговор до Влад.

Смяната на покрив върви по 10-30 лв/п2 за работа на майсторите.
Свалянето на старата конструкция (керемиди и дървения) става за 1 ден (5 човека за 120кв.м. къща), аз, баща ми и трима общи работници. За по-бързото изграждане на новия покрив трябва предварително да имаш идея (или проект) какво точно ще правиш, за да приключиш навреме. Най-добре е ако можеш част от работата по повдигането да я свършиш преди развалянето на стария покрив.
На следните снимки ще ти покажа какво сътворих от моята къща която е строена през 1961г.

Прикачен файл

2007_02_10-06.jpg
а това е в момента....
2007_02_10-06.jpg (109.55 KиБ) Видяна 23960 пъти

Прикачен файл

2005_06_16-012.jpg
това беше като я купих
2005_06_16-012.jpg (101.27 KиБ) Видяна 23960 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на таван с гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: